27 aug. 2013

Aji Crystal till fruktespresso


Jag tror bestämt att det blir till att göra en chilishot! Eller en fruktespresso, kärt barn har många namn. Orginalrecept kommer från Patrik med bloggen Chilipeppar! 

Jag tar:
1 tsk riven färsk ingefära
1 tsk honung
1/2 pressad citron
Hackad chili efter smak och styrka
en gnutta vatten

Är en aning förkyld och i morgon behöver jag stå på bena igen. Typ - måste! Så det blir nog till att "shota" friskt en eller två fruktespresso. Jag tror att Aji Crystal blir en passande kandidat till fruktespresson då den ska vara fruktig och inte allt för stark. Man vill ju få ner den också! ;-) 

Nu ska basiluskerna få en rejäl omgång! ;-)

11 aug. 2013

Matlådesöndag!


Ja, rester är ju ypperligt att lägga i matlåda och ta med dagen efter. Men om det inte blir rester så att det räcker till allas matlåda då blir dt knepigare. Hm, tillbaka på jobbet efter ledigheten märktes det tydligt att det här med förberedelser inte är så dumt. Särskilt om man inte har någonstans att handla sin lunch på och det inte blev några matrester över. Fil och musli, makrill i tomatsås och keso på hårt bröd i alla ära men det räcker inte långt. Så idag ska det lagas matlådor!

Ja och så har den nyssutflyttade dottern kommit på att det där med att få ner matkostnaderna på ett bra sätt är inte så tokigt. Och då pratar vi inte om att köpa det allra billigaste köttet som går att finna, näe vi tänker, säsongsbetonat och dryga ut maten med linser och bönor. Vi ska väl också lägga till att intresset för matlagning hos dottern har inte varit så starkt innan flytten men visat sig bli aktuellt då man är ansvarig för sin ekonomi och den ska räcka till mångt och mycke. Det finns alltid hopp! :-D På hennes to-do-lista idag är linssoppa/gryta och köttfärsås.

Min matlådelista är:

  • Kyckling med grönsaker, råris eller matvete
  • Kikärtsbiffar 
  • Köttfärsbiffar
  • Gulashsoppa elelr chili con carne
  • Grönsaksgryta
Kycklingen är faktiskt köpt. Jo jag gör så... jag köper kyckling ibland även om jag tycker att det är lite smärtsamt... men jag försöker hitta det bästa möjliga alternativet till vad jag upplever som en rimlig kostnad. Nu blev det kycklingfilér som jag delar i två delar, marinerar och ugnssteker med lite grönsaker. Sedan petar jag ner diverse grönsaker i matlådorna och ibland fuskar jag till och med köpta frysta "sommargrönsaker."

Vi har två saker som vi använder oss av som "snabbmat," och då pratar vi inte om hamburgare. Näe vi pratar om köpta frysta grönsaker och färdiga kokta bönor och kikärter på burk. Även om vi odlar bönor och fryser in eller köper torkade bönor och gör storkok så brukar vi alltid ha några burkar med bönor och kikärter i reserv. Himla praktiskt som snabbmat, i sallader och som utfyllnad i maten. Och frysta grönsaker? Ja ja minsann. Jag löper vissa blandningar för att kunna dryga ut maten... Jag har inte möjlighet att odla ALLT som vi gör av med så då får jag välja vad jag tycker är värt att odla och vad jag köper in.

Kikärtsbiffar är himla gott. Ett mycket bra vegetariskt alternativ för den fattige! ;-) Och näe, man behöver inte vara fattig för att tillaga dessa, de är en delikatess! Jag blandar kokta kikärter med koktpotatis och någon form av lök, chili och örter. Binder ihop med ägg och steker små biffar. MUMS! Äts gärna med klick yoghurt och smakrik linssallad.

Köttfärsbiffar gör jag av svenskt nötkött. Helst maler jag köttfärs själv men till idag är det faktiskt köpt färs. Biffarna "drygas ut" med morötter, rödbetor eller till exempel kålrabbi. Biffarna blir väldigt saftiga om man blandar i rivna grönsaker/rotfrukter och så går det år mindre kött förstås. Även linser är utmärkta i köttfärsbiffar.

Gulashsopppan eller chili cin carnen blir i slow cookern! My favorit-pryl just nu. Är ju inte så mycket för prylar egentligen men den här kan jag verkligen snacka om. Man laddar den och så sköter den sig självt! Och maten, ja den blir sååå god. Fördelen att man kan använda sig av "segare bitar av kött" och det blir gott. Det vill säga i praktiken; man kan köpa tex högrev och laga gourmetmiddagar! Och har man ett helt djur så blir det lättare att ta hand om bitarna som annars hamnar längst ner i frysen och glöms bort. ;-) Till denna gulash blir det köpt högrev och egna grönsaker, upphettad med chili! Eller blir det en Chili con Carne?

Och så blir det en grönsaksgryta eller vad man nu vill kallas den för. Jag tar en salig blandning av alla grönsaker som är färdiga i landet, fräser och kokar ihop. Kan användas som tillbehör till maten eller som egen rätt för sig då man kan fylla på med matkorn eller liknande.

Och sist men inte minst, så ska det kokas lite mungobönor och svarta linser och frysas in. Yes, vi har lite att göra idag! Bäst jag går och väcker dottern! ;-)

6 aug. 2013

Hårt och mjukt på samma gång!


Kanske att jag kommer tjata lite om fotokursen några inlägg framöver! Men det är nog för att Pilgrim var så himla inspirerande och som sagt, hon löste upp viss frustation. Har ett bra tag inte fått till bilderna som jag har velat, jag har fotat och fotat och det har inte blivit som jag vill. Men nu kanske jag kan få till det?!

Hon hade lagt upp kursen så fiffigt, information och fakta - sen ut och pröva. Me like! Learning by doing funkar hos mig som handen i handsken. Vi fick egentligen endast två uppdrag med kameran men för mig kändes det faktiskt fler. Bara att våga gå in meny och titta på saker i samband med fotograferingen....Och att nollställa alla inställningar! Som faktiskt visade sig att behövdes. :-D

En av uppdragen var att fota en och samma sak, vad man nu valde, på olika sätt. Eftersom jag tycker blommor är ganska svårt att fota valde jag nåt som jag är oerhört förtjust i. En sten. Jag älskar sten för allt vad sten står för, fasthet, mjuka former, kantiga former, stora och små stenar, hårda men kan se mjuka ut... Och så kan man med lite fantasi lägga in sina egna tankar om en sten.

Och då tänker jag lite på Pilgrims senaste inlägg. Om stenar. Och om att lämna spår. Lite roligt med tanke på att det bara var någon dag sedan jag var där på fotokurs och valde sten som mitt motiv....

Återigen, tack H för en fin dag med kameran och allt annat! 

5 aug. 2013

Fotokurs!


Jag har varit på fotokurs och är överlycklig! 

Jag har faktiskt väntat på denna fotokurs ett tag, och det blev exakt som jag ville. Eller till och med bättre! Det berodde nog på kursledaren och alla kursdeltagare, så himla trevligt och rätt saker togs upp. Kursledaren var Pilgrim med bloggen Bland rosor och bladlöss och var både pedagogisk och inspirerande! Ja, och så löste hon upp lite frustation hos mig, bara så där... som ett trollspö! :-)

Jag bara säger, jag har tagit bilden på solhatten och den är oredigerad! 
Japp, vad säger ni nu då?! ;-)





2 aug. 2013

Jag är kär i denna kvinna!


 Nu kan jag inte hålla mig, jag är sååå kär i denna kvinna som gungar! Det var ögonblicksförälskelse och jag tror att den kommer hålla i sig. Så vacker och befriande. Det är Rolf Bengtssons skapelse som med sin fru Gunilla Bokelund-Bengtsson äger Villa Solhem.

Jag fick äran att besöka deras gröna trädgård på trädgårdstrippen till Skåne. Och det är verkligen en grön trädgård. Och ni som känner mig eller följt mig ett tag förstår att det föll i smaken. I like! Nu ska jag inte jiddra om trädgården utan skynda mig lite för jag måste ut till Glädjehuset och vattna innan värmen slår till. En av av förklaringarna till varför det är lite tyst här på bloggen, det är mycket utomhusvistelse nu.



Anyway, det var många bra kompositioner i deras trädgård som jag tar med mig, både till lunden men även till resten av trädgården. Och denna kvinna(!) wow, ge mig en gungande kvinna!


Så allt snack om att julklappar inte är så viktigt... Näe nu är det andra "bullar i vassen." Klart julklappar är viktigt! Kanske är det den viktigaste presenten under hela året? ;-) Och ni som vill ge mig en present vet nu vad ni kan ge mig; Gungande kvinnan!

Här hittar ni Gunillas och Rolfs hemsida: 



Och så vill jag påminna att inte använda 
mina bilder utan att fråga. Ni vet upphovsrätten.