31 mars 2013

Hängtomatfröna i jorden!



Som lagom till Påsk har jag fått frön till Tomàquets de penjar av rara Fullblodsekologen! Himla fin påskpresent till nån som typ inte firar påsk något nämnvärt... ;-) Tack snälla du A! Och idag får åker de ner i jorden och tänk vad jag ska pyssla om dem. De blir ena riktiga bäbisar i köksträdgården! 

Så här skriver Fullblodsekologen "De bästa är att skörda tomaterna när de är nästan färdiga. Antingen kan du då hänga upp dem i snören (så håller de sig bäst) eller ha dem liggande på tidningspapper. Viktigt är tydligen om man har dem liggande på papper att titta ofta så att inte någon börjar ruttna. Om en ruttnar och de andra får vätska på sig av denna så finns risk att alla ruttnar."
 

"Jag har detta gäng tomater hemma nu som skördades i september. De kan ju inte inte jämföras med färska, nyplockade tomater som är det bästa som finns, men för att vara ett halvår gamla så är det riktigt goda. Här är ett foto på de jag har hemma, har lagt en "färsk" tomat vid sidan om till vänster så ser du skillnaden på de andra som är gul/orange."  

Fullblodsekologen hade pratat med "sin" grönsaksodlare och han hade fått tips av en äldre man att om man doppade snöret med tomater i havet, alltså salt vatten så ska tomaterna hålla ännu längre. Han skulle pröva i år, odlarskrock eller ej. 

Men ni förstår ju, fungerar det här i Sverige så ökar jag chansen att skörda "färska" tomater i vinter! Jag blir ju till mig bara jag tänker på det. Jag vill ju vara självförsörjande på grönsaker så länge det är möjligt. Dessutom så smakar inte köpta tomater på vintern så himla mycket, om man frågar mig. 

För övrigt:
  • läser jag mina trädgårdsböcker och myser som bäst...
  • lite mer omplantering står på listan
  • och så är det dags för att leta fram shortsen! (den ni!)

29 mars 2013

Köksträgård inomhus!


Påskpyssel-nivån är inte så hög hemma hos mig. Faktum är att det är inte min grej, varken påsk eller julpyssel till mina barns förtret. Näe här har ni mitt påskpyssel! Grönt som går att äta...

Sonen och jag är inte överens om juicedrickandet... och ibland måste man liksom ge sig, sortera i sina krig så att säga. Så det blir väl en juciekartong i veckan och nu har jag äntligen kommit på något nyttigt med dem. Odling i tetrapack!

I köket radar jag upp dem på rad i hyllan som jag har mina chilisar i. Snacka om köksträdgård på bra nivå när snö, is och minusgrader fortfarande är märkbart närvarande utomhus. Här har jag ärtskott, sallad och basilika på gång och jag bara njuter. Ni vet, stryker handen över dem och i ansiktet finns ett fånigt småleende.

Mera odling i köket! ;-)

25 mars 2013

Chili

Idag blir det inräkning av alla chilisar! Men först till jobbet så det blir i kväll. Tänk att jag tycker det är så mysigt att pyssla med mina chilisar... :-)

24 mars 2013

Året runt i Glädjehuset!



Efter önskemål har jag försökt sätta ord på:
Året runt i Glädjehuset!

Säg gärna till om jag har missat något eller om ni undrar över nåt.
Tack!

23 mars 2013

Vad pågår i Glädjehuset?


När man öppnar dörren till Glädjehuset och släpper ut hönsen så kommer de gärna nästan skuttandes och kluckandes. Jag gissar på att de tror att det vankas mat när de ser "matmor". Och mest bråttom ut har den största tuppen Rudolfo, han trycker sig fram!

Man skulle kunna tro att Rudolfo är alfatuppen, både för att han är så försigkommen och stor men icke sa nicke. Han är bara lite mammig ;-). Eller kanske är han lite kärlekskrank? Han följer mig gärna, tittar på mig och funderar. Både ute och inne i Glädjehuset följer han mig på en halv meters avstånd. Rudolfo är av rasen Brahma.

Det är dags att börja fundera över besättningen. Nytt blod? Jo men visst, klart jag ska ha lite nytt blod till besättningen. Det svåra är bara att bestämma vad för raser jag ska utöka eller om det ska bli nya. På bilden till vänster ser ni en gråspräcklig tupp, en så kallad gökfärgad Marantupp. Mer och fler Mararaner ska absolut ha, det är det enda säkra.

Men sen då? Jo jag har tänkt mig lite grönvärpare som vissa av oss lite slarvigt säger om höns som värper gröna och turkosa ägg. Äggens färg, form och storlek påverkar ganska mycket mitt val av höna! Och så hönans mentalitet och jag deras fjäderdräkt också förstås. Och vad jag ska dem till...

Rudolfo är min "hökvakt", inte för att han är arg och jagar utan för att han är stor och lite höklik. :-) När hönsen är fria behöver de hökvakten. Andra har jag för att de är söta, så som silkeshönsen. Dvärgkockin har jag för att jag kanske behöver några bra ruvare. RIR för fjäderdräkten, äggen och köttet. Sussex för äggen och köttet och att de lägger ägg även vid några minusgrader! Ja, ni ser det finns många anledningar till olika raser av höns!

Så nu jagar jag lite ägg...!


20 mars 2013

Hylla två är uppe!


I helgen planterades alla chilisar om och en del av tomaterna. Även kronärtskockan och några av paprikorna fick nya krukor. Det resulterade i att jag hade krukor överallt! På golvet, på bänkarna i köket, på matbordet you namne it, överallt i köket! Ni förstår att familjen tycker att denna tid på året är lite komplicerad....

Upp med hylla två på söndagen. Det är tur att den är enkel att sätta ihop, för maken förstår inte riktigt det här med att nu ska de stå här uppe och senare ska plantorna ner i källaren där det är svalare.... Nu är det ju för kallt i källaren. Alla skulle ju tjäna på att jag hade ett odlingrum?! Både för att slippa all stök och bök i köket men också var alla plantor ska stå innan de ska ut. Ja, ett odlingsrum skulle vara bra...

Nu står hylla ett i köket på en av köksbänkarna och hylla två framför altandörren. Man skulle kunna påstå med lätthet att det är ont om utrymme hemma hos oss. Lite av ett taikonläger... men jag trivs som fisken i vattnet. Särskilt nu när det är vitt (!) ute och det kommer bara mer snö... Då är det skönt med gröna sköna chilisar och tomatplantor!

Nu ska jag bara ta tag i tomatplantorna i hylla 2 som står längst ner i ett pluggbrätte. De behöver absolut egna nya krukor! Men jag har inga mjölkkartonger och krukorna är fortfarande fastfrusna utomhus. Jag hittade ju några i källaren och så har jag köpt några nya till helgens omplanteringar. Men jag vill ju inte köpa fler... jag har ju där ute... suck!

Ha en underbar vårdagjämning! ;-)
Mera dagsljus till människan!

14 mars 2013

Bönlistan 2013 (kanske)

Ja nu ska vi se... Detta är årets bönlista som har förändrats flera gånger och hinner säkert förändras innan bönorna ska ner i jorden. Dessutom är jag osäker på några sorter, alltså om jag ska odla dem eller inte. Ni förstår, plötsligt fick jag flera sorters bönor från NordGen som inte var med i ursprungsplanen :-)

Pronto  Phaseolus vulgaris
Brytböna - en fin Haricot Vert böna. Slanka fina baljor på låg grön buske, ca 35 cm. Utvecklings tid 64 dagar. God.

Burro di Rocquencourt 
En fransk vaxböna som är en gammal kulturarvsort. Jag har haft den i flera år och tycker den är så himla god och produktiv. Låg buskböna och med en utvecklingstid på 56-60 dagar!

Trionfo Violetto 
Störböna från Italien, en kulturarvsort. Vackra mörka lilafärgade baljor och bönan har en lite nötig smak. Nyhet.

Sairala Vicia faba L En bondböna eller åkerböna som det också kallas, gammal sort från Finland. Tidigmognande små bruna till violetta bönor. Ska bli mycket spännande att se bönorna sen när jag öppnar påsen. Korta upprätta baljor med cirka fyra bönor i varje balja. NordGen-frön

Bohus Delikatess Vicia faba var.faba L 
En bondböna eller åkerböna. Jag hittade ingen fakta om denna gamla sort men Anette "Dagliljan" hade följande info: I Lantmannens Uppslagsbok står att Delikatess även heter Bohusläns åkerbönor och trivs bäst på lerjord med mycket stallgödsel. Radavstånd 30-60 cm, fröna ges till hästar och andra djur. NordGen-frön  Undrar om den går att äta då...? Annars får det väl bli hönsfoder i värsta fall. 

Aguadulce Vicia faba
Vi får se om jag odlar även denna... har inte bestämt mig. Jag har haft den några år och jag tycker den verkligen drar till sig löss. Kanske alla bondbönor gör det?

Bråvalla Glycine max. L Merr. 
En soyaböna av Sven Holmbergs förädlingsprogram som varit intagen på på den svenska sortlistan. Bråvalla fanns på marknaden från 1975. En lågväxande sort. NordGen-frön

Bergsgubben Phaseolus vulgaris var. vulgaris
En till nordisk kokböna från Norge som också kallas för trädgårdsböna. Det är en tidigmognande buskböna med bråbruna vackra bönor.  NordGen-frön

Gauks, Gotland Phaseolus vulgaris var vulgaris
Kallas för trädgårdsböna eller kokböna. från Sverige. En äldre sort från Gauks, Lau socken Gotland. Det är en buskböna (låg) som är tålig även under dåliga väderförhållanden. Bönorna är spräckliga, med beige grundfärg och röda fläckar och strimmor likt Borlottibönor.  NordGen-frön

Borlotto lingua di fuoco nano Phaseolus vulgaris
Borlottoböna/Spritböna Halvhög, 75 cm. rödspräcklig liten borlottoböna. Späda baljor är goda som brytbönor. Bönorna spritas när baljorna har mognat och torkat. Används som kokböna.

Båstad  Phaseolus vulgaris
Spritböna/kokböna som är en kulturarvsort. Brunspräcklig gammal kokböna på låg buske, ca 40 cm hög. Ska mogna tidigt och ha bra kokegenskaper. Odlad och bevarad av Agneta Börjesson. Bönan ser ut som en borlottobönan Lingua di fuoco tycker jag.

Yin Yang Phaseolus vulgaris
Spritböna/kokböna som har typ yin och yang-teckning i svart och vitt. Bönorna är ca 1 cm långa och baljorna blir ca 15 cm på en låg buske ca 40 cm. Kan ätas som brytbönor när de är späda och spritas när de är fullmogna. Nyhet.


Sen finns det ju några som ligger på önskelistan (!):
  • Hutteriternas soppböna
  • Bruna bönor från Ornakärr
  • Gotländsk spräcklig kokböna
  • Signe
  • och kanske en sort som heter "Mechelse Tros" - the Mushy Pea Bean

Någon som vet var jag kan få tag på någon av dessa? Eller någon annan sort som jag borde odla?
Nästan så att jag skulle kunna tänka mig att ta bort några andra grönsaker för mer plats till bönor. Men bara nästan. Jag menar, bönor är vackra, goda och näringsrika!



   


Bön-länkar *och det är inte till den nya påven! ;-)


Jag lovade ju att komma med sortlista på vilka bönor som ska odlas här i år och visst ska ni få den. Men först tar vi några intressant länkar som jag har samlat på mig genom andras tips. I köksträdgårdens värld är man generös och vill dela med sig av kunskap och tips och jag är tacksam. I like!

Jag börjar med Tyras Facebookgruppen Köksträdgården!
Mycket matnyttigt och härlig läsning. Rekommenderas varmt! Tyra har ju bloggen Köksträdgården om nu mot förmodan har missat den?!

Här tips från Lars Forslin, en blogg som heter Going to seed. Intressant sida om att odla eget frö och spara och denna länk handlar om bönor så klart. Det finns ju mycket annat gott på denna blogg när man börjat läsa...

Och så ett tips från Anette med bloggen Dagliljan som skriver mycket om köksträdgård och odlar i potager - så kunnig. Hon tipsar om en blogg Mark´s Veg Plot som skriver om the mushy pea bean. Också en intressant blogg som hamnar i blogglistan hos mig!

Och så en länk till NordGen så klart :-)

Och så Baljväxtakademin som finns på nätet och har en facebooksida också, där jag blir omnämnd ;-) Ha ha ha jag är ju så lättsmickrad! 

Tudelo, I´ll be back!

13 mars 2013

Bönan!



Vi äter mycket bönor i vår familj. Mycket bönor. Nästan dagligen... I år ska jag så ännu mer bönor än jag brukar och det ska bli härligt att bunkra upp inför vintern och våren. Vissa har djävulen på axeln men jag har ekorren som sitter på min högra axel när jag planerar köksträdgården ;-) Jag tänker att bönor tar ju inte så stor plats som torkad vara. Jag borde kunna odla så pass mycket att jag fyller behovet i alla fall några månader. Men som sagt, vi äter mycket bönor....

Det finns många olika varianter av bönor; brytbönor, skärbönor, vaxbönor, kokbönor och blomsterböna. Hittade en ganska enkel förklaring hos Nord Gen om de olika sorterna: 
Brytbönor:   smala, trinda eller platta, gröna eller purpurfärgade baljor som kokas omogna och hela.
Skärböna:   långa, breda, platta baljor, kokas omogna eller med små tidigt utvecklade frö.
Vaxböna:   smala, trinda eller platta, gula eller vita baljor, kokas omogna.
Kokböna:   mogna och torkade frön används efter kokning. Grupperas ofta efter fröskalens färg – brun, röd kidney, spräcklig, svart, vit.



Vi i Sverige är gissningsvis dåliga på att använda blomsterbönan i matlagning medan t ex i England är det en självklar matböna. Vi hittar den oftast på blomavdelning i fröhyllan. Jag brukar ha en vit sort, White Emargo med vita bönor och vita blommor - så vacker. Annars har de ju otroligt vackra bönor från lilahållet till mörkt rosa spräckligt. Tjusig böna det där.



I år blir det många varianter av bönor hos mig. Från NordGen fick jag tag på några gamla sorter. Sedan ska jag ha några favoritvarianter som jag har odlat tidigare och även några nykomlingar som Yin Yang-bönan. Utförlig lista kommer!

Jag tänker mig också att försöka odla så pass mycket att jag får eget utsäde av favoriterna. Bli mer självhushållande på fröfronten också :-) Förutom lista på alla sorter som jag tänker odla så ska jag också ge några fina tips på länkar som jag har fått som är såååå intressanta!


Men nu måste jag åka till jobbet ;-) Börjar senare idag... slutar senare också. Både för och nackdel :-) Och så måste jag ut till Glädjehuset också innan. Och... näe.

See you!




11 mars 2013

Enklaste frukostbullen!


I går var det matsöndag hemma hos oss. Och sist på kvällen gjorde jag de enklaste frukostbullarna med grundrecept från Pain de Martin. Jag gjorde färdigt dem på kvällen men man kan också låta dem jäsa över natten i kylen.

ENKLASTE FRUKOSTBULLEN, 8–10 små bröd

4 dl (400 g) vatten
2 tsk (10 g) jäst
9 dl (540 g) rågsikt
1 ½ tsk (10 g) salt
1 msk (25 g) honung
Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Du behöver bara röra tills allt blandats ihop ordentligt. (Täck bunken med plast och ställ den i kylen över natten.)

Om du har någon gröt kvar från frukosten eller gryn från middagen funkar det bra att blanda i. Jag tog 1 1/2 dl bovete som jag hade över från middagens bön och bovetesallad. Eller varför inte solrosfrön? Ger lite tuggmotstånd...

Det var ganska skönt att nu på morgonen kunna bara gå upp och äta frukost. Även om det är väldigt mysigt med nygräddat på morgonen ;-). 

Ha en underbar måndag!

10 mars 2013

Ostkaka med keso



Idag har vi haft matsöndag. Det vill säga, jag har lagat en massa mat så att det nästan räcker för hela veckan! Jag har också passat på att göra godaste ostkakan ever, passar bra som mellanmål eller som dessert som här på bilden.

Ostkaka (4 pers.)
4 ägg
500 g keso
3 dl vispgrädde
3 msk hackad sötmandel
3 msk hackad solrosfrön
2 msk honung
1-2 krm vaniljulver
1-2 krm kardemumma

Blanda ingredienserna i en bunke och häll smeten i en smörad ugnsfast form.
Grädda i 200 grader 35-40 minuter.

Tänk på att använda ägg som du har köpt med gott samvete. Jag använder mina egna ägg från hönsen och är så glad över dem. Det är något visst med egna ägg! Köp vispgrädde som är vispgrädde utan tillsatser, konstigt? Ja det kan man tycka men all "vispgrädde" är inte bara grädde. Om man är rädd för fettet i grädden och därför väljer smalare grädde kan man istället ta en mindre bit av kakan och riktig grädde!

Jag har använt mig av ekologisk äkta vaniljpulver och fairtrade kardemumma. Lyx? Ja kanske eller? Because I´m worth it! Klart att man ska handla eko och fairtrade om det är möjligt, en oegoistisk handling som gynnar människor och naturen!

Enkelt recept och tokigt gott!

8 mars 2013

"Tomàquets de penjar" - hängtomater!


Fullblodsekologen berättade om "tomàquets de penjar" och ska försöka fixa lite tomatfrön till mig! Ni kan ju gissa om jag är lycklig?! Det är klart att jag vill ha frön till "tomàquets de penjar"!

Lena Israelsson, min guru gissar på att det kanske är samma sak som italienska Piennolo el regina. Vad vet jag? Är ingen språkmänniska har inte rest så mycket så jag kan inte säga vad som stämmer eller inte. Men de verkar ha samma gemensamma faktorer i alla fall: tjockskaliga, hållbara, hängande och lagringsbara.

Bilden har jag lånat från en blogg och där kan man också läsa att tomaterna är lagringsbara över 6 månader! Frågan är om de är det i vårt klimat? Tänk er tomater hängande överallt, jag menar överallt! :-) Eller kanske att jag får begränsa tomaterna till matkällaren och köket?!

Ja denna tomat blir i alla fall en utmanare till evighetstomaten Principe Borghese som är en italienare. Har vi fler kandidater? Någon utmanare till att så? You tell me!


3 mars 2013

Evighetstomaten Principe Borghese


I år kommer jag satsa på lite fler plantor av Principe Borghese som är en kulturarvsort från Italien. Röda, plommonformade, små tomater som ofta används till soltorkning. De är också goda till inläggningar och pastasåser. De brukar kallas för evighetstomater eftersom de är mycket hållbara och kan hängas upp i klasar inomhus för att mogna under vintern. Utvecklingstiden är 70-75 dagar.

Eftersom jag vill bli så självförsörjande som det är möjligt på grönsaker så tänker jag att det vore roligt med egna "färska" tomater under senhösten och tidig vinter. Att ha tomater hängande i köket i väntan på att de ska mogna eller att bevara dem länge... Jag blir lite nyfiken på hur länge de håller sig rumstemperatur kontra temperatur i matkällaren. Det blir nog till att testa dessa två varianter och då krävs det många tomater för att prova. Jag menar, jag vill ju äta dem också ;-) 


Och så vill jag torka tomater... och göra inläggningar... och såser... ja men vad är väl en bal på slottet?! Nu har jag ju flera tomater på gång och inte bara Principe Borghese men tänk vad roligt med en matkällare full med toooomaaater?!

Jag ska faktiskt försöka odla denna tomat utomhus i skyddat läge! Jag har några som ska vara på friland och denna skönhet ska få tävla mot dem. Om det lyckas så blir det många Principe Borgese utomhus nästa år :-) men jag kan inte satsa allt på ett kort i år. 

Nä nu ska jag ut i det vackra vädret, det är solen som lockar även om det är kallt. Man vet ju inte när det snöar igen...

2 mars 2013

Så här ser det ut hemma hos mig - chickenutmaning!


Det finns få saker som jag har svårt att stå emot. Typ vissa utmaningar som man skulle kunna skrika chickeeen efter mig och klucka ljudligt samtidigt som man flaxar lite snyggt med armarna. Även om jag vet att jag inte måste så kan jag inte låta bli. Och jag tar Hélenas utmaning på fullaste allvar:  
Fegis, våga visa snö ;-)! 
(Om någon nu blir orolig så är detta skrivet med mycket humor!)

Hos Bland rosor och bladlöss finns det en fredagsutmaning varje fredag som är spännande att följa men jag brukar fega ur. Jag antar nästan aldrig sådana utmaningar, det passar mig sällan.  Det vill säga, jag har redan en tanke om vad jag vill skriva om och det passar sällan in i temat. Men nu när det blev ett extra tryck på utmaningen måste jag ju prestera! Så vassegó, här kommer min tolkning av temat; Så här ser det ut hemma hos mig!

Ja så här ser det ut hemma hos oss! Snö och återigen snö. Jag skulle kunna lämna därhän men näe, det är lika bra att skrika ut ångesten. Förutom att det är snö överallt så snöade det igår, den 1:a Mars stora blöta flingor. Många flingor.  Krokus och snödroppar är avlägset när man tittar ut för det tar nog några dagar med plusgrader innan all snö är borta.

Varför jag väljer att visa en skottkärra med krukor och såbräten under all snö är en fortsättning på denna missär. Jag tänker att om jag ändå nu blottar mig så gör jag det på fullaste allvar och tar de senaste projekten som har misslyckats. Detta är ju en av dem, jag behöver ju mina krukor! De var ju samlade så fint på väg ner i källaren när vintern överraskade mig. Så det är ett problem... men det är så det ut hemma hos mig...

Ett annat misslyckande är nog min Kombucha. :-/ Hm... Farbror Grön... jag tror inte det gick som det skulle! Med klump i magen inser jag att jag måste hälla ut skiten och allra ödmjukast tigga om ny "moderkaka". På nåt sett... har jag misslyckats och det är en vit hinna på denna dryck. Det är en tjock j-a hinna som jag gissar är mögel och inget annat. Vågar inte ens lukta på den. Maken säger att det luktar surt men jag vågar inte...  Så ser det ut hemma hos mig...

Det får väl räcka med hur det ser ut hemma hos mig just nu. Och by the way, det snöar nu med....

Ha en skön lördag everybody!





1 mars 2013

Auberginesådd!


Jag är sen... mycket sen... flera veckor sen. Det är 1:a Mars och jag har idag fått ner fröna till mina aubergin eller äggplanta som det också heter. :-) Jag brukar så dem redan i januari eller senast i början av februari...  Anyway, nu är två sorter sådda och jag funderar på varför jag inte har beställt den tredje sorten som jag hade planerat? Black Beauty har jag alltid... men inte nu? 

 Det finns ju så många varianter av aubergine att välja! De ser verkligen olika ut, former och färger varierar efter sorter. Black Beauty är typ en "vanlig" sort ser "vanlig" ut... Men jag brukar ha lite olika för att det är så skoj. I år har jag beställt två andra, som är runda eller äggformade, en ljusviolett och en vit!

Solanum melongena
 
 

Ronde de Valence
Den ska vara mycket kraftigvuxen på 120-150 cm så den behöver nog ett bra stöd. Frukterna är ovalt runda, blankt violetta och ska snabbt bli stora. De ska vara perfekta för fyllningar...

Ronde a oeuf
Detta är en helt ny sort för mig, med vita droppformade frukter. Egentligen köpte jag denna sort för att de så tjusiga ut men det är klart att jag hoppas att den är god. Höjd 120 cm.

Vi får se men planen är just nu att odla dem i "murarhinkar" så att de kan flyttas in och ut i Glädjehuset. När det är fint väder, kan de stå på grusgården framför Glädjehuset i det så kallade Medelhavsgården. Det passar väl... Och när det regnar eller är kallt och blåsigt får de vara i Glädjehuset. Har vi tur så är förra årets väderlek ett minne blott!

Kanske att jag prövar igen att ha några plantor i en av varmbänkarna. Och hoppas på att inte göra som förrförra året, glömma öppna för ventilation så att jag kokar plantorna en solig dag :-/ Funderar på att inte ha glas under högsommar, lättare att få jämn temperatur med odlingsväv...

Ja det blir nog fler inlägg om Superfood! :-)
 Ha det gottaste!


[Bilderna lånade från Lindbloms frön där jag köpte mina frön.]