28 juli 2010

Smakförstärkare


I morgon ska göra egen smakförstärkare och det är INTE något E eller glutamat :-) Nej det blir örtsalt med egna kryddor från landet och havssalt. Tidigare har jag använt flingsalt men nu hittade jag detta natriumreducerat salt. Jag har i och för sig ganska mycket örter till min örtsalt, typ 2 delar örter och 1 del salt.

Man kan nästan ta vilka örter som helst och det blir god smak. dessutom kan man variera sig och göra olika. Jag kommer att göra två olika sorter:

Örtblandning 1
rosmarin
persilja
dragon
libbsticka
salvia
timjan
salladslök
vitlök

Örtblandning 2
citrontimjan
citronmeliss
persilja
dragon
libbsticka
röda krasseblommor

Mixa allt och blanda med saltet om du vill ha fuktigt salt. Jag brukar torka örterna efter mixning i ugnen på låg värme och sedan bland med saltet.


26 juli 2010

Skördetider


Ser mig runt och märker att det börjar barka mot skördetider! På baksidan av huset så står det en stor hasselbuske och hittad hasselnötter där förra året. Nu i morse när jag kom hem från hundpromenaden så såg jag nya hasselnötter som man kan plocka. Men jag behöver nog en stege... för vissa satt väldigt högt upp. Och tilläggas kan att jag är ganska kort :-)

25 juli 2010

Hängmatteläsning


Inspirerad av sommaren och härliga grönsaker från landet utan några konstiga tillsatser läser jag Mats Eric Nilssons Äkta Vara som är den andra boken om tillsatser och "fusk". Jag återkommer med en recension när jag är klar med hängmattan och boken.

Jag har en extra bok av Den hemliga kocken av samma författare. Kanske finns det någon som inte har läst den och som är intresserad... Den hemlige kocken är värd att läsas. Finns mycket matnyttigt att reflektera över. Jag lottar alltså ut mitt extra exemplar av Den hemlige kocken som är oläst. Det enda du behöver göra är att skriva ditt tips om enkel god sommarmat på så naturliga råvaror som möjligt så är du med och tävlar. Och även om du inte är med och tävlar kan du väl tipsa om sommarmat som är naturlig och god?!

Tävlingen pågår juli ut.
Lycka till!

22 juli 2010

Bondepraktikan


Lyssnar på radion och de säger att Bondepraktikan talar om att idag börjar rötmånaden. Plockar fram min som heter Bondepraktikan eller Minnesbot för Lantmän av Alf Ljung. Lite kul är det att läsa faktiskt.

Den är uppdelad månadsvis och var läser man då just nu. Jo man tar och läser både juli och augusti ;-) Till min fasa läser jag Ohyra kommer gärna in i hönshuset vid denna tid... Uscha mig, ohyra är inte roligt. Nu har vi iof stängt igen hönshuset under sommaren men ändå... Och under Augusti står det Sjukdomar är vid denna tid mycket vanligt bland hönsen. Det var ju inte så roligt att läsa i den som jag trodde...

Brahmahönorna är en vecka gamla nu och äter som bara attan. Och nya kycklingar är på väg av sorten New Hampshire. Jag har förhoppningsvis förnyat besättningen till nästa år. Känns bra.

18 juli 2010

Överlevare


Godmorgon!
Under min morgonrundan i trädgården ser jag till min lycka att mitt Björnbär har överlevt den kalla långa hårda vintern. Jag drar lite i snåret och ser att flera fina färska skott har växt upp. Jag som var helt övertygad om att den var stendöd. Den såg stendöd ut till bara för några veckor sedan. Vad glad jag blir, den blommar!


Förra året gav björnbärssnåret en riklig skörd. Vi hade björnbär till både sylt och gröten. Jag menar förstår ni vad gott det är att plocka björnbär från frysen och lägga på sin morgongröt eller i frukostsmoothien?!


Kanske kan jag göra denna gudomligt goda björnbärspaj som jag gjorde förra året. Smuldegsbotten med lite havregryn, ringla över lite honung och skjuts in i ugnen. Serverades med lätt vispad grädde. Mums vad god den var!

17 juli 2010

ΏΠΑ!


Har ni sett?! Kunde inte motstå att inhandla Min stora feta grekiska kokbok! Ni som följt mig ett tag vet ju att böcker är min stora passion och jag har stora svårigheter att låta bli dem när jag hittar något som jag förälskar mig i... vissa kan man ju låna om och om på bibblan men långt ifrån alla ;-)

Jag har precis bara börjat bläddra lite smått i boken men är fullkomligt kär. Otroligt fina bilder blandat med texter från det verkliga livet och minnen. Ja visst ja, lite recept också...

När jag åt upp min kompis är en av hennes minnesberättelser i boken. Här berättar hon om ett lamm som hon blir kompis med när hon är liten. Hennes mormor varnar henne men ändå blir de vänner. När mormordern höjer yxan för slakt bönar och ber hon, gråter men det hjälper inte. Lammet är till för mat. Hon lovar att aldrig mer äta kött i den stunden. Hon går till kyrkan och ber för lammet. Vid middagsbordet krävs det en enda tugga för att hon ska svika sin vänskap till lammet...

Fina anekdoter med mycket känsla. Man får en fin inblick i ett annat samhälle, en annan kultur än vad jag är van vid. Jag har ju min egen kultur jag ;-)

Jag hittade ett recept på Yoghurt - Lamm som jag planerar att tillaga i morgon. Har precis hämtat lammsteken ur frysen för upptining. Det finns många goda ting i denna bok, och jag har ju bara precis börjat!

Detta är en bra början till ett livslångt gott ätande!
ΏΠΑ!

16 juli 2010

Lyckan vänder?


Kanske att lyckan vänder till oss ändå trots äggkläckarmissöden. Har vänt på äggen manuellt efter att jag så att kläckaren inte vände på äggen. Och igår kläcktes hela 6 kycklingar till min stora glädje. Jag kunde rädda några!


6 stycken Brahma kycklingar är alltså födda. De é värsta fluffiga. Nu får de kokt potatis och ägg gulan från ett kokt ägg till mat. Måste köpa lite fågelfrön till dem.

Det är kycklinglycka igen!

15 juli 2010

Korv eller korv?


Här om dagen när jag skulle handla mat så klingade flamskyddsmedel, antal % kött och saltmängd i huvudet på mig vid korvdisken. Om jag handlar korv så försöker jag köpa korv med hög kötthalt. Jag läser innehållsförteckningen men måste medge att de säger inte så mycket.

Nyligen så läste jag om flamskyddsmedel i korv, bakteriekolonier och om höga salthalter i DN. Och jag är medveten om att många halvfabrikat (produkter) har mycket salt i sig och ofta smakförstärkare. Men man får ju inte veta hur mycket salt det finns. Visst behöver människan salt för att fungera men det verkar som saltmängderna som finns gömda i maten är i överkant för vad människan behöver i sin vardagsmat.

Jag försöker undvika halvfabrikat för att jag vill inte ha i mig saker som jag inte behöver. Det vill säga, en massa olika smakförstärkare, extra konserveringsämnen, färgämnen och så vidare. Men det är ju näst intill omöjligt att undvika dessa tillsatser om man vill äta färdigtillverkad medwurst, påläggskinka och korv.

Uppfatta mig rätt, jag förstår att vissa produkter behöver vissa tillsatsämnen för att de ska gå att äta efter en dag. Men i matindustrins strävan att vara effektiv och vinstdrivande företag tappar vi fokus på vad som är rimligt. Är det verkligen intressant att kunna handla "färsk" mat som håller i flera veckor? För mig känns det allt annat än sunt.

Och varför är det svårt att få korv som är "okej"? Måste man tillverka sin egen korv för att man ska få minimalt med tillsatser? Alltså endast det som gör att maten inte blir bakteriehärd och farlig att äta? Måste det finnas tillsatsaromer med smakförstärkare så som rökaromer och glutamat samt färgämnen? Vi vet ju knappt hur naturlig mat ser ut?!

I allt detta blir eko-maten också en konstig grej till slut. Jag handlar gärna ekologiskt och även närodlat om det är möjligt. Men när ordinarie mat inte är okej utan man ska köpa eko-mat för att slippa tillsatser blir det konstigt. Och dessutom i sin strävan efter att äta så rent som möjligt blir det på gränsen till galet. "Eurofins analyserade även före­komsten av bakterier. I Änglamarks ekologiska grillkorv hittade laboratoriet hela 110 miljoner olika bakteriekolonier. – Det är ett ovanligt högt värde. Det är inte säkert att det rör sig om sjukdomsframkallande bakterier, men det är ett hygienmått på deras produktionsframställning. Brister kan öka risken för före­komsten av sjukdomsframkallande bakterier."

Så hur förhåller man sig till allt detta? Vi skulle ju kunna säga med sunt förnuft men jag tror att det är väldigt lättvindigt. Det är för enkelt. Jag tror på information, upplysning, debatter och forskning. Jag tror på att man aktivt måste tänka på vad man vill stoppa i sig och vad man är villig att avstå.

Jag tror också att fler kommer att välja ett annat sätt att förhålla sig till mat och matproduktion. Vi t ex. försöker odla vår egen mat och om det är möjligt ha djurhållning för mat. Ibland funkar det och ibland funkar det mindre bra. Men vi har tagit ställning. Även om det är svårt....

13 juli 2010

På väntelistan!

Bild från Ordfront

Denna ligger på väntelistan och ska komma ut snart. Den ges ut av Ordfront och är en "uppföljare" eller snarare ett steg vidare i matdebatten. Här kan man också läsa flera sidor i smakprov om man önskar.

"Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även att bre sina egna smörgåsar. Och för den som driver en korvkiosk är det betydligt lättare att få tillstånd att servera pulvermos än riktigt potatismos. Att hantera färskvaror betraktas idag som ett högriskprojekt medan hårt processade och oaptitliga matprodukter paradoxalt nog uppfyller samtliga myndighetskrav."

Ser fram emot denna bok och hoppas på ett meningsfyllt innehåll utan klyschor och abvious things. Lite mer matnyttigt, kanske ett matmanifest?!


Bild från Ordfront

Ordfront ger också ut den Föraktade falukorven som jag nog också beställer så fort Döden i grytan kommer ut. Även här kan man läsa utdrag som smakprov från boken. På Adlibris kan man läsa följande; "»När slutade det handla om mat och började istället handla om näringsämnen? Vem blir glad och belåten av att äta proteiner, fett och kolhydrater, fibrer, omega3 och E-vitamin, när man borde äta kalvstek med små stekta kulpotatisar, gräddsås, pressgurka och gelé? Det har blivit dags att vrida klockan rätt och visa att det faktiskt är helt okej att äta pizza och att det inte finns någon anledning att bannlysa ketchupen.

Jag ser mig själv som en gerillakrigare som strider mot snobbar som tycker att det är var och ens plikt att rulla sina egna köttbullar, gjorda på hängmörad färs från gårdsbutiken Långtbortistan. Mot sektlika dietanhängare och en livsmedelsindustri som är skamlös i sina försök att lura oss och rida på den ångestvåg som plågar oss.
Men jag nöjer mig med att säga: Låt oss starta ett ketchupkrig!«"

Hm...spännande! Känner att jag och Karin inte alltid står för samma sak och att hon väcker till och med aggressioner hos mig emellanåt . Men jag ser fram emot att läsa boken! Läser på DN av Hanne Kjöller om vad hon tyckte om boken... "Men det jag framför allt saknar är resonemang om smak och doft." japp.... så det kan gå.

Ja då är det bara att invänta på att de finns till salu. Eller egentligen till att Döden i grytan kommer ut.

12 juli 2010

Fläderblomsdryck


Nu blir det till att laga lite fläderblomsdryck! Plötsligt märker jag att flädern börjar blomma och mer än där till. Den ser ut att blomma "över". Dessutom så sågade jag ner en av mina stora buskar/träd i vintras då den var över 2,5 meter hög. Så det blir endast blommor från ett mindre träd i år. Till nästa år kanske att mina nya fläderbuskar blommar?!

Fläderblomsdrycken är en favorit dryck hemma hos oss och dricks sommar som vinter. Jag fryser ner i frysaskar för längre hållbarhet. Förra året gjorde jag även fläder/rabarber dryck som var himla god.

En enkel sats:
30 st fläderblomsklasar
3 st stora citroner
1.5 liter vatten
1.5 kg strösocker
50 g citronsyra

Jag sköljer blommorna i vatten med salt en timme ungefär för att få bort småkrypen. Sedan skrubbar jag citronerna noggrant, river skalet och skär dem i skivor. Allt detta lägger jag i en bunke eller mathink med fläderblomsklasarna. Sedan kokar jag upp vatten och socker, blandar i citronsyran och häller över fläderblommorna. Detta får stå i källaren i svalkan i tre dagar. Därefter silar jag saften och fryser in. Nåja, lite sparar jag i flaskor också!


Eko väckarklocka!

Kanske 20 meter från huset stod dessa skönheter och väckte mig i morse. Är ju van med tuppar men detta läte var många decibel högre än tupparna. Paret i fråga verkade nöjda med att strosa runt på den stora åkern.

Tänk att det är så häftigt med landet!

10 juli 2010

Det går upp och det går ner...


Vad händer hos Bondjäntan under sommaren? Ja hon själv jobbar fortfarande men annars rullar det på med sina olika ting. Det ena går bra och det andra går inte och vissa saker är bara förvirrat.

Lammen som jag hade beställt blev till exempel inte av... både första och andra leverantören fick inte till det i år. Skulle helst ha mina egna tackor men jag har inte utrymme för det, man ska kunna byta hagar och så för att undvika parasiter. Så nu får vi se om jag det blir några lamm i år... tråkigt men ibland är det så.


I hönsgården har vi rensat upp lite granna, slaktat en och en annan tupp. Har ju tänkt att få lite nytt blod och nya besättningar. Bosse fick vara kvar, han är ju så ståtlig ungtupp. Bosse är en gökfärgad Maran. Sedan har jag kvar en Sussextupp, i färgskalan "ljus colombia", dvs. vit med svarta nackfjädrar och stjärtfjädrar.

I och med upprensning och önskan om ny besättning har jag ju skickat efter ägg. De är placerade i äggkläckaren och egentligen borde det kläckas en massa söta kycklingar nu på måndag och tisdag... men för några dagar sedan upptäckte jag att äggkläckaren inte gör sitt jobb, äggen vänds inte! Ve och fasa! Det ligger ägg för sjuhundra kronor i äggklckaren och den fungerar inte?! Dessutom är den ju ny?! Så det blir till att fixa, ringa och trixa.... Surt sa räven! Så djurlivet går si så där just nu...


Men det händer ändå massa roliga ting och också. Felbeställningar som blir lite roligt. Först så fick jag inte min ryggsäck som jag hade beställt utan de skickade mig ett par fiskarbyxor(?). Nu ska ryggsäcken komma på tisdag om det blir som de lovade. Samma dag som fiskarbyxorna dök upp så fick jag även ett paket med ägg. Ägg som jag inte hade beställt! Två paket som inte blev rätt.

I mitt paket med ägg fick jag sex gröna ägg. Jag vet inte om ni kan se det men de är faktiskt gröna eller kanske till och med lite turkosfärgade. Nu blir det till att söka reda på vem det är som har skickat dessa och vilken sort det är. Jag blev ju glad men någon annan väntar nog på sina gröna ägg. För mig var det en trevlig överraskning! Jag ska ta fram min gamla äggkläckare och peta ner dom i den. Vända dem för hand.... Ingen höna är just nu det minsta intresserad av ruva.


Har köpt mig en skärva. Blev så glad när jag hittade den. Tänk att man kan bli glad över något sådant. Anyway, idag ska jag ut och rensa bland buskar och snår. Visst ogräs drar jag ju upp så klart men vissa är bara skära ner. Det finns mycket att göra nu. Familjen jobbar på med många ting när jag är på jobbet men allt kan de inte riktigt. De vet tex inte vad som är gräs och vad som är planteringar :-). Så det blir till att "lia" idag. Hönsen blir glada av allt ogräs nu när de inte får gå helt fria. Så bra med kretslopp!

Ha en trevlig helg!
Och berätta gärna vad som händer hos dig?

6 juli 2010

P r e s e n t !


Har ni sett vad jag har fått i present av mina arbetskamrater?! Jag gillar ju verkligen Saltå kvarn och hade inte boken så det var riktigt rätt prickat! Tror att någon känner mig ganska väl... :-) Vem har tid att jobba nu när man kan testa en massa recept?


Sitter i godan ro efter middagen och bläddrar i min fina nya bok. Jag älskar verkligen böcker! Ute har det stilla börjat regna smått. Äntligen, jag som har väntat. Sitter med altandörren öppen och känner lukten av sommarregn och njuter.

Jag hittar flera recept som jag vill prova nu, på en gång. Har aldrig haft mycket tålamod... Ska verkligen prova knäckebrödet och detta bröd med frön. Lite tjockare, kraftigare och kompaktare bröd passar att skära i min nya brödskärare. Eller i min gamla skärare. Min nya gamla skärare... Jag vet inte så mycket om brödskärare förutom att man hade sådana "förr" både i Danmark och Frankrike... Någon som vet om man har haft sånt i Sverige? Anyway, bondlurken-bondröven-100%bonde från Danmark-programmet använder en sån. Jag hoppas att min kommer hem snart så jag får prova den...

Nä nu ska jag bläddra vidare till efterrätterna... Puss på er!

3 juli 2010

Äntligen!


Har ni sett vad jag har ropat hem på aktion i kväll?! En brödskivare/skärare från Danmark. Nu är jag ett steg närmare to bee bondröven... :-) Fnissar gott åt mitt fynd. Där satt den. Lite av ett fotbolls-vm för mig. Känns bra.

1 juli 2010

G r ö n m å l n i n g ?


Kommer hem ganska sent idag och bestämmer mig för att göra nyttig snabbmat. I affären går jag igenom vad som finns hemma och vad jag skulle kunna fixa till lite snabbt. Jag vet att jag har ekologisk bovete hemma och bestämmer mig för att göra en risotto med bovete istället för ris.

Jag har kräftstjärtar i lake i kylskåpet så lite grönsaker från affären blir bra tänker jag. Eftersom jag är lite trött och det är sent vill jag att det går snabb så jag bestämmer mig för att titta på grönsaksblandningarna i frysdisken.

Jag hittar en påse som heter Grön delikatess som innehåller bladspenat, broccoli, sugar snaps, sparris och vitlöksskott. Låter gott och dessutom ser påsen väldigt "grön" ut. Självklart ett marknadsföringsknep och jag faller. Jag tror att detta är ekogrönsaker...

På bussen hem börjar fundera och plockar upp fryspåsen. Jag vrider och vänder men jag hittar inte minsta tecken på att det är eko.... Nu har jag lagat denna risotto utan ris med frysgrönsaker och är ändå nöjd med snabbmaten. Synd bara på eko...