21 jan. 2014

Utvärdering av "Tomàquets de penjar"



Här kommer efter önskemål en utvärdering av Tomàquets de penjar, mina så kallade hängtomater från Katalonien. På brickan ser dem i en blandad kompott med paprikor och andra tomater. Längst bak så ser du några San Marzano, de avlånga röda tomaterna. En Green Zebra, runda gröna med ljusa strimmor.  De mörkt röda med grönt är Purple Russian som jag absolut kommer odla igen. Och sist men inte minst så har vi mina hängtomater Tomàquets de penjar!



Detta var en provomgång, ett försök för att se om det gick över huvud taget odla denna tomat i Sverige. Om den var ätbar och kanske till och med god? Jag prövade hållbarhet och frost som ni kan se bilden ovan - tomaterna har legat ute till slutet av december. I och för sig var det en mild vinter ända till årsskiftet här men några minusgrader har de nog fått bepröva. Många frågor och jag har fått några svar! 






Denna "evighetstomat" kommer jag absolut så igen. Denna gång inte bara för avgöra om den fungerar eller är ätbar för det vet jag ju nu. Den är god och saftig fortfarande i December, det vill säga att den duger även som "färsk" tomat i sallad eller som tillbehör. Man är inte tvungen att gömma den i maten eller använda den som mat-tomat. Kanske att det blir så senare eller rättare sagt i början av året, i februari är den nog inte lika fin. Eftersom jag bara hade en planta så räckte inte tomaterna längre än så här.

Tomaten är ganska mycket större än mina Principe Borghese, denna är mellanstor till normalstor tomat. Mina Tomàquets de penjar har vägt från 6o gram och uppåt, den största 90 gram. De är tjockskaliga som andra vintertomater från Medelhavet, så kallade piennolo-tomater men jag upplever att dessa är sötare och smakrikare. Kan också vara ett önsketänkande! ;-) Dock har den inte de klassiska "piennolosarnas" form och är ljusare i färgen.

Till kommande tomatodling ska det prövas fler vintertomater samt så ska jag odla denna Tomàquets de penjar på flera olika sätt. Utmana lite... Dock ska jag så denna senare än de andra tomaterna, i slutet av april räcker gott och väl!

15 jan. 2014

Mer om Glädjehuset - ett kretsloppshus


Jag får massor av frågor om Glädjehuset och förstår att jag behöver bli tydligare i några frågor och komplettera något. Jag får frågor på bloggen, på facebook men även på mailen. Till och med frågor om att ha kurs :-D

Så absolut att jag kan anordna kurs i Glädjehusets kretsloppstänk! För det är exakt vad det är, ett kretsloppshus! Så säg till om du är intresserad och vad som är mest intressant att lära sig om så ska jag snickra ihop en dag. 

Och så ska jag svara på lite frågor här...

Är det dyrt med Glädjehuset? 
Hm... allt är relativt och vad man jämför med. Jag skulle väl säga att det är inte gratis att underhålla och det är inte gratis att bygga. Men vad är gratis? Vi lägger väldigt stor del av vår inkomst på djurhållning och odling, det är ett val vi har gjort. 

Är det mycket jobb med Glädjehuset?
Även här är svaret utifrån vad man jämför med. Men jag skulle säga ja. Perioden med hönsen i Glädjehuset så ska ju det vattnas och vändas varannan vecka, helst varje vecka. Tar tid och är oerhört tungt att underhålla spånet. Det är komposteringsprocessen som man arbetar med. Sedan tillkommer ju allehanda procedurer förutom hönsskötsel, tömma Glädjehuset inför ny period och fylla på med nytt spån. Rengöring, lagningar och underhåll med mera.

Vad odlar du i?
Jag odlar i kutterspånet som har genomgått en komposteringsprocess - det är det som är hela poängen med Glädjehuset! Finaste myllan om man har lyckats - vilket kräver ganska mycket jobb. Dessutom kräver olika växter olika saker så viss komplettering sker med vallört, gräsklipp och vedaska beroende på vilken växt som odlas. 

Fryser inte hönsen på vintern?
Nej! Inte om man får till komposteringsprocessen! A och O - utan den inget Glädjehus! Komposteringsprocessen ger värme till att värma upp Glädjehuset. Förra året var jag något orolig när vi hade -20 (!) och la till en värmelampa för att se till att de kunde värma sig under och att vattnet inte frös. Hör och häpna, hönsen burrade ner sig i spånet, i värmen och stornjöt. Ska lägga till dock att vi har gamla hönshuset stand by ifall det behövs. 

Sjukdomar hos hönsen?
Minimalt med sjukdomar sedan vi började med Glädjehuset. Till och med odågan hönskvalster är det ont om. Skönt! Beror säkert inte enbart på Glädjeshuset utan att vi byter plats åt dem. Vinterhalvåret i Glädjehuset och sommarhalvåret i hönsgård eller fritt.

Var har ni hönsen under sommaren?
Vi har två hönsgårdar som vi varvar mellan för att undvika sjukdomar. Dessutom får hönsen gå fritt stora delar av dagen om vi är hemma. På natten är de alltid inlåsta.

Hur mycket spån behövs? Hur stor yta? Och hur många höns?
Svåraste frågan av dem alla att besvara. Man kan inte ha för litet för då är det svårt att få en balans i kretsloppet. Man skulle kunna säga, ju större du har desto lättare att få till det! Men ju större du har desto mer djur och tid kräver det! 

Vad är Glädjehuset byggt av?
Trästommen är byggd delvis av återvunnet material men även köpt. Plasten är så kallad växthusplast eller plastfolie, en form av "polytunnel-plast" som är mjuk. För mig är det viktigt att det är tåligt och lätt att göra rent. Det vill säga, man behöver kunna "bruka" i detta kretsloppshus utan att man behöver vara jätteförsiktig när man ska vända spånet. Det bör vara praktiskt. Snyggt är sekundärt i detta fall.





Litteratur som jag kan rekommendera är två böcker av Joel salatin som handlar om filosofin runt djurskötsel och vinst. För mig är inte vinsten det viktiga utan mer hur man har djur på ett hållbart sätt och däri ingår tanken på kretsloppshus.


Och så glöm inte att säga om du är en intresserad av 
en dag med Glädjehuset och kretsloppstänk. 

See you!


11 jan. 2014

Äggkläckaren är igång!


Äggkläckaren är laddad! 

Om två veckor kommer förhoppningsvis de första kycklingarna från våra egna höns, det vill säga några blandisar. Om tre veckor så borde det bli fler kycklingar för jag har köpt ägg av tre olika raser. 

Det blev Sussex som jag har sedan tidigare men en rödfärgad som lägger beiga ägg. Sussex lägger ägg även när det är runt nollan och är ett bra köttdjur. Sedan blev 10 ägg av sorten Maran och i färgerna svart kopparmaran och blå kopparmaran. Ska bli spännande och se hur många det blir av varje, förhoppningsvis många blåa. Maraner lägger de brunaste äggen vad jag vet. Sist men inte minst blev det en hel ny sort för mig, Isbar, blå och spättad. Jag har haft och har både MAraner och Sussex men inte Isbar. De lägger mintgröna ägg!!! :-D

Så snart piper det här och förhoppningsvis blir det ett trevligt tillskott i Glädjehuset!

10 jan. 2014

Planerar köksträdgård... eller....


Är i full gång med att tänka om i trädgården. Eller i köksträdgården... Eller vad det nu blir. Har tänkt att tänka mer ätligt i den "vanliga" trädgården och mer blommor i köksträdgården. Men också i större utsträckning använda mig av kryddor som blommor i hela trädgården. Det känns som ett galet stort projekt men jag tar förändringen i delbitar.


Som bäst håller jag på med frölistor och beställningar och det kliar verkligen i fingrarna! Lite nytt att tänka på grönsaker utifrån färg... inte bara men ändå. Jag kommer använda mig av samma färgskala som tidigare men tydligare och bryta av med färgen orange till exempel med ringblommor. annars blir det färgerna ovan!

Snart kommer listor med vad som ska finnas 2014 i ätbart och blommigt! :-)

Bilderna lånade från odla.nu och http://www.graines-baumaux.fr/

4 jan. 2014

Sticklings förökning av Salvia Purpuracens


Hör och häpna, plockade levande fina sticklingar av salvian som jag har utomhus. Troligen var den inte i vila på grund av, eller - tack vare de milda vädret. 

3 jan. 2014

Basilika Yemenite



Vad gör ni så här i början av 2014? Själv planerar jag min köksträdgård och sitter och fyller i listor på fröbeställningar! I år ska jag försöka blanda ätbart och sköna blommor i större utsträckning! Letar febrilt efter en vacker basilika som både doftar underbart men också är en vacker blomma, basilikan Yemenite.


Och så ska jag försöka föröka med frö eller sticklingar den vackra lilatonade salvia Purpuracens. Skulle vilja ha den som kantväxt... Vet faktiskt inte om den går att föröka från frön men det går i alla fall med sticklingar.


Och frön till vackra petunior att ha i krukor... och även som kantväxt...