30 nov. 2010

Brrrrr....


Visst är det härligt med snö och kyl?! Wilma the doggi stormtrivs och går gärna på lååånga promenader, även dagar när matte inte är så motiverad. Idag var en sån dag, kommer hem när det är mörkt, är frusen och trött. In och byta om till mer friluftskläder och termobrallor och ut!

Det är inte bara jag som är frusen. Även hönsen tycker nog att det är kallt. Vattnet i hönshuset hade frusit och då har vi värmelampa ovanför vattnet. Så nu har jag precis plockat fram lite matrester och lämnat hos hönsen som tröst. Dessutom har stängt igen för utevistelse då det sias om -20 grader i morgon. Men de snälla pullorna har ända hittills lagt ägg...vi får väl se nu när köldknäpparna kommer.

Nu ska jag sätta på mig yllekoftan och mysa lite!
Ha det gott i kylan!

29 nov. 2010

Begagnad julklapp?

(Bild lånad från nätet)

Läste i DN här om dagen om att många tycker att det är okej att få begagnade julklappar. Det var en undersökning som Blocket hade gjort och man kan ju fundera på själva ändamålet av undersökningen.... Och andra sidan, why not? Klart det borde vara okej med begagnade julklappar! Tänk om det blev "årets julklapp"?!

Så jag har börjat tänka, vad kan jag önska som skulle kunna vara begagnat och vad kan ge bort som är begagnat? Jag får återkomma med vad jag kan ge bort när jag hittar något... Men jag vet ju vad jag kan önska mig som är begagnat!

Gamla kokböcker!
Gamla kokböcker står ganska högt upp på min lista. Alltså kokböcker som är riktigt gamla och har mått som en nypa salt, en kopp mjöl och en handfull russin :-D. Ni förstår vilka skattgömmor dessa böcker måste vara?!

Kan ni tänka er begagnade julklappar?

28 nov. 2010

En morgon när jag vaknar är hela världen vit...

En kall morgon men mycket snö innehöll uppvaknandet. Innetempraturen var på 15 grader, pannan hade stannat under natten. Snacka om friskt uppvaknande!

Ute är det helt vitt och skottning väntar! Har inte vågat sätta min fot där ute men minst 3 dm snö har det kommit och det fortsätter att snöa. Parabolen var insnöad så den fick maken leta fram, vill ju gärna ha gomorgon tv i bakgrunden när jag äter långfrukost och pysslar i köket.

Det är ju så härligt sitta här inne med tända ljus och en god varm frukost. Titta ut och se hur snön röker ner.

Go söndag på er!

27 nov. 2010

Bondjäntans chilichokladkaka är klar att ätas!


Bondjäntans chilichokladkaka

Godaste chokladkakan som bakas och ätes med gott samvete!

Nu är den klar!


Ingredienser:

200 g mörk choklad

200 g smör

½ dl färdigt kaffe

4 ägg

0,75 dl chilihonung

1 krm salt

  • Sätt på ugnen på 175 grader.
  • Smält smör och choklad i vattenbad. Tillsätt kaffet när chokladen har smält.
  • Vispa äggvitorna (i en väl rengjord bunke) till en fast konsistens – ställ in i kylen tills du ska ha dem.
  • Vispa äggulorna tillsammans med salt och chilihonungen.
  • Blanda äggulorna och chokladsmeten. Vänd ner äggvitorna försiktigt.
  • Använd gärna en mindre springform att grädda kakan i. Lägg bakplåtspapper i botten på formen. Häll smeten i formen och grädda den i 40-45 minuter.
  • När kakan är färdig låt den vila några minuter innan man smakar av den. Serveras gärna med vispad grädde eller kesella.


Att tänka på:

  • välj en bättre variant av mörk choklad, 70 % choklad, Fair trade märkt.
  • brygg kaffe som är eko eller fair trade märkt, kanske både och!
  • välj dina ägg omsorgsfullt, gärna kravmärkta ägg.
  • välj gärna närodlad honung eller denna speciella sort: chilihonung. Om du har naturell honung kan du klippa ner lite chili i smeten för att få till det rätta stinget.


Kuriosa:

Det påstås att hälsoeffekterna med mörk choklad är att chokladen förbättrar cirkulationen, innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Vad gäller chili så ska den hjälpa till att minska din aptit och öka ämnesomsättningen! Och honungen då? Jo, att den innehåller mineraler, vitaminer och antioxidanter och har ett lägre GI än socker. Ett nyttigt sötningsmedel. Vissa påstår att både chili och honung förebygger förskylning.


Kan du låta bli att äta denna kaka?!

;-)

A farm for the future






Det finns flera avsnitt av denna intressanta dokumentär eller vad jag ska kalla det. Lätt att ta till sig och ger fler frågetecken om framtiden. Klart spännande och värt att se!

Chokladlyx


Jag fick ju ett uppdrag att hitta på något med chilihonung. Efter mycket bläddrande i mina kokböcker tog jag mod till mig och bakade en chokladkaka med chilihonung. Kakan innehåller inget socker och inget mjöl. Idag gör jag en ny med lite förändringar i receptet för att den ska bli perfekt i konsistensen. Smaken är redan på topp!

Recept kommer när jag är klar i mina experiment. Vill ju att ni får det rätta receptet på denna goda chokladlyx. Passar nog perfekt till julens godaste bakning.

Trevlig lördag!

26 nov. 2010

Bjuda till!


Har blivit utmand igen och de som följer bloggen eller känner mig vet att det inte är min grej. MEN även den bäste kan ändra sig och bjuda till lite så här på fredagkvällen! :-D

4 TV-program jag tittar på
  • Nyheter
  • Brittiska deckare - om jag inte har somnat...
  • Gärna "självhushållsserier" så som "bonderöven"
  • Ibland blir det Nigella - tänk att jag tycker att hon är så läcker!
4 saker jag gjort idag
  • Bakat den godaste och lyxigaste chokladkakan ever - bra mot migrän...!
  • Långpromenad med hunden
  • Dagdrömt
  • Gjort rent diskmaskinen :-/
4 saker jag längtar efter
  • Varma sockor
  • Bastubad
  • Ledighet
  • Vila

4 saker på min önskelista
  • En hushållsmaskin med kvarntillbehör
  • En riktig systemkamera
  • En kokbok med Nigella...
  • Lite mer fritid!

Jag skickar vidare denna till dig som läser!

Chilihonung!


Efter en mindre lyckad morgon med migrän börjar jag repa mig. Jag överlever i alla fall med mediciner även om jag blir lite koko av dem. Eftersom medicinen dämpar symptomen på migränen så får jag lite ork att göra saker. Eller rättare sagt så blir jag rastlös samtidigt som jag inte riktigt är helt fit for fight.

Anyway, jag funderar på ett "uppdrag" jag har fått. Plockade fram mina favorit kokböcker för att få inspiration till mitt uppdrag. Tanken är att jag ska hitta på något som man kan ha chilihonung till. Jag har fått ett litet smakprov på honungen och den har minsann lite sting. Vad göra med denna honung?

Sitter här med mina kokböcker och funderar... nog ska jag komma fram till nåt. Har ni några förslag? Själv är jag inne på något med mörk choklad! Återkommer med resultatet!

Ha den goaste fredag!

21 nov. 2010

Flyttar...




Mitt RIR-par ska flytta idag till en annan hönsflock där tuppen ska få bli beundrad av många andra hönor. Jag hoppas verkligen att de ska trivas hos sin nya hönsfamilj och att det går bra. Där väntar bland annat en RIR höna på en ny stilig tupp. Kanske att jag kan tigga om ägg i vår så att vi kan kläcka fram nya söta härliga kycklingar?

Att paret får flytta beror inte på något annat än att de fyller ett större behov hos den nya hönsflocken än här. Jag har ju mina Sussex som är mina favvohöns och kan avvara detta par. Deras nya hönshus blir ett växthus?! Ja ni läste rätt, de har hönsen i ett växthus och jag ska berätta mer om det en annan gång. Urhäftigt är det i alla fall!

20 nov. 2010

Mässingen

Idag har jag påbörjat rengörningen av mässingljusstakarna... Har inte köpt mig något häftigt rengöringsmedel utan provade ett gammalt husmorsrecept; salt och ättikssprit!

Ljusstakarna är inte rengjorda på år och behöver en rejäl omgång. Jag har flera stycken olika, har köpt på loppis då och då, roligt med udda par. Först tvättade jag dem med diskmedel och vatten och sedan min hemmagjord skrubb. Och visst det funkar, även om jag fick gnugga ganska mycket.

Hela köket luktade ättiksprit. Urk och lukten fastnade kvar i näsa en bra stund. Jag fick vädra innan sonen och jag skulle äta för luktade inte mumsigt. Jag hann rengöra tre stycken innan det var dags för middag, resten får jag ta imorgon. Kanske... Jo de blev ju så himla fina så det är värt besväret!

Go lördag!

Gräshöns och omega 3!


Jag läser i en av mina hälsotidningar om något spännande som "gräshöns" ?! Har ni hört talas om det tidigare?

Artikeln eller notisen har rubriken Höns på gräs lägger nyttigare ägg. Enligt tidningen ska man välja ägg från höns som har tillgång till gräs året runt om man vill ha nyttigare ägg. "Faktiskt innehåller äggen dubbelt så mycket E-vitamin och omgea-3-fettsyror samt 38 % mer A-vitamin än burhönsägg enligt forskarna från Pennsylvania State University."

Det är inte någon nyhet att frigående höns lägger nyttigare ägg än burhöns, eller hur? Det vet de flesta. Det som är spännande med artikeln/notisen att man döper om frigående höns till gräshöns. Dessutom är det svårt i vårat klimat att ha höns som har tillgång till gräs året runt. Rent krast så är det inte naturligt med gräs året om i Sverige. Däremot kan ju hönsen vara frigående året runt...

Och det är väl det egentligen handlar om, frigående höns ger nyttigare ägg och inte gräshöns. Det måste ju betyda att hönsen äter både animalisk föda och vegetabilisk; småkryp och växtligheter!

Nu har jag inte tittat på ägghyllan i affären på ett tag men maken påstår att det finns ägg som säljs som "extra omega-3 berikade ägg"... är det då gräshönsens ägg? Nä dessa höns får fiskolja i sitt foder! Vore ju synd om äggen blev naturligt omega 3 berikade, eller hur?!

Läser i en artikel i SvD om just detta fenomen med omega tre och värphöns. Tyvärr berättar inte artikeln om hur hönsen lever. Inte ett ord om burhöns, frigående eller utegående. "–Fördelen med omega-3-ägg är att vi garanterar en hög nivå hela året genom att tillsätta fiskolja. Halten i andra ägg kan variera beroende på årstid och vilket foder som används."

Jag tror på konsumentens makt. Jag tror att som konsument kan man påverka utbudet genom att köpa ägg från frigående höns med tillgång till utevistelse. Om vi konsumenter vet vad vi vill ha och reflekterar över vad som erbjuds kan vi välja ett bättre alternativ, både för oss och hönsen. Detta för att tvinga producenter till bättre hönshållning och inga quick-fix eller trendproduktion?!

19 nov. 2010

Kurs?


Just nu vill jag gå kurser. Jag vill inte gå arbetsrealterade kurser utan snarare något för mig... jag menar, kanske något inom hälsa, odling och trädgård eller nåt annat spännande. Vore ju roligt att gå en baka bröd kurs med Manfred, eller en lååång och härlig trädgårdskurs om ekologisk odling. Något som inspirerar!

Jag är anmäld till "Med råvarorna från bikupan, för kropp och själ" i januari. Och det kanske är lite bakvänt att jag ska gå på kurs om bin och stuff eftersom jag är rädd för de små rackarna. Men jag tänker att det är en del av terapin... och dessutom är jag mycket intresserad av produktutveckling av olika saker.

Har ni gått någon spännande kurs nyligen?
Finns det något ni rekommenderar?

17 nov. 2010

Blåbärssylt

Hemma hos oss har äppelmoset räckt till morgongröten mycket väl. Det finns fortfarande äppelmos kvar men ibland behöver man variation. Jag bestämde mig i all hast att ta fram en påse infrysta blåbär och koka blåbärssylt. Inget konstigt i det... Gott och nyttigt.

Men kanske att jag inte hade tänkt mig värsta kladdet när sylten var klar... Ja, även sånt händer i denna familj!

14 nov. 2010

"Hostmedicin"


Har tv4 på i bakgrunden med go´morgon-tv. Två doktorer pratar om sjukdomar och diagnoser och plockar upp ämnet hosta. Den enda hostmedicinen de rekommenderade var honungsvatten eller te med honung!

Jag har turen att på nära håll ha biodlare och deras honung! På deras hemsida kan man läsa om honung och framställan av honung. Och på bloggen följa vad som händer. Skulle vilja så gärna kunna själv men är för rädd för bina. Kanske att jag kommer över det någon gång. Terapi? :-)

Det är himla spännande att följa deras projekt. Nu till exempel pågår att smaksätta honung med olika sorters whisky. På facebook läste jag nyss följande: "Just got whisky in my eye. But at least it was expensive whisky! Have now tried to flavour honey with Lagavulin, Macallan, Glenmorangie, Ardbeg and Laphroaig. Glenmorangie didn't work at all but the others seem to be turning out great."

Kanske att det är bättre att dricka whiskyn? Det blir i alla fall upplyftande att provsmaka, kanske det blir en ny favorit? Annars har jag redan två favoriter, en med citron och den naturella fina lena honungen. Deras två andra produkter, honung med anis och pepparmynta är heller inte så tokiga.


Undrar om man kan dricka te med honung i förebyggande syfte?

13 nov. 2010

Kreativ återvinning


Idag blir det städning och kreativ pimpning. Först och främst ska jag springa med såpan i alla rum på nedervåningen, helt galet smutsigt just nu. Kanske att jag måste sortera alla högar innan men sen blir det till att torka av överallt. Dammråttorna får flytta!

Efter det ska det pysslas lite. Har för några år sedan tiggt till mig gamla tapetkataloger från färghandeln. De har varit bra när dottern har pysslat med att tillverka kort och dylikt. Nu kommer de åter till användning då jag tänkte klä om gamla skokartonger för förvaring.

I köket har vi mycket "mullvadsfärger" och jag tänkte piffa till det med lite turkosa nyanser. Flera av tapetprovbitarna går både i mullvadsfärger och i turkosa och gröna nyanser. Passar perfekt för mina planer. Förutom några gamla skokartonger så ska jag även pimpa min receptbok. Vi får se om jag hittar på något mer....


Sedan har jag faktiskt beställt mig en ny matta! Är egentligen inte så mycket för mattor men nu blev det en turkos och beige trasmatta från ett företag som heter Oddbirds. Jag gillar deras filosofi och deras häfiga grejer. "Våra kollektioner består av lite gammalt, lite återanvänt och lite nytt - men alltid annorlunda."

Nä nu är det dags att ta fram skurhinken så jag hinner med det roliga!
Ha en härlig lördag!

10 nov. 2010

Attack...


Idag sent på eftermiddagen när jag kom hem så upptäckte jag att vi hade haft besök i hönsgården. Den enes bröd e den andres död... Ja så illa är det faktiskt. En rovfågel hade suttit och kalasat på en av mina unghöns av sorten Brahma. Ett grymt sätt att dö på.

Vi har under sommaren bytt hönsgård och inte lagt något när på den nya gården. Det är många år sedan vi har haft en hönsgårdsattack så inte tänkte jag på det. Och vi har ju nyligen nackat både tuppar och kalkoner som troligen har haft en avskräckande och störande effekt ända tills nu. Jag grämer mig och i helgen blir det till att sätta opp nät!

7 nov. 2010

Produktiv söndag

Idag har vi haft många järn i elden. Härligt när man känner att man har gjort nytta och att det märks i olika handlingar. På förmiddagen skurade jag köket medan maken fick städa hönshuset. Rättvist fördelat enligt min mening. :-) Nu är både värme och lampa på i hönshuset.

På eftermiddagen styckade jag kalkoner och maken tvättade bilen. Denna omgång av kalkoner gav inte mycket kött. Förra årets kalkoner gav nog tre gånger så mycket mat än dessa fjöliga kalkoner. Ja ja, köttet är fin fint även om det inte blev så himla mycket.

Efter kalkoninfysning blev det storhandling av bönor och grönt. Vi köpte både torra och konserverade bönor. De konserverade bönorna är vår snabbmat ;-). Nästa helg blir det till att blötlägga och koka bönor så att det finns att ta till.

Dagens höjdpunkt var långpromenaden med hunden i det vackra men kalla vädret. Det är så himla avkopplande för själen med en lång redig promenad. Pluspoäng för det härliga vädret.

Nu ska jag gå lägga mig, det ska blir skönt att lägga huvudet på kudden. Tror att jag kommer sova sött.
Hoppas ni får en härlig måndag!

Köttproduktion - lamm


Ja då kommer del 2 i köttproduktionen och den handlar om lammkött. Förra året hade vi för första gången lamm på grannens mark. :-) Japp, så var det, grannen lånade ut mark för att vi skulle kunna ha lamm betandes där. Grannen har en dunge som han ville få renbetad och vi ville ha lamm! I år blev det inga lamm av olika faktorer, vi satsar nästa år igen.


Vi köpte fyra lamm, eller egentligen 3 1/2 kan man säga. Det fjärde lammet var ett flasklamm som var mycket mindre än de andra. Det var uppfött med flaska och var tillgiven och hette Fredag. Namnet kom från att han föddes sent en fredag. De tre lammen fick heta De tre musketörerna och den lilla Fredag.


Köttproduktion - lamm är rubriken på detta inlägg men jag vill nog påstå att lammen är mer än bara kött. Det ger en viss tillfredställelse att pyssla med djuren. Förmånen att klappa djur, se hur de växer, iakta hur de beter sig, lära av djurhantering och vara med djuren är uppfriskande. Jag inbillar mig att man (jag) mår bättre av djur i sin närhet. Dessutom är det himla nyttigt att vara med i produktionen av köttet, både för oss vuxna men även för barnen.


Kanske att jag ska lägga till att ha djur är inte bara rosenrött och mys. Det är ju jobb också. Att ge friskt vatten morgon och kväll är inte det roligaste när man är stressad och ska till jobbet klockan 7 på morgonen. Eller när man kommer hem sent på kvällen och många måsten finns.... Att köpa hösilge och frakta i vanlig bil då vi inte har mark att "odla" hö på eller traktor att frakta stora stuff med.


Måste erkänna att jag inte har riktigt koll på utgifterna men vi fick köpa balja och saltsten, hösilage och lite havre till lammen. Sedan kostade ju lammen också. Utdelning? Ja, vi "la ner" lammen själv och tog bort skinnet. Vi skrapade rent skinnen och saltade in dem. Vi tömde lammen på inälvor och mage utomhus. Lammen hängde i rep i en stege som stod lutad mot huset. Efter första lammet gick det på räls.




Inne i köket styckade vi lammen på "löpande band". Jag grovstyckade och maken fixade grytbitar. Det var faktiskt lättare att stycka lamm än gris. Nu var ju inte våra lamm så stora feta som man skulle önskat... Och fredag fanns det inte mycket mat på överhuvudtaget. Honom skulle man ju gärna sparat, ett riktigt gosedjur :-)

Vi paketerar, märker och fryser in. Vi brukar faktiskt alltid anteckna alla bitar och hur mycket varje bit väger men jag hittar inte anteckningarna. Annars skulle jag ju räkna ut hur mycket kött det blev i vikt. Men många goda måltider har det blivit. Har lite bitar kvar till färs då apparaten för malning gick sönder.... Har ju inte haft en riktig kvar utan en assistent med kvarntillbehör och jag antar att de inte kan hålla för evigt. Kanske att jag får koka bitarna till hundmat istället.

Så till nästa år, om vi köper lamm blir bokföringen av inköp och utgifter viktigt. Även vikt av köttet så att vi kan beräkna kilopriset för detta delikata kött. Kanske att vi ska lära oss mer av hur man gjorde förr, vad man tog till vara på då? Vi lär oss hela tiden :-)

6 nov. 2010

Köttproduktion - gris


Jag lovade ju att räkna på vad våra djur kostar som mat, det vill säga hur mycket vi tjänar på att ha egna djur. Kan ju lägga till att det där med att vi tjänar på att ha djur är något galet tänkt. Men och andra sidan har vi inte djuren för att vi ska tjäna pengar på dem utan för att vi vill t ex veta vad vi äter. Vi vill äta bra kvalitetskött som har behandlats bra vid liv.

Jag börjar med grisen då det är lite skillnad mot de andra djuren vi har; lamm, kalkoner och höns.

När vi har haft gris så har vi haft den hos mina svärföräldrar. De har haft en eller två grisar och vi en. De har har fött upp grisen och stått för elstängsel och annat man kan behöva för att ha gris. Jag menar, till exempel bensinpengar för att hämta och köpa foder har vi inte ens diskuterat. Det vill säga de har jobbat för maten och vi har avnjutit. :-) Det är ändå ganska mycket jobb med att ta hand om djur, rent vatten och mat ska de ha flera gånger om dagen.



Vi hjälps åt vi slakten och styckar själva. Vid själva slakten har vi hyrt in en "grisbonde" som har hjälpt till med alltifrån "nedläggandet" av grisen till halvering av gris. I slakten ingår skållning, skrapning och "tömma ur grisen" . Inte helt enkelt och väldigt bra med en grisbonde som äger en traktor då grisarna väger runt 120 kg.

Vi har betalat för själva grisen och maten. Grisen är det enda djuret vi har koll på vad gäller kostnader för oss i köttväg. Men och andra sidan så har vi endast betalat för mat och inköp av gris, inga andra kostnader. Så priset för grisen är delvis sann.


Så vad har kostnaden blivit då? Jo kilopriset på hela grisen (med våra beräkningar) har blivit ca 75:-/kilot. Då ska jag erkänna att vi i vår familj inte har tagit hand om hela djuret som vi borde göra. Grishuvudet har vi inte tagit hand om... klövarna kokade vi inte... inga syltor över huvudtaget! Ingen har ätit knorr... Torrftigaste laget med inälvor - endast levern har hamnat i matproduktionen. Hm...


Sedan styckar vi helt själva, lite stöd av böcker som visar vilka delar som ska prioriteras. Det är bra och man lär sig himla mycket och kanske att man skulle kunna säga att vi "kan" det där med styckning nu... eller ... Grisarna styckar vi i garaget hos svärisarna som har gott om utrymme. De andra djuren har vi faktiskt styckat hemma i köket. När grisen är uppdelad i hanterliga bitar åker vi hem och paketerar. Paketering, märkning och infrysning tar tid det med. Dag två brukar innehålla att "göra" grytbitar och färs. Grytbite och färsproduktionen är det tråkigaste av alltihopa.

Att "ha" gris är ren lyx. Vi har inte det alltid, vi har haft gris 3 eller 4 gånger. Om vi hade mer mark skulle vi säkert ha gris oftare. Möjligheten att äta "hemmagjord" gris är en speciell känsla och egentligen lyx. Köttet är så mycket finare än i många affärer, ingen stress och inga tillsatser av t ex antibiotika. Inga trånga utrymmen och ingen misär. Utegående och välmående grisar!

5 nov. 2010

Frostnatt


Vilken tur att jag hann plocka upp de sista grödorna ur jorden nu när frostnätterna kommer. Inatt hälsade fröken Frost på och marken är alldeles vit nu på morgonen. Vackert men ack så kallt!

Nu är det inte mycket mer att göra förutom att städa rent på saker och ting i trädgården. Ställa in grepen och spaden i förrådet...