28 nov. 2015

Varannan grön - Vegetarisk pizza med glutenfri pizzabotten



Hela veckan har vi kört varannan grön, dvs detta blir tredje dagen med vegetarisk kost. Roligt och lite spännande att hitta på något gott till lördag! Det blev vegopizza med glutenfri botten, en blomkålsbotten och pizzasallad. Det finns många recept med glutenfria pizzor men jag gillar denna enkla botten från 56kilo.se.

Men innan du sätter igång med pizzabotten så koka tomatsåsen. Den ska helst ha hunnit svalna något innan du lägger den på pizzan.

Tomatsås
gul lök - hackad smått
vitlök - pressad
tomater eller tomatkross
honung - lite grann för "fyllnaden" i tomatsåsen
oregano, svatpeppar och salt

Jag har inte skrivit några mått på tomatsåsen eftersom alla vill ha olika. Vi gillar när tomatsåsen smakar mycket och har därmed mycket lök, vitlök som fräses i lite olja. Tillsätt sedan tomatkrosss och oregano som kokas minst 20 minuter tillsammans.  Mixa sist och låt svalna. Blir supergod!


Pizzabotten (4 små pizzor)
ca 700 gram blomkål
1 ägg
1 dl riven ost, hälften parmesan hälften hushåll
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar


  1. Riv blomkålen smått eller mixa i en matberedare så att blomkålen är smulig. Så smått som möjligt. 
  2. Micra blomkålen 7-8 min. på full effekt i micron. Låt svalna. (Undertiden kan du skära grönsakerna och marinera zuccinin samt riva osten.)
  3. Ta en ren kökshandduk och fyll den med blomkålen. Vrid ur all vatten. Ta i!
  4. Blanda blomkålen med ägg, ost och kryddor i en bunke. (Denna kan stå en stund om du inte är klar med grönsakerna.)
  5. Platta ut "degen" i fyra cirklar på bakplåtspapper och grädda dem i 10 minuter i 225°C - de ska bli gyllengula. 

Ta ut pizzabottnarna och lägg på tomatsåsen samt din fyllning. Grädda åter 7-8 minuter.

Fyllning 
1/2 dl olivolja och vitlök som mixas. (Till marinad + topping)
1 st Zuccini, skivad och marinerad i olivolja och vitlök. Pensla zucciniskivorna med oljan.
1/2  rödlök, skivad
1/2 paprika, skivad
4 st champinjoner, skivade
8 st små tomater, halverade
1 st chili (kan uteslutas) hackad
2 st mozzarella, skivad

Ruccola, en näve, att lägga på när pizzan är klar. Ringla lite vitlöksolja över precis innan pizzan serveras.


Smaklig måltid!


Ps. Du kanske undrar över Varannan grön? Ja då kan du läsa här! Ds.

Rödkål och pickles till jul!



Rödkål är en favorit hemma hos oss. Vi använder den gärna rå i sallad och tillagar den till maten men framförallt är det en favorit som fermeneterad eller mjölksyrad som vi säger. Man kan göra precis som man gör med vitkål, surkål eller så experimenterar man allt vad man orkar! 



Shop shop, mandolinen går varm det ska syras här hemma. Oftast när det ska syras rödkål här görs det lite olika varianter. I lördags gjorde jag två olika, en "julkål" med äpple och rödlök och en med morötter, rödkål och kummin. Sedan kan man använda den syrade rödkålen som tillbehör eller i matlagningen. Oändliga möjligheter!



När jag ändå kokade saltvatten till rödkålen så passade jag på att göra en picklessyrning som jag gillar, blomkålsbuketter, mild chili och rödlök smaksatt med lite kummin. Blir himla gott. Dessa burkar får stå framme i några dagar innan de förflyttas till källaren. Vackra färger!


Samma helg gjorde jag tre olika batches av kimchi! Mer om dessa en annan gång!


27 nov. 2015

Fredagsfunderingar - Varannan grön!

I flera år nu har vi försökt att äta mer grönt både till vardags och fest. Alltså inte bara fler vegetariska rätter utan även mer grönt till kötträtter. Och om sanningen ska fram så går det bra i perioder, ibland äter vi mycket grönt och ibland blir både det ena och det andra men mindre grönt. Vi är allätare med goda intentioner!

Vad är grönt? Jag använder ordet grönt även om röda grönsaker ;-) Med grönt menar jag alla vegetabiliska råvaror, både köpe och egenproducerade. När vi köper grönsaker eller frukt, så blir det helst ekologiska eftersom de ligger närmast egenodlade grönsaker så som vi odlar.

Mitt mål är att vi ska äta gröna rätter utan att faktiskt fokusera på att det är vegetariska rätter. Jag vill att det ska vara endel av normaliteten hemma hos oss. För att komma till det stadiet där gröna rätter är vilken mat som helst tror jag att vi ska lägga i ytterligare en växel; varannan rätt grön! 

Fokus kommer att ligga på middagarna då vi oftast äter matrester till lunch. Linser och bönor kommer nog att användas flitigt samt rotfrukter. Det äter vi ju redan men jag gissar på att de blir en viktig basföda för att de mättar bra och ger bra med energi. Det roligaste blir nog fredag eller lördagsmiddagarna med grönt men så är det väl ändå. Många tråkiga vardagsmiddagar kompenseras upp med lite godare helgmiddag?

Fördelarna med varannan grön? För mig handlar det om att delvis minska köttkonsumtionen eftersom jag har problem med stora delar av köttindustrin och med att köttproduktion är en stor miljöbov. Det vill säga det är ett sätt att styra marknaden om man väljer mindre köttprodukter samt en miljövinst. Jag är inte naiv som tror att mina val kommer förändra världen här och nu men jag tror att du och jag är en del av förändring om vi vill.

Hälsoaspekten är en fördel. Att minska sitt köttätande har visat sig ha positiva effekter på hälsan. Tyvärr finns det många samband mellan cancer och kött även om livsstil och andra saker påverkar. Men det är helt klart en anledning till att minska sitt köttätande.

Sist men inte minst så tänker jag att utbudet av mat och variation ökar. Det blir nya rätter och nya smaker som jag kan ägna lite nyfikenhet till. Spännande nya kulinariska måltider är en förhoppning! Kanske blir jag ännu mer nyfiken på "thaiköket" och indiska maträtter som innehåller mycket vego. Eller varför inte medelhavsinspirerad vegetarisk mat?! Jag kommer garanterat både härma och inspireras till att göra eget.

Jag ska försöka lägga upp recepten från Varannan grön, kanske någon mer blir inspirerad?!

24 nov. 2015

Årets vitlöksplantering gjord i etapper!


Vi har några basingredienser i vårat kök och en av dem är den goda och nyttiga vitlöken! Vi använder den ofta och mycket till all slags matlagning. Vi har odlat vitlök i många år med ett gott resultat och det är något speciellt med egen vitlök. Normalt har vi köpt utsäde och tagit någon enstaka av vårt eget odlade men i år gör vi tvärtom! Eller nästa år... I år har vi köpt utsäde för att kunna odla vårt eget utsäde! 2 kg vitlök är köpta fördelat på 4 sorter! 



 Det blev Vigor, Germidour, Printanor och Therador för konsumtion och utsäde från Thorvik frö. De har bra service och priserna är okej. Framförallt skickar de fina vitlökar med bra kvalitet!

Vigor: tidig, stor, svagt lila lök. Den har flätbar blast och mindre benägenhet till halslök. 
Germidour: tidig stor starkt lila lök. Flätbar blast och kan få halslökar.
Therador: tidig stor svagt lila lök. Den har flätbar blast och mindre benägenhet till halslök. 
Printanor: sen medelstor vit vitlök. Mycket lagringsbar och har flätbar blast. Mindre benägenhet till halslök.


Två kvällar gick åt att klyfta två kilo vitlök. Lyssnade på podradio och klyftade! Det gäller att fördela arbetet så att man inte tröttnar innan det är färdigt. Sammanlagt blev det drygt 300 klyftor - några små fjuttar som sorterades bort. (Germidour 70 klyftor, Therador 80, Vigor 45, Printanor 105)



 Dessa fyra sorter är satta under 3 olika tillfällen, alltifrån väder och vind till dagsljus har påverkat jobbet. Jag har satt dem i mina odlingslådor som är toppade med mylla från Glädjehuset. Ca 40 cm mylla är påfyllt i odlingsbäddarna och är mums mums för vitlöken. Jag kan odla ganska tätt eftersom bädden är upphöjd djupbädd med näringsrik jord. Till våren gödslar jag med aska och täcker med gräsklipp.



Jag ska inte glömma berätta att jag har även satt vitlöksbubilber och klyftor in i gröna tunneln. Dessa är tänkta skördas under våren som sololökar. en säkerhetsåtgärd om sommarens skörd inte räcker till nästa skörd. Och vem kan motstå färsk vitlök på vårkanten?! 



Och så har jag små söta vitlökar på tillväxt; Oosterdel. En nykomling för mig som jag hoppas på ska bli fin till nästa år så att jag kan få mitt eget utsäde av den också. På nästa års önskelista ligger även vitlöken Alexandra och kanske nåt mer...



I helgen blev det omgång 2 i vitlökssådden och det blev en bädd men sen la jag ner. Det var kallt och ca 20 cm av det översta på bädden hade frusit. Ja ni kan se mina urgrävningar på bilden. Efteråt blev det te och raggsockor på! Det tog en evighet att tina upp!



Och sist men inte minst blir det nog vitlök i brätten! En klyfta i varje hål med jord funkar faktiskt alldeles utmärkt. Sedan ut i kyla med någon form av täckning eller i in i ett kallväxthus, ja varför inte i garaget. Jag ställer nog mina i gröna tunneln tills det är dags att plantera ut dem när tjälen har lossnat. Om det inte är så att det blir milt väder i några dagar... Allt går även om det blir ett annat sätt än man har tänkt sig.




Men  s n a r t  är alla vitlökarna i jord!


17 nov. 2015

Frågor och svar om mitt kretsloppshus - Glädjehuset



Det är så himla roligt att många börjar intressera sig för ett alternativ till traditionell hönshållning. Man kan ju faktiskt göra 2 flugor på smällen ;-) Som vanligt kommer det frågor och jag ska göra mitt bästa för att svara. Vissa frågor är återkommande och HÄR kan ni läsa mitt förra "frågor och svar".

Varför ett kretsloppshus - ett Glädjehus?
Det enkla svaret är faktiskt Varför inte?! Eftersom jag strävar att få till en hållbar djurhållning, en hållbar odling och en hållbar livsstil känns det som ett mycket bra alternativ. Lite som handen i handsken. Jag gillar tanken om hållbarhet, sustainability på engelska. Googla och läs mer om du är nyfiken.

Måste man använda spån? Kan man använda torv? 
Det finns inga måsten. Men det finns flera anledningar till varför jag använder kutterspån och varför jag väljer bort torv. Först och främst så använder jag inte torv om det finns alternativ och det finns det för det mesta. Jag gjorde det tidigare i odlingar men sen fick jag lära mig att det är faktiskt inte är så miljövänligt och att vi förstör naturen i stor utsträckning med torvbrytning. Du kan gärna läsa mer HÄR. 

Kuttespån är ett bra material för att det är en restprodukt från hyvlerierna samt att det brinner långsamt. I komposteringsprocessen behöver man ett material som brinner i "lagom" takt för att förbränningen ska kunna hålla på hela långa vintern. Den ska vara jämn och lång. Det vore ju förödande för hönsen om förbränningen var klar i mitten av januari när det är som kallast...

Vad händer om man inte får igång förbränningen?
Ja rent krasst måste du ha ett alternativ! Vi hade hönshuset kvar i tre år som backup ifall vi inte skulle få det att fungera. Man måste ju kunna ta hand om sina djur. Nu vet vi att det fungerar om vi gör enligt alla konsten regler. Inte fuska. Vända och vattna. Starta i tid. Tillräckligt många höns. Rätt djup på spånet. Och så vidare.

Jag har sett att flera har gjort lite liknande men även annorlunda. Och man kan säkert göra på andra sätt men ha en backup tills du är säker att hönsen inte fryser. Poängen är att det ska vara en trevlig miljö för hönsen inte tvärtom.

Kan man blanda med hästgödsel?
Klart man kan men jag skulle inte göra det. Man kan säkert använda det som komplement men då är det ju en annan variant än det jag gör. Jag skulle gissa på att hästgödsel brinner snabbt och hårt dvs, då skulle man behöva fylla på lite då och då...? Knepigt. Jag har ju valt detta koncept för att det just blir ett kretslopp med hönsen och odlingen.

Hur har du ordnat med ventilation Glädjehuset? 
Längst bak på kortsidan har vi en lucka, ett "fönster" som vi öppnar på vintern när solen gassar på. Det är superviktigt att inte hönsen får värmeslag för det kan de faktiskt få. Det är lätt hänt när solen ligger på. På sommaren står den nästan alltid öppen samt står dörrarna på vid gavel under dagen. Manuel ventilation. :-)

Ibland ser man spindelnät på bilderna i växthuset, varför tar du inte bort det? 
Hahaha... ganska rolig fråga. Det är ju inte ett lusthus eller fint orangeri där jag äter middag med linneduk och kandelaber. ;-) Jag tar bara bort spindelnät och spindlar om det blir för mycket. Kanske kan man tycka att det är lite familjen Adams över det hela men spindlar är faktiskt nyttodjur. Dessutom är det inte något problem för mig med varken spindlar eller spindelnät.

När ska man starta ett Glädjehus som är ett kretsloppshus?
På hösten! Allra allra senast i mitten av oktober bör det komma igång. Om man startar senare har du svårt att få igång komposteringsprocessen så att det är varmt under december. Det tar tid. Det bästa är att om du gör en planering månad för månad. När ska du göra vad? Och hur? Ska du bygga eller köpa tunnel? Varför? Var ska den stå? Varför? Hur ska du skydda djuren? Vad behövs? Ja det finns många frågor som ska besvara innan det är klart.

Hur många höns behöver jag? Och hur stort växthus? 
Det är den vanligaste frågan. Och jag svarar oftast - det beror på. Man skulle kunna säga, ju större du har desto lättare att få till det! Men ju större du har desto mer djur och tid kräver det! Om jag skulle säga en siffra och då är det bara en fingervisning utifrån min erfarenhet och kunskap så är det 1-1,5 djur per kvm. Det handlar om balans mellan djur (avföring), spånmängd, storlek och jobba med syretillförsel. 

Vad behöver jag tänka på? 
Oj, det är många saker men om jag skulle ge dig ETT råd så börja läsa på om kompostering. På riktigt. Det vill säga, vad behövs för en komposteringsprocess ska komma igång, vad behövs för att hålla igång den och hur ser jag att den är färdig. Läs på om varför det behövs syre. Vad är en kväve och kolbalans i en kompost? Ju mer du vet och förstår om processen desto lättare blir det att lyckas med kretsloppshuset.

Kommer du att ha någon mer kurs?
Ja varför inte?! Då kör vi en i februari eller mars någon gång så att ni får se att det faktiskt fungerar. Säg till om du är intresserad!


Näe nu är det dags att skämma bort hönsen med lite torkade nässlor!
See you soon!


9 nov. 2015

Även jag är en Bokashikompis



De flesta av våra matrester eller matafall går ju till hönsen, inget konstigt med det. Jo föresten, vi försöker ju minimera matsvinnet genom att ta vara på maten till matlådor men det finns ändå lite som hönsen får. Framförallt skal av frukter och grönsaker som hamnar hos hönsen som tacksamt kluckar i kör när jag kommer med byttan till dem "det vankas godis tjejer!"

Tidigare lämnade jag även kaffesump och citrusskal till Glädjehuset eftersom det är en stor varmkompost. Hönsen ratade både kaffesumpen och citrusskalen men de komposterades i spånet tillsammans med hönsbajset. Sedan i september har jag avlägsnat dem och lagt dem i en Bokashihink.

Eller Bokashihink är inte riktigt sant. Jag har inte lust att lägga ut pengar på dyra specialare så jag har tagit vanliga hinkar med lock. Jag har borrat hål i dess botten på flera utom en. Jag använder en "ytterhink" och "innerhinkar" med hål - jag får vätskan som blir separerad i ytterhinken.



Här står andra hinken för hösten och väntar på att få komma i gröna tunneln och bli nergrävd. Här inne har jag tänkt att jag ska gräva ner bokashi under vintern på ena sidan som jag inte har sått något på. 

Eftersom de mesta av våra matrester äts upp av oss eller hönsen blir det inte så mycket matavfall till Bokashihinken. På en månad har vi nästan fyllt en hink på 10 liter. Jag trycker till avfallet varje gång jag fyller på och det sjunker undan lite för varje gång.

Nästa Bokashihink gräver jag nog ner i lövkomposten... 

6 nov. 2015

Fredagsfunderingar... Att hissa eller dissa?!

Läser en artikel på nätet om Laila Bagge som ryter till om kvinnor som trycker till andra kvinnor av olika anledningar. Om vi ska vara ärliga så tror jag att många med mig känner igen sig i hur en har en massa åsikter just om våra medsystrar. Även jag har gjort det i mina sämre dagar, särskilt när jag var yngre.

Ett exempel är hur svårt det var för mig att Blondinbella är en stark kvinna som gör det hon tror på, använder sig av våra (mina) fördomar och skapar en image som slår igenom. Jag håller verkligen inte med henne i allt hon uttrycker men för den skulle måste jag ju inte såga henne. Kanske har det med ålder att göra, inte vet jag, eller insikt men nu kan jag se på människor (kvinnor) ur ett annat perspektiv. De behöver inte alltid ha samma värderingar och livsstil som jag för att jag ska ge dem cred. Eller uppskattning som medelålders säger. ;-)

Även jag har råkat ut för missgynnsamma kommentarer då jag är en person som ofta går min egen väg eller har åsikter som jag uttrycker. När en diskuterar sakfrågan är det spännande att bli utmanad men när en börjar prata om personliga attribut eller säger nervärderande kommentarer för att minimera mina åsikter är det trist. Då handlar det mer om maktstrukturer och härskarteknik än intressanta utvecklande samtal.

Hur ska man då komma åt detta fenomen då? Ja en gör förstås tvärtom! Hur ofta lyfter du dina medmänniskor och berättar varför du uppskattar dem? Eller varför de inspirerar dig? Hur ofta ger du cred till någon som har kommit på en bra idé som du gärna använder? Det handlar ju inte bara om våra medsystrar utan alla människor mår bra av positivt bemötande men kanske särskilt våra medsystrar. Hissa eller dissa? Lyfta istället för att sänka!

Så nu vill jag lyfta tre kvinnor som har gjort och gör intryck på mig. De inspirerar och motiverar!

Anette med köksträdgården Boäng som är en potager, en av de vackraste köksträdgårdar jag har sett! Dessutom tar hon tillvara på grönsakerna som hon har i sin potager. Hon får mig att vilja odla ännu mer utifrån färg och form.

Monika med bloggen Ekoplantan som jobbar hårt för självhushållning med djur och växter. Hon är en sann förebild och inspirerar med sitt odlande och självhushållande! Hon gör det på riktigt!

Och så har vi min guru sedan många år; Lena Israelsson. Hon skriver odlingslitteratur och har en kolonilott. Hennes bok Köksträdgården har varit som en bibel när jag började odla. Har lärt mig mycket av henne. Dessutom så gillar jag hennes avslappnade stil, passar bra ihop med min, jag gillar inte så mycket måsten och regler i odlandet.

En gemensam nämnare dessa tre har, förutom odling är en värdegrund om alla människors lika värde som de ger uttryck för i olika sammanhang. Vi är absolut inte alltid överens om allting men det finns ändå en grundvärdering som är lika. Spännande diskussioner uppstår och man kan alltid lära nytt och utvecklas.


Pay it forward! Vem vill du lyfta? Vem inspirerar dig och med vad? 


#Lyftaiställetförattsänka!

5 nov. 2015

Ny säsong för hönsen i Glädjehuset!




Innan vi åkte till Barcelona fyllde vi Glädjehuset med nytt spån till hönsen. Det gamla spånet som har blivit bästa myllan flyttades till gröna tunneln och mina odlingsbäddar. Eftersom vi vill ha ca 50 cm djupt med strö så går det åt några balar, närmare bestämt 40 stycken. Det bästa är om man kan fylla på med så många man ska ha på en gång så att det blir en jämn process i förbränningen. 



Maken skurade all plast för att få bort algerna och annat skräp som satt fast innan hönsen flyttade in tillsammans med spånet. Men ganska snabbt var det grönt igen. Kan vara dags att byta växthusplasten nästa år. Och ganska snabbt blev det skitigt med skit, vi hade ju alla ungtupparna med här inne i en månad innan slakt. På bilden här är ungtupparna i tupphimlen. Eller i grytan ;-) 


Spånet har också hunnit vändas och vattnas en gång sedan inflyttning. Helst bör en vända och vattna varannan vecka för att få igång en komposteringsprocess som är varm nog till vintern. Läs gärna mer här till höger Om året i Glädjehuset - ett kretsloppshus. 



Förra veckan knåpade jag ihop en "foderkorg" att lägga rotfrukter och annat gott i. Gräs var oerhört uppskattat och sysselsatte hönsen i flera timmar. Sorry för bildkvaliten, det är skymning och bilden är tagen med mobilkamera. 



 Och apropå skymning, hönsen hoppar upp en och efter annan upp på sittpinnarna för att sova till kvällen. De går ju och lägger sig tidigare nu när det blir mörkt tidigare, i Glädjehuset följer de naturens rytm utifrån ljuset. Dagtid är det underbart ljust i växthuset och vindstilla så jag tror att de stormtrivs.

På återseende! :-)


3 nov. 2015

Ni vet väl om att jag finns på Facebook?



Jag finns även på Facebook och där uppdaterar jag betydligt oftare än här på bloggen. Det är lite olika, där kan man följa mer vardagsfunderingar, korta reflektioner och händelser. Samt att jag delar ofta andra artiklar som jag tycker är intressanta. Om du är intresserad - gå in och gilla Bondjäntan så får du alla uppdateringar!

1 nov. 2015

Barcelona!


Jag har ju glömt att berätta, jag har ju varit på semester i Barcelona. Vilken underbar stad och vilka upplevelser. Ni ska få höra lite om dem... inte allt men några godbitar kan jag ju bjuda på!


En av de bästa upplevelserna var marknaden La boqueria som hade kött, fisk, finaste salamin, ägg i lösvikt, grönsaker och frukt. Mycket roligt att se äggen som låg snyggt uppställda, olika sorter till olika priser. Jag tror det var 15 eller 16 olika sorters ägg. Här värdesätter vi kvalitet! 


Överallt hängde det chili och tomater. Ja förutom alla grönsaksstånd som var överdådiga. Något lyrisk vandrade jag runt bland alla godsaker. 


Och vad hittade jag? Jo tomaquets de penjar! Hängtomater som kan förvaras länge. Ibland kallar jag dem vintertomater eller evighetstomater men de heter faktiskt hängtomater; tomaquets de penjar. Jag fick frön en gång för länge sedan av Fullblodsekologen av denna sort och jag har odlat den sedan dess. Så ni förstår vad roligt det var att se dem på ursprungsplatsen. Självklart köpte jag några där och tog frön :-). Nu kan jag jämföra de tidigare och dessa. #Tomatnörderi


Det fanns också gott om karotter som jag är så förtjust i. Just dessa blev inte köpta men andra varianter kom med hem.


2 stora affärer med karotter och porslin. Helt underbart! Härifrån köpte faktiskt en STOR blå variant som jag är så förtjust i. Den fungerar just nu som ett gigantiskt fruktfat. Det märks vad jag går igång på va? Tomater och karotter! hihihi


En kväll på hotellet när vi inte orkade gå ut... Tapas på resväskan! :-) I några nya karotter... Ibland får man improvisera när man blir trötter. Det tar på krafterna att vara ute och vandra gata upp och ner. 

Vi gjorde så mycket mer och hade det helt underbart. Barcelona rekommenderas även om det vara ganska mycket folk.