25 mars 2012
Oh my, jag har nåt att göra denna förmiddag!
24 mars 2012
Styling äppelträd
19 mars 2012
Bokdjävulen slår till!
18 mars 2012
Bästa vår-vintersalladen
Idag har jag gjort en av mina absolut favoritsallader som både mättar och är god. Dessutom kan man servera den både kall och ljummen! Jag kan fräsa upp den snabbt och ha den som tillbehör till kokt fisk eller vegetariska biffar. Den kan vara en grund till lite matigare sallad så som kycklingsallad eller bara en sidekick till alla maträtter.
- rödkål
- salladskål
- purjolök
- rödlök
- persilja
- fibrer 1,9 g
- energi 113 kJ/27kcl
- kolhydrater 3,7 g
- fett 0,3 g
- C-vitamin 57 mg
- järn 0,4 mg
- vatten 92 g
- fibrer 1,6 g
- energi 86 kJ/21 kcl
- kolhydrater 2,7 g
- fett 0,1 g
- c-vitamin 39 mg
- järn 0,34 mg
- vatten 93,7 g
17 mars 2012
Fru Perfecto språkar högt!
Här om dagen var det diskussion på jobbet om någon slags fest en kollega skulle ha. Hon fick många tips av alla bättre vetande om hur hon skulle komma lindrigast undan. Det var allt ifrån att hyra in bestick och porslin till att köpa engångsartiklar. Färdigmat, hämtmat och bag inbox var också ledande ord i konversationen. Jag höll tyst ända tills jag fick en fråga. Vad ska man göra? Man måste ju svara om man får en fråga, jag är väl inte oartig! ;-)
14 mars 2012
Physalis physalis...
12 mars 2012
Dags att planera påskkycklingar!
10 mars 2012
Rudbeckian omplanterad!
8 mars 2012
Bön-planering
Nu sparas det mjölkförpackningar och toarullar här och förberedelserna för vårsådder är i gång. Tänker att jag förodlar bönor i toarullar så att jag har härliga stadiga plantor att sätta ut i landet som är moståndskraftiga mot skadeinsekter. Jag gjorde det första gången förra året med mycket bra resultat.
- Vaxböna Rocquencourt
- Vaxböna Dragons Tongue
- Spritböna Borlotto Lingua Di Fuoco Nano
- Brytböna Marion
- Blomsterböna White Emergo Snowy
Vi brukar frysa och torka bönor när vi förvarar dem. Men jag letar efter flera sätt... ni vet. Och så hittade jag den här häromdagen som jag tycker låter spännande:
Lacto-fermented “Pickled” Green Beans
- 3/4 to 1 pound fresh green beans
- 1 large clove garlic, sliced
- pinch red pepper flakes
- 1 teaspoon dried dill
- 1 1/2 Tablespoons unrefined sea salt
- 2 cups filtered water
Other Items you will Need:
- 1-quart sized wide-mouth jar
- Pot of boiling water
- Bowl of ice water
Place half of the sliced garlic to a clean quart-sized mason jar, followed by the red pepper flakes and dill.
Snap off the stem-end of green beans. Blanch green beans in boiling water for 2 minutes, then immediately transfer to a bowl of ice water until no longer hot. Drain the blanched beans well and pat dry with paper towels.
Add green beans to your jar, stem-end down, packing them close together….it helps to lay the jar on its side at first. Fill the jar completely with the green beans, but do not pack them in too tight. Sprinkle remaining garlic slices on top of beans in jar.
In a bowl, or large glass measuring cup, mix together the water and salt. Pour this mixture into your jar of beans to cover, being sure to leave 1-inch space from the top of the jar for expansion. (If the brine does not cover, simply make up another batch using the same ratio of salt to water.)
Place lid (preferably air-lock lid) on the jar tightly. If using air-lock fill with water according to instructions. Allow to ferment (culture) for 3 days at room temperature, checking after day 2. When they are done, the beans will smell and taste “pickled”, but they should still be slightly crisp.
Remove air-lock lid, if using, and replace with storage lid — transfer to cold storage.
6 mars 2012
5 mars 2012
Mjölksyrejäst tomatsalsa!
Förutom omplantering av chili hanns det med både det ena och det andra i går. På kvällskvisten tog jag tag i mina mjölksyrejäsningsprojekt (igen) eller "jäst tomatsalsa". Har inte tillsatt någon vassla och hoppas att det blir en bra mjölksyrejäsning ändå. Denna gång blev det en tomat salsa med chili. Jag följde ett recept som jag har hittat på nätet och gjorde en fjärdedel av hela receptet. Det visade sig bli väldigt salt så jag fyllde på med lite extra tomater... Om några veckor får vi se om det är nåt för sommarens tomater.
Cultured Salsa
Make sure that all of your kitchen equipment is very clean before you start.
4 pounds of ripe tomatoes
4 small onions (I personally like the sweet onions, like walla walla, or the young ones you can buy at the farmers market. If you use strong onions, you may want to cut back on the amount)
2 bunches of cilantro, washed and stems cut off
2 jalapenos, washed, stemmed and seeded (if you want it hot, you can leave the seeds in)
4 tablespoon sea salt (The salt is important. It preserves the salsa until the beneficial bacteria can take over)
4 lemons, juiced
1-Start by peeling the tomatoes. Bring a large pot of water to boil, and drop the tomatoes in, a few at a time, for about 15 seconds. Place either in a bowl of ice water, or run very cold water over in a colander in the sink to stop the cooking process. The skin should peel right off. Stem the tomatoes, cut in half, and then gently squeeze the seeds out into the trash, sink, or small bowl.
2-Fill the food processor about half full, and pulse until the tomatoes are just starting to get into small pieces. It’s important not to completely puree them, because, in my experience, that seems to make it ferment to fast (which you don’t want). Continue until you have done all of the tomatoes. You could also just chop them finely. Place the tomatoes in a large bowl.
3-Next peel your onions, and cut into quarters. Pulse them until finely chopped. (I have overdone the onions a few times, and it was just fine). Add to the bowl
4-Do the same to the cilantro and jalapeno separately, and add to the bowl.
5-Add the lemon juice and salt and mix thoroughly. Now is the time to taste test, and make adjustments if needed.
6-Place in canning jars..
,,leaving about an inch at the top. Close tightly and leave on the counter for about two days, and then move to the fridge to slow down the fermenting process.
4 mars 2012
Årets kålodling
- Att förodla kål i varmbänken - ett tips från Anna med bloggen Vita rosor och förgätmigej. Jag odlar olika sorter i pluggbrätten som jag ställer i varmbänken i ja, kanske i slutet av mars eller början av april blir nog bra. På det vis behöver jag inte tänka på platsen innomhus, för det är det galet ont om.
- Att gödsla med nässelvatten - en kvinna som jobbde på samma ställe som jag (hon är pensionär nu) berättade för mig att hon gödslar med nässelvatten på sin kolonilott och då får hon inga nässelfjärilar som lägger sina larver på kålen. Jag har ingen aning om det stämmer MEN om det nu gör det så får man ju två flugor på smällen; gödsel och insektsmedel. ;-)
- Tyvärr luktar det illa att framställa nässelvatten på vanlig väg men om man häller varmt vatten på nässlorna så har man nässelvatten utan odören! Så min tanke är ju, jag förväller ju nässlor för nässelpesto, nässelsoppa, paj med nässlor och så fryser jag in nässlor... det blir lite nässelvatten av alla nässelrätter jag gör. Himla bra!
- Täckodling och fiberduk. Som sagt; odlingstunnel med fiberduk borde ju vara nåt.
- Tagetes - har börjat så tagetes för att få blommor till trädgården som ska förvirra skadedjur med sin lukt.
- Mikrobiologisk bekämpning och alla mina tilltag inte räcker till! Nyttodjur som är bra utan att vara giftiga. tyvärr är det dyrt men som sagt, om inte de andra åtgärderna räcker då blir det hårdhandskarna.
- Kanske odla lite palmkål i korgar? Gela har korgodling som är värt att efterapa, både vackert och nyttigt.
- Kålrabbi Azur Star -skörd efter utplantering: 50 dagar ekofrö
- Kålrabbi Noriko - skörd efter utplantering: 50 dagar ekofrö
- Kålrabbi Superschmelz ekofrön
- Rödkål Red Express- ekofrö tidig men även lagringsbar vid sen sådd
- Grönkål Westland Winter- Såtid: april-slutet av juni Så inte förrän i början av juni
- Grönkål - palmkål Nero di toscana precoce - kulturarv
- Asian All Green Mix - blandade asiatiska kålväxter
- Kinesisk salladskål Wong Bok (tål lite frost)
- Broccolirybs Quarantina -italiensk kålväxt
- Broccoli Green Magic
- Brysselkål Brigitte
- Savoykål Marner Grufewi ekofrö
- Vitkål Castello
- Joy Choi, Japansk kål
- Salladskål Kasumi
3 mars 2012
Hur undviker jag kemikalier här hemma...?
1.Välj ekologisk mat
Så slipper du rester av bekämpningsmedel både i din mat och i naturen. Några exempel på hårt besprutade råvaror är vindruva, paprika, banan, kaffe, potatis, lök, äpplen och jordgubbar. Med ekologisk mat slipper du också tungmetaller från konstgödningen, som det cancerframkallande ämnet kadmium.
Check! Jo jag väljer eko så långt det är möjligt. Absolut! Och så är ju målet att bli självförsörjande på grönsaker större delen av året. Jag varken konstgödslar eller besprutar.
2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat
Förpackningarna kan innehålla ämnen som kan påverka både hälsan och naturen.
Check! Om jag äter snabbmat äter jag helst sushi. Och då utan den dära räkan. Men visst sonen äter färdiga köttbullar och billys. Svårt med förändring men kanske så småning om...
3. Undvik att köpa plastprylar
Olika sorters plast kan innehålla, och läcka, gifter som tas upp av människan eller läcker ut i naturen. Därför kan det vara smart att välja bort plasten när det finns andra alternativ, särskilt när det handlar om produkter som är nära mat och barn. Plast som värms upp läcker oftare kemikalier, så servera gärna varm dryck och mat på andra material.
Check! Eller...? matlådorna är ju av plast. Jag värmer i o f maten på tallrik, måste kolla med maken hur han gör. Tål att tänkas på.
4. Byt ut teflonpannorna
Ett mycket farligt ämne, som i princip aldrig bryts ned, ingår i tillverkningen av pannorna. Satsa hellre på gjutjärn och stål.
Check!
5. Dammsug, våttorka och vädra ofta
Så gör du dig av med damtussar och dammpartiklar där skadliga kemikalier trivs. Damm som vi annars andas in eller får i oss genom maten.
Oh my, skulle verkligen kunna bli ännu bättre på dammsugning. Suger på det... (hahaha ursäkta ordvitsen)
6. Undvik fet fisk från Östersjön
De kan innehålla höga halter av skadliga ämnen som inte bryts ned, utan stannar kvar i kroppen och naturen.
Check!
7. Tvätta all nyköpt textil
Så slipper du få i dig de gifter som använts i tillverkningen. Du kan också satsa på ekologiska eller begagnade textilier och kläder.
Check! Dessutom handlas det inte så mycket nytt här...
8. Välj parfymfritt
Eftersom ämnen i parfym kan vara allergiframkallande.
Check!
9. Köp miljömärkt
Så får du produkter där höga krav ställs på kemikalieinnehållet.10. Banta badrumsskåpet
Behöver du alla produkter i ditt badrum? Rensa bort det du klarar dig utan och dra ned på mängden av det du använder. På så sätt lättar du lite på kemikalietrycket på både naturen och din egen kropp.Solskenslängtan
I går eftermiddag tänkte jag sätta mig på trappan och dricka en kopp kaffe i solskenet. Min längtan efter solstrålarna var nästan värkande... Har ofta hört att jag har tur som har hönsgödsel helt gratis (man kan alltid förstås diskutera det där med gratis men det är en annan sak). Ja, det kändes inte som tur igår, jag hade ju glömt bort trots att jag vet att det finns fler som gillar altantrappan och sol.
2 mars 2012
Uppdatering 1: Hjälp! Kan ni kommentera eller är det problem?
1 mars 2012
Det som göms i snö kommer upp i tö...
Nackdelen med några + grader är att det som glömdes innan snön kom finns fortfarande kvar! Inga fina vårliga bilder med primula, sippor eller andra fina söta blommor här inte. Näe hos oss finns en gammal skottkärra, bambupinnar, eldningstunna, en pinnstol, yeh, you namne it.