31 dec. 2017

Fermenterad tomatsalsa


Här kommer ett recept på en fantastisk tomatsalsa som en kan göra när som på året men passar extra bra om en vill ta hand om gamla tomater som börjar skrumpna. Det finns många olika varianter på hur en kan göra tomatsalsa och andra tomatbaserade produkter och detta är en god variant med mycket smak och näring! 

Om du använder endast röda tomater blir tomatsalsan rödare än på bilden, en mer salsalik färg. Till denna har jag tagit alla tomater som var över eller började bli dåliga, en massa olika färger och en stor del gula. Du kan också göra denna tomatsalsa med köpetomater, låt ingen inbilla dig något annat. Det är faktiskt ett sätt för vattniga smaklösa köpetomater att komma till sin rätt. Om du har möjlighet välj gärna tomater som inte är besprutade. 

Du behöver:

Tomater
Morötter
Jodfritt salt


Smakförstärkare:

vitlök
chili
fänkål
rödlök
persiljestjälkar
korriander

Det är relativt enkla mått vill jag påstå; hälften tomater och hälften grönsaker! Dock är det inte vilka grönsaker som helst utan dessa är noga utvalda, både för smakens skull men också för mjölksyrebakterierna. Den större delen av grönsakshalvan är morötter och sedan är resten smakförstärkare på olika sätt. 

Till en litersburk brukar jag ha måttet 2 msk av varje smakförstärkare. Då är de grovt hackade eller lagom stora bitar till salsan. Självklart kan en ändra förhållandena och ta mer av något, det gör även jag men det är bra att ha något att utgå ifrån. Vad gäller chilin väljer du en chili som du kan hantera. Jag väljer en mild variant eftersom jag vill endast att tomatsalsan har lite sting och får sin smak av chilin. Jag odlar två sorter som jag kallar för salladschili som passar utmärkt. 



Kanske är det någon som undrar varför det står persiljestjälkar och inte bara vanlig persilja? Jag tycker det är ett bra sätt att få persiljesmak och omhänderta persiljestjälkar, persiljebladen landar i sallad och annat mumsigt. 

Börja med att koka upp saltlag och steralisera burkar. Ta vanligt vatten och koka upp tillsammans med jodfritt salt. Jod är bakterihämmande och vi vill ju att mjölksyrebakterierna ska arbeta, inte dö, därför väljer vi jodfritt. Jag brukar ta drygt en msk finkornigt salt per liter vatten. 

Hacka din grönsaker och riv morötterna grovt. Tänk på att inte hacka grönsakerna för smått, det blir svårt att ha dem under vatten ytan då flyter upp lätt om de är för små. Det är viktigt att alla grönsaker är under vattenytan så att inte grönsaksbitar möglar. 



När du har hackat tomaterna grovt så brukar man skrapa bort kärnhuset. Själv brukar jag göra det mycket lätt för mig och klämma tomatbitarna i handen lite lätt, kärnor och saft separeras utan problem på detta sätt. Tomaterna ser lite mosiga ut efter kramkalaset men de blir fina i salsan.  

Blanda dina grönsaker i en bunke innan du föser upp allt i en eller flera burkar. Därefter häller du på saltlagen som bör vara avsvalnad. Använd någon form av tyngd eller nät som pressar ner grönsakerna under ytan. Jag tycker plastpåstricket, påse med saltlag som tyngd är bra om en inte vill köpa riktiga tyngder. Förutom det använder jag fiffiga nät, typ liknande nät som det brukar finnas i shaker.  

Låt din tomatsalsa stå framme i rumstemperatur minst 2 veckor, gärna något längre. Sedan förvarar du den i kylen. Har du gjort mycket kan fördela upp den i mindre burkar.  Den håller 6-8 månader i kylen. 





Smaklig spis!

29 dec. 2017

Stefan Sundström!



Jag är så glad! 
Stefan Sundström har delat med sig av tomatfunderingar på min tomatsida Bondjäntans tomater! Varje månad kommer en ny tomatvän berätta om sin relation till tomater, ge odlingstips och nämna sina favorittomater. 


27 dec. 2017

Bondjäntans glädjehus - ett kretsloppshus



Jag får många frågor om vårt Glädjehus som är ett kretsloppshus. På vintern bor hönsen i det och på sommaren odlar jag tomater i det skulle en kunna säga i några korta andetag, Det finns många hejarop om att jag skulle skriva reportage om Glädjehuset och även böcker. Hålla föreläsningar och workshops. Samla allt på ett ställe är det som jag uppfattar som starkast förslag, gör som med tomaterna - en egen sida!

So here we go! Jag samlar alla gamla inlägg härifrån på ett och samma ställe - Bondjäntans Glädjehus. Det är roligt att läsa även för mig, alla gamla inlägg som har glömts bort för länge sedan. När jag bläddrar tillbaka, eller det heter väl egentligen skrollar så ser jag det är många inlägg. Många! Det kommer att ta tid att flytta alla men jag har ju inte bråttom. Skynda långsamt. Det är mycket jag har gjort som jag inte kommer gör om och många saker som jag skulle göra om och om igen. Jag kommer plocka gamla inlägg som de är och lägga till mina kommentarer med det perspektiv jag sitter med idag.

Jag tänker även att jag skriver nya inlägg om det som pågår just nu i Glädjehuset. Det är ju faktiskt så att vi har ju byggt ett nytt Glädjehus, samma lika men nytt. Mer om det så småningom, nu tar vi först lite gamla inlägg från året då det begav sig; 2012!



Allt gott! / Johnna - Bondjäntan



23 dec. 2017

🌟 Saffransbiscotti (utan nötter) 🌟



Saffransbiscotti

 (utan nötter)

100 gram smör
2 ägg (Tänk på vilka ägg du köper)
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl pumpafrön
0,5 gram saffran

Sätt ugnen på 175˚C.

Smält matfettet i en kastrull.
Stöt saffranet med lite av sockret.
Blanda saffran och matfettet. Häll det i en bunke och låt svalna.
Rör ner äggen och sockret.
Blanda mjöl och bakpulver.
Rör ner pumpafröna och mjölblandningen och arbeta ihop till en deg.
Dela degen i 4 delar.
Rulla varje del till en längd ca 35-40 cm lång.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
Ta ut dem och låt dem svalna lite.
Sänk temperaturen till 100 grader.
Skär varje längd i ca 10 sneda skivor och lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt.

Torka biscottin mitt i ugnen cirka 1 timme eller tills de känns torra. Låt ugnsluckan stå på glänt. 

Nytt inlägg på Tomatsidan



Hej på er i juletider! 

Jag kom på att jag inte gör så många tomatinlägg på denna blogg nuförtiden utan de finns ju på Bondjäntans Tomater. Jag får nog fundera lite på hur jag ska göra men den saken men tills jag har bestämt mig så flaggar jag över nytt inlägg på Bondjäntans tomater! 

Jag har ju börjat skriva tomatportärätt på tomater som jag har odlat. Först ut kommer mina favoriter så klart, de som jag odlar om och om igen. Tre har jag hunnit med hittills. Tänkte om jag skriver minst en i veckan så blir det några. Jag har nog odlat över 300 sorter genom mina år. 

Vi ses och en god jul till alla! 


17 dec. 2017

Drömmar och chilisådder




Under decembermånad brukar jag alltid ha lite ångest över vilka chilisorter som jag ska så. Det handlar inte om att hitta några utan snarare att reducera antalet sorter. Listan som jag börja skriva redan i november skrivs om flera gånger, det stryks och det läggs till fram och tillbaka. Och i december bör den bli något så när klar för att det är dags att planera för sådd. Drömmarna blir till verklighet.


Jag går igenom gamla bilder på sådder och plantor för att väckas till liv. Jag bläddrar igenom frökataloger och internet-fönster-shoppar, plockar med mina fröpåsar i högar, to be or not to be. Jag försöker bestämma mig för ett antal, i år ska jag endast så 30 sorter, eller nu får det räcka med 15 och så där håller jag på, som mest har jag nog haft 35 olika sorter under en odlingssäsong. Jag vet egentligen inte vad som är rimligt men det är himla roligt med många sorter och själva odlandet.

I år? Nja tror att det blir något färre sorter, runt 10-15 om jag lyckas bestämma mig. Just nu är jag uppe i 23 och vi får se, kanske stryker jag några av dem. Det beror lite på hur jag tänker odla dem. Första tanken var att jag skulle odla i kruka och gamla Glädjehuset, det som är ombyggt till relaxrum typ ett enklare orangeri. Då kan jag inte ha så många eftersom det är tänkt att vara en plats att umgås på... Å andra sidan kan jag ju använda ett av mina tunnelväxthus till chilisarna och då får jag plats med många! 

Svåra val tänker jag lite fånigt. 


Vad är då nöjet med chilisådder? 

Det är etapper i chilisådd och odlandet som gör det hela kan en säga. Ett moment i taget och varje moment har sin tjusning.


1. Planeringen, skriva listor, beställa frön och plocka påsar.

Jag måste faktiskt erkänna att planeringen av vilka sorter är en stor del av nöjet. Det är något speciellt med drömmar, planera och bestämma sig. Att plocka bland alla mina fröpåsar som jag har i min "chiliask" ger en känsla av rikedom. 


2. Köpa jord, tvätta krukor och förbereda.

Oftast är det inte roligt att påbörja detta moment för jag har nästan alltid, det vill säga varje år glömt krukorna utomhus och de har frusit fast och ihop. Men när de väl tinar och diskandet är igång som landar i stora torn av rena fräscha krukor då känner jag en tillfredställelse för jag vet vad nästa moment är.


3. Sådd i början av året, att få jord mellan fingrarna, peta ner frön och vattna. 

Att så de första fröerna för säsong är rena himmelriket. Det har kliat i så-nerverna ett tag och det är faktiskt riktigt svårt att inte överså. Jag tänker nästan alltid, "jag tar några extra ifall de inte gror..." Hur kan det vara så lätt att glömma bort?


4. Ta hand om bebisplantorna, pyssla om dem.

Moment fyra är härligt, plantorna är små och lätta att ta hand om. Vattna och kanske lite duscha, ge lite näring när de börjar växa till sig och så är det den där första omkrukningen som är helt underbar. Eller helt avskyvärd. Det beror helt och hållet på hur många frön som är sådda och hur många som har grott. Är det många brukar det resultera i att jag galet ont i ryggen efter omskolningen.


5. Plantera om, sköta och få plantorna att växa sig stadig och knubbiga.

Att plantera om är trevligt, särskilt om en har gott om tid. Är det under tidspress eller om man inte riktigt hinner med i den utsträckningen som en önskar kan det vara lite stressande. Om man hinner med så är det mycket avkopplande, terapeutiskt och meditativt med omplanteringar. Jag brukar tycka det är rofyllt och ibland lyssnar jag på nåt roligt podavsnitt om odling. 


6. Plantera om till stora krukor, flytta ut dem i där de ska växa under odlingssäsongen.

Här börjar det tunga arbetet och det svåra med att få plats med alla plantor. När väl chiliplantorna är i stora krukor och innan utflyttning så ska de fortfarande vara under ljustillskott. Jag har bra hyllor men när de är i den här storleken 50-60 cm höga då måste jag möblera om så att ljustillägget fungerar. När krukorna med chiliplantorna väl flyttar ut är det en befrielse och en kan återigen andas lite lättare. 


7. Börja skörda och tillreda dem, njuta.

När det är dags att börja skörda är lyckan total! Den första chilin är mogen och det är ett lyckorus i hela kroppen, glädjen är obeskrivbar. Plötsligt ska det ätas chili till allt och i allt. Noom noom!


8. Förädla och förvara.

Sedan kommer ett lyxigt problem när många chilin mognar samtidigt och har en några plantor kan det blir mycket chili. Själv älskar jag känslan av att kunna frossa i chili, att kunna göra många olika mjölksyrejäsningar, torka chili, frysa in chili med mera.  


9. Skörda frön för kommande odling.

Jag brukar även skörda frön från de bästa exemplaren så att jag har nya frön för kommande odlingar men också för att dela med mig av frön. Lite pillgöra men ganska trevligt med fyllda fröpåsar!


10. Ta hand om plantorna, komposter och skapa ny jord. 

Ibland övervintrar jag några plantor för att fortsätta skördandet in i det längsta. Chiliplantorna är lite krävande vintertid och de får ganska lätt löss. De allra flesta åker i komposten för att bli till jord. Den gamla jorden hamnar sedan i jordfabrik där "fuljorden" omvandlas till näringsrik odlingsjord med hjälp av bokashi och microorganismer.



Vilket stadie?

Just nu är jag på punkt nummer 1 och ska påbörja punkt 2 plus göra ordning i Vita huset för kommande sådder. Nuförtiden har jag lyxen att ha ett litet gammalt hus på ca 12 kvm som kallas för Vita huset där jag kan ha mina chiliplantor och tomatsådder. Dock så används det till förvaring när det inte är odlingar på schemat. 

Nu måste jag bara bestämma mig för vilka sorter det blir förutom mina favoritsorter. Har du någon chilisort som du alltid sår?


Vi ses snart igen med en färdig sortlista, 2018 års chilisådder!

Vänligen
Bondjäntan