25 maj 2015

Nytt i prunuslunden!

Japp, från och med nu så är plommonlunden den nya Prunuslunden eftersom jag blandar plommonträd med vildkörsbär och hoppas även få till krikon.


Ni vet att jag gillar hållbar konsumtion och återvinning? Sagt och gjort, kaffesumpen här hemma har fått ett särskilt uppdrag. Precis som Barista har jag sedan ett lägre tag samlat kaffesump i särskild behållare med tanke på surjord. I jordmakeriet har jag samlat och samlat, blandat ut kaffesumpen med lite jord för framtida användning och då kanske främst med tanke på olika woodlandväxter i prunuslunden. Och då framför allt till en ny rabatt i prunuslunden. Kanske inte rabatt i den mening som man vanligtvis tänker på men eftersom det är en plantering med tillförskaffade växter så går det nog under namnet rabatt.



Den nya rabatten är urgrävd och så mycket av jorden som är möjligt återanvänds. Men innan återanvändning sållar jag jorden för att få bort gamla rötter och gissar om jag får ont i både sidled och i rygg av allt böjande och skakande. Inte direkt ergonomiskt. Men det är klart jag återanvänder jorden som troligen redan är något sur eftersom det är en del av gammal granskog men som nu består mest av sly. 



I bakkant lägger jag marktäck duk för att inte få in skogen i rabatten. Min önskan är att få ut rabatten uti i skogen istället... ni ska få se så småningom vad jag menar. Jorden som är sållad blandar jag med kaffesumpen, köpt koskit och barkmull för att få ner ph-värdet en aning.




För två veckor sedan var jag på Zetas och handlade min födelsedagspresent! Tacka vet jag svärföräldrar som vet vad man blir glad av, eller rättare sagt överlycklig! Ett presentkort på Zetas. Det blev framför allt strutbräken till denna woodlandrabatt som ska jag hoppas ska sprida sig! Men visst fick jag med mig lite annat också så som liljekonvalj med variegerade blad, kaukasisk förgätmigej och blå ormöga samt några buskiga bambun. 



Den blivande woodland rabatten är så pass stor att jag behöver även blanda med växter som jag redan har och som jag delar. Några vackra hostor som tål att delas på blir bra utfyllnad. 

Det kommer bli finfint om det är bara hälften så bra som i min tanke! Snart mera bilder!!! 
Glöm inte att titta på ursprungsläget, du hittar hela historien om min lund här till höger  - klicka på bilden "Blivande plommonlund"!


23 maj 2015

Pumpa och vintersquash för höst och vintersäsong!


God morgon! 
Igår sådde jag pumpor, vinter- och sommarsquash, gurkor och en gurkmelon. Jag sådde sex frön av varje rakt igenom, det blev enklast så eftersom jag sådde i brätten. De jag inte behöver ger jag bort dem till bättre behövande om det är så att allt gror.

För förvaring till höst och vinterkonsumtion:

Marina Di Chiogga Vintersquash
Rankande. En favoritpumpa som jag egentligen tror är en vintersquash. Den härstammar från nordöstra Italien och kan lagras länge. Frukten är rund och något ihoptryckt, bucklig och ojämn, grönbrunt skal och köttet riktigt organget. Mycket god!

Rouge vif d´Etampes Pumpa 
Rankande. En ståtlig fransos och bästa pumpan enligt mig. God, vacker och hållbar! I say no more.

Long Pie Pumpa 
Rankande. Detta är en riktigt god matpumpa med kortare förvaringsegenskaper men eftersom skalet ändå är något tjockt går det att förvara den 2-3 månader under goda förutsättningar. En avlång zucciniliknande pumpa som under lagring får ett helt organget skal.

Sweet dumpling 
Rankande. En vacker liten vintersquash som är god men jag odlar faktiskt den mest för att den är vacker med sitt gräddvita skal och gröna strimmor. Den ska inte gömmas i någon matkällare ;-) Håller bra 2-3 månader i rumstemperatur.

Crown Prince Pumpa 
Rankande. NY Köpte fröna förra året men odlar den första gången i år. Vacker med sitt grön-gråa skal och ska ha en nötig smak. Om den förvaras torrt och svalt ska den hålla hela vintern och våren. Skulle kunna bli en ny favorit...

Potiron Plat White Boer Pumpa 
Rankande. NY Köpte fröna förra året men odlar den första gången i år. Vit vacker matpumpa! Gult matkött och frukten är från 4 kg till 12! Det gäller att mata den med hästskit! ;-)

Butternut Harrier Vintersquah 
Rankande. En klassiker som man bör ha någon frukt av i alla fall. God som ugnsbakad.

Bush Buttercup Vintersquash 
Busk, en av mina favoriter som går att lagra till vårkanten. Denna är precis som den traditionella Buttercup vintersuashen hård till skalet som är grönt och köttet gul-oranget. Men detta är en buskvariant som levererar 3-5 frukter om man sköter om den.

Table Star F1 Vintersquash 
Buskvariant, ej rankande. Ny för mig. En ollonpumpa som har nästan ett svart skal. Små frukter på 0,5-1 kg med organget fruktkött.

Gold Nugget Vintersquash 
Buskvariant. Lättodlad vintersquash som knappt går att misslyckas med. Frukterna är små, något större än tennisbollar och blekt oranga. Goda att ugnsbaka.

Ambar Vintersquash 
Buskvariant. NY. Små runda mörkt sjögröna frukter med ljusgröna strimmor på. Vacker för ögat. Fruktköttet är gul organget och nötig smak. Den sägs ha perfekta lagringsegenskaper.


I år satsar extra mycket på vintersquash och hållbara pumpor för att minska tidsåtgång vid omhändertagandet av grönsaker i höst. Normalt odlar jag mycket sommarsquash och pumpor som jag tar hand om på höstkanten på olika sätt t ex inläggningar och syrningar. Jag kommer odla dem också men inte i lika stor mängd som tidigare. 

Nu hoppas jag på att Vita huset är fullt av tomater, pumpor och vintersquash efter sommaren för att ha egna grönsaker under vintern. Jag har även en matkällare att fylla! Vita huset är ju mitt blivande potting shed, ett odlingshus som ska ställas i ordning under sommaren. 

Det gäller att ha blicken långt framöver om man ska fylla vinterförråden! 


22 maj 2015

I´m back!


Puss på er alla goa människor som har hört av sig och undrat vart jag har tagit vägen. Jag är här men jag har faktiskt valt medvetet att inte blogga. Jag byter jobb OCH så har trädgårdssäsongen börjat så det gäller att ha fokus! Det brukar vara hektiskt under maj månad och det är det sannerligen utan överdrift. Mer om det sen... nu kanske jag hinner med ett och annat inlägg tänker jag. Nu blir det om dagens sådder som gjorda även om det är i senaste laget!

Idag har pumpor, squash och gurkor såtts här under kvällskvisten. Jordat ner köket som vanligt...  Jag har sått både för färskkonsumtion och för vinterförvaring. Jag tänker att jag ska kunna vinterförvara i Vita huset både pumpor och tomater. Imorgon ett inlägg om sorterna... I promise!

Trevlig fredag och vi ses i morgon igen!