31 jan. 2011

Glömda chilisådder...

Ibland är jag bara för mycket! Jag skulle verkligen behöva post-it lappar för allt, då kanske jag inte skulle ha glömt mina sådda chilifrön! Anyway, av fyra "odlingslådor" med krukor har jag glömt bort tre av dem. Den första chilisådden kom upp fin fint och jag ställde den i källaren i extra ljus medan de andra har stått i vardagsrummet utan vatten...

Igår kväll när jag plockade lite kom jag på att jag hade ju faktiskt en massa chilisådder som jag inte hade tagit hand om! En liten chili hade ändå kravlat sig upp under dessa torra hemska förhållanden. Det är bara att inse, att chilisådderna blir en månad sena :-/

Ja, ja jag får nog plocka fram dem i köket så att jag inte glömmer dem något mer. Hur kan man glömma sina chilisådder? Chiliguden, ha förbarmande över en hårt arbetande kvinna som är disträ!

30 jan. 2011

Solgul naturlig hudvård!


Kommer ni ihåg att jag skrev för ett bra tag sedan att jag ville gå kurser i t ex hantverk eller något annat spännande? Jag fick draghjälp av svägerskan och jag har gått en himla spännande kurs!

Kursen handlade om vad man kan göra för fler produkter än honung om man är biodlare; salvor och krämer med bivax. Men som icke biodlare var det också intressant, hur gör man så naturliga hudvårds-produkter som möjligt?!

Och jag är såld! Så klart... hur kan man inte vara såld när man endast kan använda bivax, en bra olja och sedan någon eteriskolja?! Låter himla enkelt men lite pyssel var det också. Men ja, man kan ju undra vad alla produkter som man köper innehåller med tanke på ingredienslistan. Så nu börjar ny era i etikettläsandet, vad står det egentligen och vad är det bra för?

Som ni vet så har jag några hjärteting, höns och ägg, odling och grönsaker och litteratur av olika slag. Tror minsann att det kan vara så att vi har fått ett tillägg till listan, nämligen naturliga hudvårdsprodukter. :-) Så jag varnar redan nu om att det kommer komma många inlägg om salvor i alla möjliga varianter!

För jag ser framför mig hur jag odlar ringblommor i större mängder, skördar fina vackra ringblommor och gör ringblomsolja. Därefter kommer ringblomssalvan och i fina burkar med söta etiketter! Kan det bli bättre? Kan det bli mer på riktigt?

Vad sägs om vårdande handsalva att ta på när man har varit en heldag i trädgården och grävt? Eller svalkande och stillande salva för ömma muskler....Eller ... vad har ni för bra ideér?

Jag är på gång!

Snart mer om själva kursen!

28 jan. 2011

Att odla bönor

Förra året var året eller rättare sagt sommaren som jag inte hann med på riktigt av olika anledningar. Dock så hade jag som ambition att skriva ner, anteckna om allt jag sådde, när jag sådde, hur jag sådde och resultat. Jag började med bönorna som ses på bilden men inte blev det mycket mer av dessa anteckningar.

Jag förodlade några sorter som tog sig mycket bra t ex bondbönor. Jag hade brytböna, vaxböna, soyaböna och bondböna i landet, soyabönan Fiskeby hände inte mycket med tyvärr. Vaxbönan Beurre de Rocquencourt, (bilden) en gul fin böna gav en ordentlig skörd. Det är en gammal, fransk låg sort som ska ge bra skörd i hela landet. Den måste jag nog ha återigen i år. Hamnar på kompletteringslistan precis som Borlottibönor.


Året innan odlade jag en blomsterböna som hade vita blommor, White Emergo. Så vacker och så god. Vi åt bönorna som är stora och saftiga som godis! Försök att hitta nyttigare godis om du kan... Har en hel ny påse med dessa, ett måste i år. Dessutom har jag också köpt på mig en annan sort som heter Enorma. Ja, ni kan ju bara gissa vem som ska skörda "enorma" bönor!

Här ser ni godiset, White Emergo som bara väntar på att ätas. De var också mycket goda med lite fransk dressing, i grytor och i en het chili. Ganska användbar bra och nyttig gröda... Har även Brytböna Maxibel och Bondböna Super Aquadulce som väntar på att få komma ner i jorden. Hm... vad ska jag göra med all snö och dessa minusgrader?

I år ska jag verkligen tänka på samodling med andra grönsaker och blommor för bästa resultat. Har för mig att bondbönor trivs med kål till exempel. I boken Odla ekologiskt av Bob Flowerdew står det att bondbönor trivs med potatis och sommarkyndel. Vilken tur, jag som har en påse frön med sommarkyndel! Han påstår att sommarkyndel ska motverka bladlöss?! Annars är ju såpavatten samt spola med vatten ett bra knep. Och "knipsa" bort topparna...


Och unga plantor i landet ska skydda med odlingsväv eller kanske avklippta petflaskor... Vi får se vad det blir men med petflaskor så ser man ju plantorna. ;-) Ett miniväxthus för bönor! Ett bra skydd mot småfåglar i alla fall.

Vad kan man mer tänka på vid odling av bönor?
Har ni några bra knep?

26 jan. 2011

Pumpaodlingar


Jag fick en fråga om hur jag odlar pumpor så jag ska försöka sätta ord på det. Jag odlar gärna pumpor för att jag gillar hur de växer, hur de ser ut och hur de smakar. Man kan göra såååå mycket gott av pumpor!

Jag har odlar både på friland och på komposthög. Bästa resultat är utan tvekan på kompost eller med mycket organiskt avfall som tillsats i odlingarna. Har inte använt häst eller kogödsel men det kan säkert vara mumma för dessa krävande plantor.

I år kommer jag odla spagettipumpa, Long pie, New england pie och nakenfröpumpa. Nyheten blir Lady godiva som är nakenfröpumpa. Förutom att odla på komposthögar ska jag se om jag kan få lite extra hästgödsel när jag anlägger varmbänken. Kan man få för mycket gödsel i landet? ;-)

Hur odlar ni och vad är era favorit pumpor?




23 jan. 2011

Omelett

Hämtade morgonens ägg i bara pyjamas. Något kallt kanske men det gick ju fort. Idag blir det nog en smarrig omelett till lunchen. Sitter här och funderar över vad dagens uppdrag blir och äter långfrukost. Myser!

Ha en go söndag!

21 jan. 2011

20 jan. 2011

Kan någon förklara syftet?



Sitter på bussen och och läser ofta dagstidningar eller andra spännande ting. Gillar att ha en omvärldsbevakning på både det ena och det andra. Men på senare tid kommer jag av mig mer och mer... jag ser en nyhet någonstans och kopplar ihop med något annat och sitter jag där och funderar i stället för att läsa mina tidningar.

Två funderingar som nu blir sammankopplade är registrering av frön och kretsloppstankar. Läste hos Ylven om det senaste, kretslopptankar -klart läsvärt och deprimerande. Att urin skulle ge äckelkänslor vid gödsling?! Ganska dålig motivering... Kanske att det inte hör hit men köttindustrins hanterade av djur ger äckelkänslor! Inte "guldvatten" som vattnar med bredvid plantan...

Det andra som poppar upp är fröregistreringen som många redan har bloggat om. Det som kommer påverka vårt utbud samt säkert minimera fröfirmor. Båda dessa regleringar står EU för...? Och jag så svårt att förstå syftet. Jag kan inte se vilka positiva effekter nåt av dessa beslut skulle medföra för den enskilda människan, miljön, små företag...


Läser just nu


Fick hem en bok om löpning och denna, Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt igår kväll. Visste inte vilken jag skulle lägga fokus på... Löpboken är oerhört intressant eftersom jag försöker börja löpträna, jag ska ju springa Vår ruset för första gången i vår. Och denna, Matrevolution drogs jag till ganska snabbt, känns helt rätt att läsa.

Här kan du läsa lite om boken och andras tankar om den: "En vetenskapligt välunderbyggd bok, skriven av en läkare som verkligen själv hanterar överviktiga och sjuka patienter."
FREDRIK NYSTRÖM, professor i internmedicin

"Matrevolutionen är en bok som jag hoppas att så många som möjligt läser! Den visar på ett mästerligt sätt vilka grava systemfel som många av dagens kostråd bygger på och hur förda bakom ljuset vi alla blivit under lång tid."
JONAS COLTING, 4-faldig VM-medaljör i triathlon

Matrevolutionen borde läsas av alla som vill uppnå hälsa, undvika sjukdomar och leva ett friskt liv. Här kan man få reda på hur det vi stoppar i oss påverkar oss på flera sätt oavsett om vi har diabetes, övervikt eller är smala. Hur en hel värld har blivit lurade till att tro att fett är farligt och att kolhydrater är bra - även om dagens välfärdssjukdomar har bara ökat! Pga fel kostråd! Andreas Eenfeldt uttrycker sig mycket pedagogiskt och på ett sätt som alla kan förstå. Boken är en ögonöppnare och är värt att läsa även för den som inte behövt eller funderat över kostens påverkan på kroppen. Matrevolutionen innehåller även många praktiska råd och tips om lågkolhydratskost. Jag gillar starkt tipset om bregott till kokta ägg!
av Mamma till 3, pedagog och fitnessinstruktör,


Jag återkommer när jag har läst hela!


18 jan. 2011

Teflon VS gjutjärn


Använder normalt gjutjärnsstekpanna men för ett tag sedan bestämde jag mig för att göra ett försök med teflonpanna. Anledningen var att jag vill laga mer hälsosam mat. (?) Någonstans inbillade jag mig att teflonpannan skulle ge mer hälsosam mat då man inte behöver använda fett i samma utsträckning som med gjutjärn. Två teflonpannor senare kommer jag nog återgå tillbaka till gjutjärnspannan.

Två teflonpannor har gått åt här hemma, alla förstår inte att man inte kan hetta upp teflonen lika som gjutjärn. De blir som runda skålar i botten, och i värsta falla börjar beläggningen lossna! Kan inte tänka mig att det skulle bli mer hälsosam mat om teflonpannan krackelerar?!

Sedan kom jag på att det finns faktiskt ett tredje alternativ. Ett dyrt alternativ :-/ De Buyer, ett franskt märke har faktiskt kolstålspanna! Efter ett tags användning liknar de teflonpannan - utan att bli böjda eller tappa beläggningar.

Så gällande teflon VS gjutjärn som vinner nog gjutjärnet hemma hos oss och kolstålspannan hamnar på önskelistan.

Hur tänker du?

15 jan. 2011

Tomater tomater tomater


Japp, det finns annat än chili i mitt huvud, nämligen tomater! Just nu bläddrar jag i Tomatklubbens medlemsblad och sortlista och är helt salig. Hur ska man välja? Det finns ju så mycket att välja på....

I år blir det nog odling i tomathuset och på friland, ska bli spännande och se om friland funkar. Tomathuset (enklare hemmabygge) står och väntar på att rengöras. Borde gjort mer i höstas men det blev inte av... Jag fick i alla fall in alla trädgårdsredskap in skjulet innan snön. Men att göra rent krukor och växthus fanns inte i min värld då.

Förutom att jag funderar och drömmer om olika tomatsorter tänker jag mycket på själva odlingen. Att odla med samplanteringar, att odla "nyttiga" växter för att förhindra angrepp av sjukdomar och skadedjur och så allmänt hur gör man för lyckat resultat? Jag återkommer med mina planer angående skyddsåtgärder ;-)


På min önskelista så hamnar många ryska sorter från Tomatklubben och enstaka ungrare. Det blir lite som att ryssen anfaller på tomatlistan. :-) Växthustomater, frilandstomater, coctailtomater och stora härliga bifftomater har jag prickat för... Kanske att jag behöver fler tomathus? Hahahahaha Helt sjukt! Hur ska jag kunna välja?

Har ni några favoriter?

13 jan. 2011

Matlåde och energibollssvar...

Massa frågor och funderingar på förra inlägget med energibollarna som jag inte har hunnit svara på. Har verkligen behövt dem denna vecka! Sjukt mycket jobb...jag som skulle börja prioritera....?

Karin sa...

*IMPAD*
Energibollar - berätta mer!

Förresten, var du uppe och bloggade kl 06:04 i morse? Jösses, människa, det där är oroväckande mycket energi...

Svar: Engerigbollarna är musli, solrosfrön, torkad frukt, mycket kakao och lite honung samt en skvätt vatten. Alltihopa mixas. Vet inte riktigt måtten utan tog stuff tills det blev en lagom konsistens. Nästa gång fixar jag mått också eftersom jag kommer göra om detta gudomliga godis. Angående tiden på inlägget; jop, jag är tidigt uppe med tuppen om man ska hinna med nåt! ;-)

Kryddiga damen sa...

Klickade in mig på din blogg häromdagen och är helt fascinerad av det liv du lever. Jag kommer helt klart att börja följa din ord i vardagen. :)

Svar: Vad roligt att höra! Du är hjärtligt välkommen och jag hoppas du fortsätter att göra din röst hörd!

nordlandsdagar sa...

Planera mera! Söndagar är perfekta matlådefixardagar. Bra jobbat.

Energibollarna misstänker jag innehåller choklad, havregryn, smör, socker. Ser precis ut som mitt favoritfika;chokladbollar utan pälsocker.

Svar: Vi försöker ofta att göra storkok och en gång i månaden ännu större kok :-)! Energibollarna är ganska nära dina men ändå inte.... lite annat. Se under första svaret till Karin.

Maria sa...

Mmm energibollarna ser fantastiska ut och vilken underbar sida! Kommer tillbaka!

Svar:Energibollarna blev faktiskt väldigt lyckade. Även dottern tyckte att hon kunde offra sig :-) Tack för komplimangen och du är så välkommen tillbaka!

Gunilla sa...

Energibollar? Vad består de av.

Undra om de är kaloririka eller ??

Duktigt att göra en så god matlåda, det tjänar du pengar på ochså. Jag förmodar att det är dyrt att äta ute.

Ha det gott
Gunilla

Svar:Kalorisnåla energibollar går säkert att tillverka... men dessa innehåller nog en mängd även om de inte är sååå onyttiga jämfört med godis eller annat jox. Återkommer med recept -mängderna.

Matglad sa...

Planering is the shit! :)

Har förresten en fråga till dig!
Jag har något svagt minne om att du skrivit en del om ett tv-program om en dansk bonde... Kanske har jag fel men om jag har rätt så vad hette det programmet?? Blir galen av att jag inte kommer på det!!!

Svar: Ja planering är a och o, så himla viktigt hemma hos oss om vi ska klara vardagen.
Jo jag brukar prata om Bonderöven som är en riktig favorit! En länk: http://www.dr.dk/DR2/Bonderoeven/20091216095757.htm Alla programmen finns där :-)

johanna sa...

Å vilken mysig blogg du har! Och matlådan lät väldans god, förutom möjligen köttbullarna som kanske inte passar en vegetarian sådär jättebra...;-)

Svar: Du får väl ta vegobullar istället :-) Det var en god middag men en ännu godare matlåda dagen efter. Lyckat.

Imorgon är det fredag, tack och lov!
Vi hörs snart!

10 jan. 2011

Laddad!


Godmorgon!

Nu har jag laddat för första arbetsveckan. Ingen ångest, tvärtom, så välplanerad att det ska bli ett nöje att gå till jobbet! Igår gjorde jag energibollar som är så goda och såååå nyttiga ;-) En sån tar jag med mig till eftermiddagen när det känns som tyngst. Matlådan är packad med hemmalagade italienska köttbullar i tomatsalsa, gröna bönor och en härligt god stuvad vitkål! Så rätt och så gott! Kokta ägg till mellanmål ligger också i matpåsen. Kan det gå fel när man är så välplanerad? jag bara undrar... ;-)

Ha en grym måndag!

8 jan. 2011

Rensning och förbättring?

Idag har jag och maken fokuserat på att rensa i garderoben och ta hand om tvätten. Dottern har mellan varven av uppsatser och plugg hjälpt till att fylla tvättmaskinen med sorterad smutstvätt. Tur att man har barn :-) Vi har vikt den rena tvätten som var ett enormt tvättberg.

Har skrivit tidigare om det här med tvätt hemma hos oss och det är ju ingen rolig sak. Förra året, 2010 var badrummet och tvätten en förbättringssak hemma hos oss. Klädhanteringen är fortfarande under lupp och status q... det har verkligen inte skett någon större förändring.

Garderobsrensningen är nödvändigt ont. Bort med kläder som inte används så ofta, bort med sommar(!)kläderna och bort med det som är för litet(?) eller utslitet. Så sorteringen blev det sex olika kategorier:
  • Det som ska sparas till sommarhalvåret. Packas ner i kartong och märks tydligt - kanske att de kan byta plats med vinterkläderna senare?! Ordning och reda.
  • Det som ska sparas för att ägarinnan vill gärna ha kvar plagget och tror att hon ska så småningom komma i det igen. (Är förresten ett mål 2011)
  • Det som är bra kvalité men kanske inte används - kan sys om till något spännande! Projekt!
  • Det som är okej men ägarinnan inte är intresserad av och kan ges bort.
  • Det som inte är brukbart och skall kastas i brännbart sorteringen.
Ett av mina projekt för i år är (finns ju annat än odling :-) att ta hand om kläder som inte används och sy om dem. Jag har sparat gamla jeans i några år som jag har en plan för. Kjolar som finns men inte används. Ja ni fattar, se till att återanvända dugligt material till något nytt och originellt!

Rensa och förbättra!

John Seymour


Ni vet husguden John Seymour med boken Självhushållning, en handbok, en idébok från 70-talet har faktiskt skrivit flera böcker. Jag beställde The NEW Self-sufficient Gardener samtidigt som jag beställde lillebrors julklapp, en ölbryggningsbok. Jag kunde inte låta bli, om man redan är såld på John Seymour så är det lätt hänt att även "klicka" hem den här.

Ångrar jag mig? Inte alls! Endast att jag inte har beställt hem den tidigare. Jag har 70-tals versionen på svenska samt "samma" bok men nyutgiven; The New complete book of Self-suffenciency, The classic guide for realists and dreamers på engelska. Passar mig som är det sistnämnda :-) Så min nya bok kompletterar bra samlingen...

The NEW Self-sufficient Gardener är en underbar bok som man lätt kan bli förälskad i. Boken är stor och på 256 sidor finns det mycket att lära sig eller bli inspirerad av. På ett sätt påminner den om en Handbok för köksträdgården och andra sidan är den helt olik. Likheten är ju såklart ämnet då temat är samma. Båda böcker tar upp olika odlingsvarianter, vad man kan odla och när. Dock så har The NEW Self-sufficient Gardener en rödtråd med temat självhushållning genom hela boken. Hur blir man helt självförsörjande på det gröna och hur planerar man för det?

Den är uppdelad i tio kapitel och mycket välskriven. Den börjar med The Illustrated index of Vegetables, Fruits and Herbs. I kapitel två, Gardening through the year hittar man de fyra årstiderna och mycket spännande läsning om hur man planerar, odlar och skördar. I Planning the Food-Producing Garden går han in på djupet om hur stor odlingsplätt man har eller behöver och till vad, samt hur man planerar grönsakslandet till örtagården för bästa resultat.

The Essentials of good Gardening är ganska lik Lena Israelssons tankar i Köksträdgården. Eller är det Israelsson som är lik Seymour? Vad är det för jordkvalite och på vad ska man tänka? Hur tar man hand om plantorna och får man bra resultat? Djupbäddsmetoder och skadeinsekter.


Kapitel fem, The Cultivation of Vegetables är en av mina favoritavsnitt i boken. Grönsakerna är illustrerade med både vackra bilder och fin text. Många bra tips som jag ska ta med mig ut i grönsakslandet och i odlingen. Det man måste tänka på är att boken inte tar hänsyn till svenska eller nordiska förhållanden. Kapitel sex och sju är lika femman men med frukt och örter. I kapitel åtta, Growing in the Greenhouse framför allt hur man åter igen får bästa resultat med växthus, problem och fördelar. Hit har jag inte kommit än utan bara snabbbläddrat förbi.

Preserving Garden Produce kanske inte är den mest intressantaste delen i boken just nu utan mer inför sommaren. Här finns alltifrån tillvarandetagande så som saltning, torkning, syltning och dryckesframställning. Sista kapitlet, Miscellant tar upp trädgårdsdjur, verktyg, problem, staket ja alltmöjligt som behövs eller man behöver tänka på under sitt odlingsår.


Boken är trevlig och kommer absolut inte bli en hyllvärmare här hemma. Rekommenderas varmt.

Ha en trevlig lördag!

7 jan. 2011

Jordigt


Dottern försöker laga lunch till sig och påstår att det är för mycket grejer framme på diskbänken. Lite grymt och stön hörs... Plötsligt säger hon det är så mycket jord överallt! (?)

Varpå sonen kontrar det är väldigt down to earth här och fnissar. Efter det kom det en replik till; vi är väldigt jordade här... och så en till och en till...

Mera grönt


Har ett stort behov av vår och grönska just nu när det är snö så långt ögat når. Igår kväll tog jag fram en burk och sköljde mungbönor för att sätta igång en groddprocess. Så om två till tre dagar så finns det härliga groddar med nötig smak att mumsa på. Jag har groddar till sallad, på mackan och ibland är de en del av mellanmålet. Nyttigt och gott!


Skulle gladeligen ha en "groddapparat", ett groddtråg av enklare slag. Om man googlar så finns det många ställen att köpa på. Kanske att det skulle bli enklare med kärl som är till för groddning men jag har faktiskt inte prioriterat det. Det fungerar ju faktiskt med glasburk. Vi får se...

Dagens tips är i alla fall;
groddar järnet!

6 jan. 2011

Scovilleskala, mera chilefrön och 'chilehead' !


Om man inte orkar höra mer om mina chiliplaner så kan man sluta läsa nu för detta inlägg är bara chili... Medan jag letar information om chilisorter, hur man mäter chilistyrkan så lär jag mig att någon som "nördar in" sig på chili kallas för chilehead. Kul! Dessutom har jag lär mig att det heter inte chili som jag envisas att kalla frukten utan att det heter chile efter chilepeppar. Så från och med nu ska jag kalla den för chile för hur skulle jag annars gradera upp till en chilehead?!

Och i Allt om trädgård forum hittar jag en kvinna; Mia med bloggen Mias trädgård som verkar vara riktigt chilebiten, en chilehead. Hur roligt som helst när man väl börja söka information och man hittar andra tokar... :-) Nu är hon något mer inbiten och lärd än jag men jag ska absolut gå igenom hennes blogg och suga in all kunskap hon delar med sig!

I min förvirring letar jag efter en skala att följa om chilepepparns styrka. Varför förrvirrad? Jo i när jag letar information så finns det skala på 1-5 och 1-10 och så Scovilleskalan... inte lätt för en nybörjare att förstå sig på. Vilken skala följer du? I mitt resonemang så fastnar jag ändå för Scovilleskalan då den känns mer internationell än andra(?). Nu är bara frågan, hur omvandlar man något från styrka 3 till Scovilleskalan? Eller hur jag placerar alla mina nya chilesorter på denna storstegsskala från 0 till 16000000?

Och apropå nya chilefrön så har jag lyckan att få en massa frön från Charlotta med Cesars trädgård. Helt galet roligt att få brev med en massa frön :D Tack snälla gulliga Charlotta! Så idag blir det till att stoppa chilefröna i jorden av följande sort: Brazil, Omnicolor, Mini Bonnet, Monkeyface och Arizona. (På hennes blogg hittar man många fina bilder på sorterna!) Jag ska också lägga in dem på min sålista för 2011.

Ha en go dag!

5 jan. 2011

Lena Israelsson


Nu är det mycket odlingsdrömmar i mitt huvud (som ni kanske har märkt) och för att fylla på med ännu mer tokerier så köpte jag mig tidningen Allt om trädgård här om dagen. Har några extra dagars semester efter jul och nyår och njuter till fullo av min lediga tid. Den fylls onekligen av långa härliga promenader, god mat och så allt som har med odling att göra!

I tidningen Allt om trädgård nummer 1 är det reportage av och med några duktiga trädgårdsmänniskor; Åke Truedsson med Tomatklubben, Tyra Hallsénius-Lindhe med bloggen Köksträdgården, Tyras potager och så Lena Israelsson, trädgårdsskribent med kultboken Köksträdgården. Min "köksträdgårdsbibel" ligger jämt tillgänglig och är med i både drömmandet och i det verkliga planerandet av varje säsongs odling. Alla tre ger roliga tips och är mycket inspirerande. Och så är det roligt att man skriver om kulturarvfröer som jag också brinner för.

Köksträdgården av Lena Israelsson är nog för många en klassiker i trädgårdslitteratur-sammanhang. Även om den har några år på nacken så håller den alltjämt. Hos mig kommer den oftast fram när snön börjar visa sig (!) och ligger kvar på nattduksbordet till våren närmar sig. Självklart plockar jag fram den under odlingssäsong också om det är något jag funderar på men oftast är den med planeringsstadiet.

Det är en tung tegelsten och innehåller "allt" man kan önska sig, 440 sidor av drömmar (i min värld). Egentligen är den fylld med fakta och tips till ditt odlande och är mycket genomarbetad. Boken är uppdelad i fem kategorier; Komponera en köksträdgård, Odlingsmetoder, Grönsaker, Kryddor och Bär. Min favorit del är helt klart Odlingsmetoder! Här hittar man till exempel hur man sår, varmbänk, skadedjur, kompost, jordinformation, växelbruk, yes you name it! Om och om läser jag här och alltid är det något nytt som fastnar. Och sist men inte minst, den har otroligt vackra och talande bilder!

Och i Mars kommer det en ny utgåva av Handbok för köksträdgården. Den ser jag fram emot... En annan favorit av Lena Israelsson som jag kan rekommendera är Köksträdgåren, det gröna arvet.


Väl mött!

4 jan. 2011

Chilin är sådd 4 jan!





Ja, då är jag igång med chiliodlingarna för 2011. Åtta olika chilisorter med olika styrka, färg och form. Det började med att diska ut gamla planteringskrukor så att de inte hade några basilusker kvar. Väljer att ta dem istället för papperskrukor då jag har ganska många plastkrukor. Den som spar han har... Om jag känner mig rätt så blir det ändå till att tillverka papperskrukor längre fram ;-). Har sått två frön i varje kruka och fyra krukor av varje sort, 2x4x8. Om det blir full pott så har jag en djungel av 64 stycken chiliplantor, hahahaha. (Sortförklaringarna är från Impecta och Runåbergsfröer.)


Sarit Gat, ekofrö

Ger massor av vacker, välformad, kraftigt gul frukt på en förgrenad 50 cm hög stabil planta. De torpedformade, 10 -12 cm långa frukterna är mycket homogena och har en behaglig, fruktig styrka. De är starka med inte bedövande. Sarit gat är en lokalsort från Kosovo som ger stor skörd hos oss både i växthus och på friland i någerlunda varma lägen.


Alban, ekofrö

Lokalsort från Albanien. Stadig 50-60 cm hög planta som ger 15-17 cm. långa, mörkt röda, smalt koniska frukter även på friland i zon 2-3. Köttet är mycket aromatiskt och mer än medelstarkt. Utmärkt allround chili, lätt att torka och göra pulver av.


Hot Lemon, ekofrö

En medelhet, ganska tidig chili som verkligen smakar citron. Den mogna frukten är varmt gul, torpedformad och blir mellan 5-7 cm lång. Plantan blir 35-40 cm hög på friland och 60-70 cm i växthus. Grenarna är ganska mjuka som unga och går utmärkt att spaljera. Hot Lemon är med sin friska citronstyrka mycket användbar i matlagningen. Frukten är lätt att torka och ger ett utsökt chilipulver som behåller sin friskhet. ’Den bästa chili som finns’, både färsk och torkad, enligt chilikungen Rune Brand på Örtagårdens fröer. Portion ca. 15 frön.


Espelette, ekofrö

Från de baskiska provinserna i södra Frankrike. En av de absolut smakligaste chilisorter vi provat. Lagom stark med stor fruktighet. Frukterna är skinande blankt mörkröda som mogna, konsiska, 11-13 cm långa och 4 cm vid fästet. Plantan blir 60-80 cm hög och hinner en bra sommar ge frukt på friland upp till zon 3. Espelette, som har anor från 1500-talet, är mycket lämplig för torkning och för framställning av chilipulver.


Sötpeppar Corbaci

(Sari Tatli Sivri) Sötpeppar med 10-15 cm långa, pepparlika, gröna-gula-röda frukter. Används i råkostsallader, till inlagda pepparringar, pickles m.m. Stor växtkraft.


Hungarian Yellow Wax Hot, chilipeppar

En kraftigväxande sort med gula, 12-14 cm långa, jämnt koniska och vaxiga frukter. De övergår till rött vid mognaden. Hungarian Hot Wax har länge varit en pålitlig, tidig sort med bra fruktsättning även i svalare väder. Smaken är stark, men inte förkrossande.


Joe´s Long Cayenne, chilipeppar

Kulturarvssort från Italien. Ger 25-30 cm långa och smala frukter som först är mörkgröna och sedan övergår till skarpt mörkrött. Mycket användbar sort både för färskkonsumtion och att torka. Styrka 300 (F)


Buran, Chilipeppar

(Sötpeppar) Extremt söt och mild, produktiv polsk sort med utsökt smak. Frukterna blir ca 10 cm långa, mognar från grönt till rött och är nästan lika söta oavsett mognadsgrad. En favorit!


Ute är -10 och snö dryga halvmetern, svårt att tänka sig chiliodlingar till sommaren... Men ska det bli nått så är det bara att jobba på. Du ska inte tro det blir sommar ifall inte nån sätter fart....



Fröpyssel och långpromenad

I går kände jag mig riktig nyttig! Jag tog åter igen fram min frölåda och sorterade mina egna fröer. I höstas slängde jag ner fröna i olika burkar och dylikt utan att ta bort skräp eller fröhus. Nu har jag rensat och lagt fröna i egna små fröpåsar. Lite ordning och reda. Tyvärr märkte jag att jag hade inte samlat så mycket frön som jag brukar... det är mycket jag inte gjorde förra sommaren eller hösten...


Dessutom paketerade jag kuvert med fröönskningar och skickade iväg. Ni vet, "ska vi byta grejer, ska vi byta grejer med varann?" :-) Nu var det inte jag som åkte iväg med fröna och postade utan det var maken efter lite övertalande. Det är ju faktiskt väldigt viktig post!


Dessutom var jag så hurtig och var på lååång promenad i kylan. De bet bra i kinderna och det var så grymt jobbigt i mellan åt då det inte var plogat överallt... bor man på landet så får man räkna med "höga knälyft" på promenaden. Ca 2 timmars promenad med the doggi och maken kändes i går kväll... var lite trött i korsryggen.


Wilma däremot tycker däremot inte att det är så stort problem med snö. Jo när det är dags för "höga knälyft" då vill hon gärna få det överstökat snabbt. Här badar hon i vattnet även om det är is och snö... Så här såg sista doppet ut i höstas på samma ställe. Ganska likt med snöbad, eller hur?!

Efter långpromenaden unnade jag mig slötid i köksoffan och läste i senaste numret av Allt om trädgård. Finns ju mycket inspiration och kanske att det blev fler saker på frölistan?!

Ha en bra tisdag!

3 jan. 2011

Varmbänk x 3


Har planer på att anlägga tre stycken varmbänkar för att öka odlingsmöjligheterna. Har till och med utsett platsen för mina blivande varmbänkar. Framför eldkorgen, mellan rosenträdgården på vänster sida och tomathuset på höger sida.

Läser litteratur och googlar på varmbänk. Kultboken Köksträdgården av Lena Israelsson har bra beskrivningar som talar varmt om både kall och varmbänk (bilden nedanför är från boken). Köksträdgården kommer fram åter och åter igen tillsammans med annan favoritlitteratur om odling och då kanske framför allt ekologiskodling.


Varför varmbänk? Har tänkt att öka möjligheterna till mer självhushållning än tidigare i grönsaksväg. På våren så sallad och annat grönt för direktkonsumtion. Kanske prova så tidiga morötter, spetskål och blomkål? Förkultivera plantor i varmbänken för att minska trycket inomhus. På sommaren odla vissa vinterpumpor och härliga meloner! Tänk att äta egna goda saftiga meloner?! På hösten odla vintergrönt för vintern. Mera vitaminer :D Vad kan tänkas mer?

Tidigare under vintern läste jag ihärdigt hos Charlotta på Cesars trädgård om hur det gick till när de anlade varmbänk. Deras beskrivning är i tre delar och så finns det också uppföljning på hur det fungerar. Så inspirerande. Jag vill börja nu!

nätet hittade jag en bra sammanfattning på vad som behövs;
  • En glasruta. Vilken storlek som helst går bra. Rutan avgör storleken på bänken då rutan ska kunna täcka hela ytan.
  • En spade, en grep och en skruvmejsel.
  • Obrunnen gödsel, helst hästgödsel.
  • Grovt växtmaterial så som stjälkar. Men inget vedartat, alltså kvistar.
  • Plantjord
  • Plank, reglar och skruvar, gärna behandlade med t ex linolja och balsamterpentin.
  • Eventuellt också gångjärn om du vill slippa lyfta av fönstret varje gång du ska öppna bänken.
Det finns också bra beskrivningar och fina bilder på hur man bygger varmbänken.

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

Så hur ser det ut för mig och mina planer då? Jag förstår att jag borde börjat i höstas om jag hade velat ha mindre utmaningar. Men nu är jag sen och får ta hänsyn till tjäle och snö :-/ Om jag följer listan från nätet så känns det ändå som det blir överkomligt.

Fönster
Jag har gamla treglasfönster stående, väntandes på att användas. Helt insnöade stående mot husväggen... Tanken var att använda dem till att bygga växthus men den tanken har vi slagit ur hågen. Tror att fönstrena är för stora och tunga. Funderar på om jag ska plocka isär dessa treglasfönster eller om jag ska låta dem vara som de är....

Spade, grep och skruvmejsel
Jo men det har jag. Kanske att jag borde köpa mig en ny grep? Den jag har är lite sne och svårarbetad... så jag skulle behöva en ny även om jag inte ska lägga varmbänk.

Obrunnen hästgödsel
Men tänk att jag bor nära ett stall med tre hästar! Det vore väl konstigt om jag inte kunde tigga till mig lite obrunnen hästgödsel för en ringa penning... Fram med skottkärran och knacka på hos hästbonden.

Grovt växtmaterial så som stjälkar
Ja det finns. Inget konstigt... Finns i trädgårdskomposten om det inte har komposterats...

Plantjord
Jo jag har en hög med matjord och så finns det kompostgjord men allt är nog fruset. Kanske att jag får offra mig och köpa några säckar med plantjord... stackars mig.

Plank, reglar och skruvar, gärna behandlade med t ex linolja och balsamterpentin.
Plankorna blir nog min största investering. Jag får åka till byggshoppen och se vad som skulle vara lämpligt, har inte lust att ruinera mig på materialet. Samtidigt vill jag ju att "väggarna" ska hålla mer än en säsong.

Eventuellt också gångjärn
Har gamla gångjärn som jag kanske kan återanvända, vore bra. Måste se om de passar, vill gärna inte köpa nytt om de gamla går att använda.

Som ni märker är jag redan där, tankemässigt. Nu gäller det bara gå till handling. Fram med måttband och mäta, åka och köpa lite material, fixa hästgödsel, bygga och skotta fram plats! Så spännande!

2 jan. 2011

Chili-tips!



Ni vet, jag har ju helt snöat in på att odla chili i sommar. Eller nu :D Och genom bloggen fick jag ett tips av Jonas att gå in och kika på FataliiSeeds. Det finns hur mycket som helst att nörda in sig på... bilden är lånad från samma site.

1 jan. 2011

Dr K´s hönshus/växthus


Jag lovade för ett tag sedan när RIR paret (höns&tupp) flyttade till sitt nya hem att skriva om det nya hemmet. Det är ett plastväxthus eller som de säger over there; Polytunnel. Dr K som numer äger RIR-paret är är inspirerad av en man som heter Joel Salatin och har fjäderfäproduktion. Han har skrivit flera böcker, bland annat You can Farm, The Entrepreneur's Guide to Start and Succeed in a Farming Enterprise. Här i kan man läsa hur man startar ett "växelbruk" med t ex höns och odling. Joel Salatin har även en hemsida: Polyface, Inc, såg jag när jag googlade hans namn.


Anyway, Dr K har inte anammat allt som mr Salatin står för. Det är inte i kommersiellt syfte Dr K har plastväxthus med höns utan snarare att han gillar idén om hur man får ut mesta möjliga av "produktionen". Växthuset står högst uppe på tomten som är mycket sluttande. Jag skulle gissa att storleken på växthuset är ca 40 kvadratmeter.


På vintern har Dr K hönsen i växthuset. Det är inrett med lampor (lysrör), foderautomater, vattenautomat, värmelampa för att vattnet inte ska frysa, sittpinnar hängandes från taket och några reden. Golvet är täckt med kutterspån och fungerar som en enda stor kompost. Han vänder den en gång i veckan och jag tror att han fyller på med kutterspån då och då.


På våren får hönsen flytta utomhus med en liten bit tak för regnskydd. Komposten får ligga och brinna några veckor innan det är dags för tomatutplantering. Han har även odlat chili men är inte nöjd med resultaten på dem. Det är för mörkt och kallt där upp på kullen...


Tomaterna växer så det knakar i hönsmyllan. Många kilo tomater blir det *inte ett dugg avundsjuk, inte jag inte* som ska tas hand om. Ganska stor skillnad på mitt "tomathus" och dr K´s. Det positiva med denna konstruktion är att hönsskiten med kutterspånen får en funktion efter att hönorna är klara med den. Inget avfall som blir liggande....

Jag skulle absolut önska mig en egen polytunnel men hittills har vi inte haft de ekonomiska möjligheterna att lägga på min hobby. Men vem vet, med sparande och drömmande kanske det går att förverkliga?! Om jag får drömma så slänger jag till med två stycken plastväxthus på en gång! :-)

Jag drömmer vidare 2011!

Plastpåsar 2011?

Det sker många konstiga förbud i världen för tillfället men Italien har man lyckats med ett förbud som jag ändå gillar. Om man nu ska förbjuda en massa saker så är väl ändå plastpåseförbudet ett av de bättre?!

I DN kan man läsa: Lagen tillåter biologiskt nedbrytbara påsar och papperspåsar. Den har tagit ett decennium att införa, men från och med nyåret blir det böter för affärer och kaféer som lämnar ut plastpåsar...

Frågan är när ska vi våga ta ställning? Jag menar man (jag) får fortfarande i de allra flesta fall tacka nej till plastpåsar när man (jag) handlar t ex kläder. I vissa fall får jag vara envis i mitt nej-tackande då det verkar vara svårt att förstå att jag kan bära i annat än plastpåsar. Jag vet inte om förbud är rätta vägen men om inget sker så kanske det är en utväg...

För att hylla tanken om att förändra och ta bort plastpåsarna så kommer här en favorit i repris: Canvas Bags av Tim Minchin!