25 mars 2012

Oh my, jag har nåt att göra denna förmiddag!


Har precis sköljt av kronärtskockeplantorna som hade bladlöss. :-( Inte roligt alls! Nu har jag sprutat ner dem med såpa och hoppas på det bästa. Fy attans vilket jobb det var att pilla bort bladlusen och skölja om vartannat...
Hur kan jag slippa dem?

Idag på förmiddagen står omplantering på schemat. Först ut är Tagetes och Petunia. Tagetesen är till för att mota nematoder i grind, så att säga en nyttoväxt. Men även chilisar, paprika, tomater och aubergin står i kö för omplantering. Hade faktiskt tänkt hinna med att vara ute också... SOLEN SKINER!


Aubergin och paprika
Vi ses!



24 mars 2012

Styling äppelträd

Det har varit en sjukt hektisk vecka och jag har knappt hunnit andas. Än mindre svara på mail, hälsa på hos er eller göra inlägg. Och i fredags morse vaknade jag med ont i halsen och idag är lika så. Men vem behöver prata? Idag ska jag beskära äppelträdet, har inte hunnit med det än men idag så. Något tight schema men jag hinner, sakta men säkert; beskära äppelträd, städa ute, kratta, rasta hunden och äta lunch innan jag ska iväg på konsert i huvudstaden. Ser fram emot lite kulturell påfyllning efter en galen vecka, äntligen ut ur dimman!

Japp, nu ska det bli fint i äppelträdet men jag har även en plan för hur de ska se ut under äppelträdet. Detta äppelträd kommer bli vår "godmorgonutsikt" Vi bygger nytt kök där vardagsrummet har legat och då kommer det bli utsikten från köksfönstret. Äppelträdet ska beskäras idag och senare ska det pimpas. Grävas ur lite grann så att ogräset försvinner och fyllas på med härlig näringsrik mylla. Lite jobb att gräva bort allt som inte ska vara där men det blir ett härligt gympass! Jag ska bland ner förra årets matkomposten här under äppelträdet och toppa med lite hönsgödsel.


Runt trädet ska jag plantera hosta Patriot och vita Löjtnanshjärtan som jag har beställt. Den vita Löjtnanshjärtan ska blomma maj till juni innan allt annat börjar blomma i trädgården. Ja, nu har jag ju inte så mycket som blommar men det ska jag ändra på. Jag skulle också ha vita och vit-gröna, limfärgade julrosor blommandes där tidigt på våren. Jag är nog den enda i hela världen som inte har julrosor. "Alla andra har..."

Nä nu är det dags att gå ut och röja
och se om våren kommer fram!


19 mars 2012

Bokdjävulen slår till!


Jag har skickat efter några böcker som jag behövde. Jag gick igenom lite olika argument för mig själv som jag skulle lägga fram till maken varför jag behövde dessa böcker:

"Det är för att vi ska kunna leva ett grönare liv."
"Det är för att vi ska kunna hålla matkostnaderna nere."
"Det är inspiration för en mer varierad kosthållning, roligare mat."
"Det är för att jag ska bli ännu bättre på odling."

Nä jag sparar dem till ett annat tillfälle, just nu kan jag faktiskt använda mig av en annan. Jag köper min egen födelsedagspresent, jag fyller ju år i början av april! Den kan man ju bara använda en gång om året så det gäller att passa på. Dessutom är det ju en investering! ;-)

Italiensk bondmat från Paolos trädgård
Paolo Roberto framställs ofta i tv som något brysk och inte så sympatisk men jag tror på denna bok. Har bläddrat i några av hans andra kokböcker; fastrarna och gästerna och gillar dem. Jag förstår att han får hjälp med böckerna och de är faktiskt smakfulla och trevliga. Italiensk bondmat låter gott och eftersom jag nu odlar en massa härliga råvaror så som chili, tomater, paprika, aubergin, zuccini, kronärtskockor och borlottibönor så tänker jag mig att jag och Paolo passar ihop, i allafall i pappersform. Ja menar, vad sägs om pasta med kronärtskockssalsa?! Provläs Italiensk bondmat från Paolos trädgård av Paolo Roberto

Lev mer på mindre
Jag läste ett inlägg av Eija på Norrfrid om en föreläsning som hon hade varit på. Hon visar vackra bilder från boken Lev mer på mindre som Maria Österåker har skrivit, som var föredragshållaren om prissättning för mathantverkare på föreläsningen hon var på. Och jag blev helt såld. Jag önskar jag hade fått vara med på föreläsningen men jag får väl nöja mig med boken. Jag tror boken är helt i min smak, det ser ut som det i alla fall på bilderna Eija bjuder på.

Året i köksträdgården
Den har stått på min önskelista sen jag fick reda på att boken skulle komma ut. Jag följer ju Tyras blogg: Tyras Potager - Köksträdgården och kan inte få nog. Om boken; "För varje månad presenteras smarta planeringstips och lämpliga projekt att ta itu med just vid den aktuella tidpunkten på året, som egen jordberedning, frösådd, förkultivering, snickring av kallbänk, tillverkning av pilstaket och insamling av fröer. Oumbärliga att göra-listor avslutar varje månadsavsnitt." Ja men ni hör ju, boken är ett måste! :-)
Så nu får jag längta och vänta, snart kommer mina små härliga böcker. Hoppas att de kommer snart! Ibland kan väntan kännas som en evighet. Men den som väntar på något gott...


18 mars 2012

Bästa vår-vintersalladen



Idag har jag gjort en av mina absolut favoritsallader som både mättar och är god. Dessutom kan man servera den både kall och ljummen! Jag kan fräsa upp den snabbt och ha den som tillbehör till kokt fisk eller vegetariska biffar. Den kan vara en grund till lite matigare sallad så som kycklingsallad eller bara en sidekick till alla maträtter.

Ingredienserna är
  • rödkål
  • salladskål
  • purjolök
  • rödlök
  • persilja
Rödkålens näringsvärde
per 100 g
  • fibrer 1,9 g
  • energi 113 kJ/27kcl
  • kolhydrater 3,7 g
  • fett 0,3 g
  • C-vitamin 57 mg
  • järn 0,4 mg
  • vatten 92 g

Salladskål näringsvärde per 100 g
  • fibrer 1,6 g
  • energi 86 kJ/21 kcl
  • kolhydrater 2,7 g
  • fett 0,1 g
  • c-vitamin 39 mg
  • järn 0,34 mg
  • vatten 93,7 g

Idag blir den en sidorätt till fiskgryta med saffran som är dagens middag. Jag toppar denna härliga kålsallad med rädisor och en härlig vinegrette med dijonsenap.

Det positiva med denna sallad är förutom att den är matig, är att klimatsmart-aspekten är på topp under vinterhalvåret. Dessutom ger dessa grönsaker mycket mat för pengarna. God och nyttig mat behöver inte vara dyr mat! Just nu är kål över huvudtaget en av mina favoritgrönsaker.

Nä nu är det dags att städa färdigt i sovrummet innan jag
sätter igång med fiskgrytan.
På återseende!

17 mars 2012

Fru Perfecto språkar högt!


Här om dagen var det diskussion på jobbet om någon slags fest en kollega skulle ha. Hon fick många tips av alla bättre vetande om hur hon skulle komma lindrigast undan. Det var allt ifrån att hyra in bestick och porslin till att köpa engångsartiklar. Färdigmat, hämtmat och bag inbox var också ledande ord i konversationen. Jag höll tyst ända tills jag fick en fråga. Vad ska man göra? Man måste ju svara om man får en fråga, jag är väl inte oartig! ;-)

Först så kunde jag inte låta bli att undra lite om varför det var så viktigt "att komma undan" med så lite ansträngning som möjligt. Varför ha en fest om man nu känner att man inte vill offra tid eller engagemang? Är inte kommande gäster så pass intressanta att det är värt att göra en ansträngning? Är det den verklighet vi lever i, att man inte har tid eller lust att göra något "roligt"... till något bra och till en härlig upplevelse för alla inblandade? Tragiskt i mitt tycke och då kan man lika bra låta bli!

En syrlig kommentar fick jag levererad, antagligen för att jag hade redan då trampat någon på tårna... och då hade jag inte ens hunnit svara på den ställda frågan från den blivande värdinnan. "Du som är så perfekt skulle väl aldrig köpa något färdigt eller plastbestick? Men vi som inte är lika kunniga och duktiga kan faktiskt nöja oss med engångstallrikar och plastmuggar!" Ja, vad svarar man på det då? Hahahaha perfekt! Ja ja minsann, det är jag det. Mitt namn är Fru perfecto!

Nä istället inriktade jag mig på den ursprungliga frågan om hur man kan få en hållbar fest? Jag gillade frågan för den var så öppen och nyfiken, inte alls besvärande. Jag berättade om dotterns student och matlagningen inför tillställning. Den var enkel och god, säsongsbetonad och ett klimat-eko-tänk. Och inte tog den så värst långt tid att tillaga men var av riktiga råvaror.

Det som var en bra investering för miljö och plånbok var besticken jag köpte på röda korsets second hand butik. Gamla silverbestick för 2 kr styck istället för plastbestick! Ett kap, enligt mig. Inte världens bästa bestick men duger absolut för fester där vi är fler till antalet än vad vardagsbesticken räcker till. Och så kan man ju göra med både glas och tallrikar tyckte jag.

Att nöja sig med plastbestick och engångsartiklar är det dummaste jag hört! Kan man inte göra en liten ansträngning så som att låna ihop grejer eller att köpa bättre begagnat? Om vi skulle sluta med engångsartiklar titt som tätt skulle vi minska sopbergen och miljögifter enormt. Och köpa något som redan har använts av någon annan är väl ett mycket bra initiativ, använda något om och om igen istället för slit och släng. Det är slappt och dumt att tro att man kan fuska sig igenom klimatpåverkan.

Den blivande värdinnan verkade ändå nöjd med samtalet och gör säkert något mellanting. Förhoppningsvis tänker hon innan hon handlar och blir nöjd med sin fest. Själv har jag en hel del att drypa om med tanke på hur perfekt jag nu är. (Ironi om någon nu har missat det.) Men jag ska absolut återkomma om att handla bättre begagnat...

Go lördag på Er!



14 mars 2012

Physalis physalis...

Jag vet att Grynet sa en gång i tiden att frukt INTE är godis men jag måste nog påstå att Physalis är som godis! Jag älskar dessa bär, de är så himla goda att jag kan inte låta blir dem om de finns i min närhet.

Jag har köpt (!) en låda i affären och tagit frön från en "köpephysalis" och satt i kruka i dag. jag hoppas att det kan funka, har aldrig testat förut. Jag måste ha en planta i sommar... måste måste mååååste! ;-)

Jag kan i o f avslöja att jag har tiggt till mig en eller två sticklingar också som jag hoppas på få. Bara jag inte är bortglömd... nä inte skulle man väl glömma mig? Särskilt nu ;-) blink blink

Och till nästa år ska jag övervintra en planta så att jag får en massa godis tidigt. De är ju också väldigt nyttiga!

12 mars 2012

Dags att planera påskkycklingar!


Nu är det hög tid att planera för påskkycklingar! Eller inte bara planera utan även sätta igång äggkläckaren då hönsen inte ruvar på beställning. Konstiga höns va?! Förra årets kycklingar ser du på bild och det blev över tjugo stycken förra året. I år, blir det nog två omgångar så vi får se hur många det blir allt som allt...

Jag samlar ägg och lägger i kläckaren. I den ligger de ca 21 dagar och då kan man börja höra en massa pip innan de kläcks. Spänningen är stor och hela familjen håller "vakt". De ska inte plockas ut ur kläckaren för än de har torkat, det är viktigt. Sen är de inte så himla söta när de är "blöta" utan de tar en liten stund innan de är så där sockersöta! :-)


10 mars 2012

Rudbeckian omplanterad!


Jag räknade ju på fröna och hur många plantor som man kunde få från mina fröpåsar; Det står att lägsta garanterade grobarhet är 60 % och en påse innehåller 75 frön så med två påsar borde jag få ca 90 plantor! Ganska nära blev det. Jag har skolat om 86 White Swan Rudbeckia idag! Det känns bra för det betyder att det blir två stycken fjärilsrabatter till sommaren. Som jag längtar... Det blev också 34 stycken Green Wizard som ska vara sidekick till den vita svanen.

Det är himla roligt att jag har lyckats. Jag brukar inte "hålla på med" blomster och att få fram vackra perenner från frön är ju skoj! Nu har jag planterat om dem i pluggbrätte och det sparar mycket plats istället för varsin kruka. Idag har jag även tagit in lite sådder utifrån för att se om de kan komma till skott och gro.

Ja, nu ska jag fortsätta att pyssla om mina sådder!
Ha en go lördag, gott folk!

8 mars 2012

Bön-planering


Nu sparas det mjölkförpackningar och toarullar här och förberedelserna för vårsådder är i gång. Tänker att jag förodlar bönor i toarullar så att jag har härliga stadiga plantor att sätta ut i landet som är moståndskraftiga mot skadeinsekter. Jag gjorde det första gången förra året med mycket bra resultat.

Bönor som jag tänker odla i år:
  • Vaxböna Rocquencourt
  • Vaxböna Dragons Tongue
  • Spritböna Borlotto Lingua Di Fuoco Nano
  • Brytböna Marion
  • Blomsterböna White Emergo Snowy

Vi brukar frysa och torka bönor när vi förvarar dem. Men jag letar efter flera sätt... ni vet. Och så hittade jag den här häromdagen som jag tycker låter spännande:

Lacto-fermented “Pickled” Green Beans

These pickled green beans make a tasty snack anytime of the day…they have a wonderful garlicky taste and are a great little “finger-food”. I like to grab a few straight from the jar and munch on them….betcha’ can’t eat just one ;)

  • 3/4 to 1 pound fresh green beans
  • 1 large clove garlic, sliced
  • pinch red pepper flakes
  • 1 teaspoon dried dill
  • 1 1/2 Tablespoons unrefined sea salt
  • 2 cups filtered water

Other Items you will Need:

- 1-quart sized wide-mouth jar
- Pot of boiling water
- Bowl of ice water

Place half of the sliced garlic to a clean quart-sized mason jar, followed by the red pepper flakes and dill.

Snap off the stem-end of green beans. Blanch green beans in boiling water for 2 minutes, then immediately transfer to a bowl of ice water until no longer hot. Drain the blanched beans well and pat dry with paper towels.

Add green beans to your jar, stem-end down, packing them close together….it helps to lay the jar on its side at first. Fill the jar completely with the green beans, but do not pack them in too tight. Sprinkle remaining garlic slices on top of beans in jar.

In a bowl, or large glass measuring cup, mix together the water and salt. Pour this mixture into your jar of beans to cover, being sure to leave 1-inch space from the top of the jar for expansion. (If the brine does not cover, simply make up another batch using the same ratio of salt to water.)

Place lid (preferably air-lock lid) on the jar tightly. If using air-lock fill with water according to instructions. Allow to ferment (culture) for 3 days at room temperature, checking after day 2. When they are done, the beans will smell and taste “pickled”, but they should still be slightly crisp.

Remove air-lock lid, if using, and replace with storage lid — transfer to cold storage.

5 mars 2012

Mjölksyrejäst tomatsalsa!


Förutom omplantering av chili hanns det med både det ena och det andra i går. På kvällskvisten tog jag tag i mina mjölksyrejäsningsprojekt (igen) eller "jäst tomatsalsa". Har inte tillsatt någon vassla och hoppas att det blir en bra mjölksyrejäsning ändå. Denna gång blev det en tomat salsa med chili. Jag följde ett recept som jag har hittat på nätet och gjorde en fjärdedel av hela receptet. Det visade sig bli väldigt salt så jag fyllde på med lite extra tomater... Om några veckor får vi se om det är nåt för sommarens tomater.
:-)


Cultured Salsa


Make sure that all of your kitchen equipment is very clean before you start.

4 pounds of ripe tomatoes
4 small onions (I personally like the sweet onions, like walla walla, or the young ones you can buy at the farmers market. If you use strong onions, you may want to cut back on the amount)
2 bunches of cilantro, washed and stems cut off
2 jalapenos, washed, stemmed and seeded (if you want it hot, you can leave the seeds in)
4 tablespoon sea salt (The salt is important. It preserves the salsa until the beneficial bacteria can take over)
4 lemons, juiced

1-Start by peeling the tomatoes. Bring a large pot of water to boil, and drop the tomatoes in, a few at a time, for about 15 seconds. Place either in a bowl of ice water, or run very cold water over in a colander in the sink to stop the cooking process. The skin should peel right off. Stem the tomatoes, cut in half, and then gently squeeze the seeds out into the trash, sink, or small bowl.

2-Fill the food processor about half full, and pulse until the tomatoes are just starting to get into small pieces. It’s important not to completely puree them, because, in my experience, that seems to make it ferment to fast (which you don’t want). Continue until you have done all of the tomatoes. You could also just chop them finely. Place the tomatoes in a large bowl.

3-Next peel your onions, and cut into quarters. Pulse them until finely chopped. (I have overdone the onions a few times, and it was just fine). Add to the bowl

4-Do the same to the cilantro and jalapeno separately, and add to the bowl.

5-Add the lemon juice and salt and mix thoroughly. Now is the time to taste test, and make adjustments if needed.

6-Place in canning jars..

,,leaving about an inch at the top. Close tightly and leave on the counter for about two days, and then move to the fridge to slow down the fermenting process.

4 mars 2012

110 chilisar omskolade...


...och jag har grymt ont i nacken!

God natt gott folk... vi ses i morgon!

Årets kålodling

Förra årets kålodling.

Mina planer på att odla kål i sommar är stora. Ni kanske kommer i håg att jag tänker mig på att försöka bli självförsörjande med grönsaker i så stor mån som möjligt. Det vill säga, försöka ha grönt inför vinterhalvåret också. Jag planerar att så sent vissa grönsaker för att skörda senare än vanligt och vissa kanske övervintrar också, särskilt om det blir en mild vinter som i år. Salladslök, mangold och spenat, japanska kålsorter/bladgrönsaker, betor och morötter, persilja och olika traditionella kålsorter ligger på planeringslistorna inför vinterhalvåret! Något annat ni kan rekommendera?

Tanke är att förlänga säsongen för senare skörd för att kunna förvara grönsaker längre. Det är klart att jag kommer odla för direktkonsumtion också men om man ska ha något grönt i januari så får man nog tänka till. En fundering är att faktiskt anlägga varmbänk på senhösten också och inte bara på våren. Där skulle ju flera grönsaker kanske kunna övervintra med en bra täckning? Att odla i upphöjd bädd och med fiberdukstunnel borde ju också vara ett bra alternativ, om inte annat så för att slippa fjärilslarver!

Och när vi ändå pratar om fjärilslarver så har jag samla ihop knep för att klara mig så bra som möjligt. Ja det finns ju annat att oroa sig för så som jordloppor och ja så har jag ju höns som gillar kål! Förra året var de på mina kålplantor efter fjärilslarverna så det blev inte mycket kvar. Hönsen får klara sig i stor inhängnad i år, de hittar på för mycket bus... Andra strategier för att få kålen att överleva i år blir:
  • Att förodla kål i varmbänken - ett tips från Anna med bloggen Vita rosor och förgätmigej. Jag odlar olika sorter i pluggbrätten som jag ställer i varmbänken i ja, kanske i slutet av mars eller början av april blir nog bra. På det vis behöver jag inte tänka på platsen innomhus, för det är det galet ont om.
  • Att gödsla med nässelvatten - en kvinna som jobbde på samma ställe som jag (hon är pensionär nu) berättade för mig att hon gödslar med nässelvatten på sin kolonilott och då får hon inga nässelfjärilar som lägger sina larver på kålen. Jag har ingen aning om det stämmer MEN om det nu gör det så får man ju två flugor på smällen; gödsel och insektsmedel. ;-)
  • Tyvärr luktar det illa att framställa nässelvatten på vanlig väg men om man häller varmt vatten på nässlorna så har man nässelvatten utan odören! Så min tanke är ju, jag förväller ju nässlor för nässelpesto, nässelsoppa, paj med nässlor och så fryser jag in nässlor... det blir lite nässelvatten av alla nässelrätter jag gör. Himla bra!
  • Täckodling och fiberduk. Som sagt; odlingstunnel med fiberduk borde ju vara nåt.
  • Tagetes - har börjat så tagetes för att få blommor till trädgården som ska förvirra skadedjur med sin lukt.
  • Mikrobiologisk bekämpning och alla mina tilltag inte räcker till! Nyttodjur som är bra utan att vara giftiga. tyvärr är det dyrt men som sagt, om inte de andra åtgärderna räcker då blir det hårdhandskarna.
  • Kanske odla lite palmkål i korgar? Gela har korgodling som är värt att efterapa, både vackert och nyttigt.
2012 s kålsorter:
  • Kålrabbi Azur Star -skörd efter utplantering: 50 dagar ekofrö
  • Kålrabbi Noriko - skörd efter utplantering: 50 dagar ekofrö
  • Kålrabbi Superschmelz ekofrön
  • Rödkål Red Express- ekofrö tidig men även lagringsbar vid sen sådd
  • Grönkål Westland Winter- Såtid: april-slutet av juni Så inte förrän i början av juni
  • Grönkål - palmkål Nero di toscana precoce - kulturarv
  • Asian All Green Mix - blandade asiatiska kålväxter
  • Kinesisk salladskål Wong Bok (tål lite frost)
  • Broccolirybs Quarantina -italiensk kålväxt
  • Broccoli Green Magic
  • Brysselkål Brigitte
  • Savoykål Marner Grufewi ekofrö
  • Vitkål Castello
  • Joy Choi, Japansk kål
  • Salladskål Kasumi
Hur odlar ni för bästa resultat?

3 mars 2012

Hur undviker jag kemikalier här hemma...?

På min favosida; Naturskyddsföreningen finns en himla bra lista om Tio sätt att undvika kemikalier hemma som jag koppar rakt av.

1.Välj ekologisk mat

Så slipper du rester av bekämpningsmedel både i din mat och i naturen. Några exempel på hårt besprutade råvaror är vindruva, paprika, banan, kaffe, potatis, lök, äpplen och jordgubbar. Med ekologisk mat slipper du också tungmetaller från konstgödningen, som det cancerframkallande ämnet kadmium.

Check! Jo jag väljer eko så långt det är möjligt. Absolut! Och så är ju målet att bli självförsörjande på grönsaker större delen av året. Jag varken konstgödslar eller besprutar.

2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat

Förpackningarna kan innehålla ämnen som kan påverka både hälsan och naturen.

Check! Om jag äter snabbmat äter jag helst sushi. Och då utan den dära räkan. Men visst sonen äter färdiga köttbullar och billys. Svårt med förändring men kanske så småning om...

3. Undvik att köpa plastprylar

Olika sorters plast kan innehålla, och läcka, gifter som tas upp av människan eller läcker ut i naturen. Därför kan det vara smart att välja bort plasten när det finns andra alternativ, särskilt när det handlar om produkter som är nära mat och barn. Plast som värms upp läcker oftare kemikalier, så servera gärna varm dryck och mat på andra material.

Check! Eller...? matlådorna är ju av plast. Jag värmer i o f maten på tallrik, måste kolla med maken hur han gör. Tål att tänkas på.

4. Byt ut teflonpannorna

Ett mycket farligt ämne, som i princip aldrig bryts ned, ingår i tillverkningen av pannorna. Satsa hellre på gjutjärn och stål.

Check!


5. Dammsug, våttorka och vädra ofta

Så gör du dig av med damtussar och dammpartiklar där skadliga kemikalier trivs. Damm som vi annars andas in eller får i oss genom maten.

Oh my, skulle verkligen kunna bli ännu bättre på dammsugning. Suger på det... (hahaha ursäkta ordvitsen)


6. Undvik fet fisk från Östersjön

De kan innehålla höga halter av skadliga ämnen som inte bryts ned, utan stannar kvar i kroppen och naturen.

Check!


7. Tvätta all nyköpt textil

Så slipper du få i dig de gifter som använts i tillverkningen. Du kan också satsa på ekologiska eller begagnade textilier och kläder.

Check! Dessutom handlas det inte så mycket nytt här...


8. Välj parfymfritt

Eftersom ämnen i parfym kan vara allergiframkallande.

Check!

9. Köp miljömärkt

Så får du produkter där höga krav ställs på kemikalieinnehållet.
Check! Alltid!

10. Banta badrumsskåpet

Behöver du alla produkter i ditt badrum? Rensa bort det du klarar dig utan och dra ned på mängden av det du använder. På så sätt lättar du lite på kemikalietrycket på både naturen och din egen kropp.

Check! Idag har jag köpt ett schampo på apoteket som jag hoppas passar mig. Vill verkligen få bort så mycket kemikalier som möjligt.


Hur ser det ut hemma hos dig?

Solskenslängtan


I går eftermiddag tänkte jag sätta mig på trappan och dricka en kopp kaffe i solskenet. Min längtan efter solstrålarna var nästan värkande... Har ofta hört att jag har tur som har hönsgödsel helt gratis (man kan alltid förstås diskutera det där med gratis men det är en annan sak). Ja, det kändes inte som tur igår, jag hade ju glömt bort trots att jag vet att det finns fler som gillar altantrappan och sol.

Problemet med att ha hönsen frigående är helt uppenbara. Skit här och där, särskilt där man ska gå eller sitta! Det finns andra problem också så som att det äter upp den odlade maten för en men det är senare på säsongen. Det här är här och nu! Ja, det blir till att städa verandan och och trappan så att man kan gå in och ut från huset utan att trampa i hönsskit. Suck. Och sen får jag ta mitt solskenskaffe idag istället. För solen lockar idag med...!

Ha en go lördag!

2 mars 2012

Uppdatering 1: Hjälp! Kan ni kommentera eller är det problem?

Idag har jag tagit tag i omskolningen av mina chilisar. Urk vad tråkigt det är! Jag fick ju tipset om att dela upp omskolningen och det lär behövas. Efter några plantor hade jag ruttnat :-) JAg behöver köpa lite tålamod på burk om någon har...?

Jag tänkte att jag prövar igen, inbäddat inlägg för kommentarer. Tyckte verkligen det var bra ända tills många av er fick problem både med att se bloggen i sin helhet och att kommentera.

Så nu har jag klickat för
Nedanstående inbäddat inlägg för att se om jag kan använda den utan problem. Snälla rara ni, lämna en kommentar (om det går) så jag kan se resultatet. OM det inte fungerar ändrar jag självklart tillbaka... Håll tummarna nu!

Uppdatering 1: I natt vaknade jag och kom på att om man inte kan kommentera så hur ska man då meddela det? oh my, att jag behöver sova för att tänka klart?! Kanske är det min vurpa tidigare i veckan som gör att jag inte tänker längre än näsan räcker?
Om du har problem vore jag tacksam om du kunde offra lite av din tid och maila mig så att jag faktiskt får veta att det är problem... johnna.gilljam@gmail.com Hittills är det ju positiva kommentarer, hahahaha

Solsken till Er!

1 mars 2012

Det som göms i snö kommer upp i tö...


Nackdelen med några + grader är att det som glömdes innan snön kom finns fortfarande kvar! Inga fina vårliga bilder med primula, sippor eller andra fina söta blommor här inte. Näe hos oss finns en gammal skottkärra, bambupinnar, eldningstunna, en pinnstol, yeh, you namne it.

När det töar upp och innan jag har hunnit röja av det värsta vill jag inte riktigt gå ut i trädgården, lite moment 22. Det känns inte alls lockande att det ligger strumpor fastfrusna i trädgården lite här och där tillsammans med märgben - hundens påhitt. Så charmigt. :-/

Efter uppstädning kanske jag ändå måste hitta på något vårigt, bara för känslan. En liten kruka med vårblommor kanske få den mest trista gråa trädgården att lysa upp?!

En vårkram till er alla!