26 nov. 2012

Ett förbannat försvarstal...

Lite förbannad är jag nog eller kanske irriterad? Troligen både och! Så om man är känslig ska man nog hoppa över detta inlägg och läsa något annat! 


Lite då och då får jag höra lite konstiga saker om jag har köpt något nytt dvs inte begagnat. Om jag köper ett nytt klädesplagg höjer man på ögonbryenen och undrar om jag inte köper alla mina kläder på second hand... inte för att jag har fula kläder utan mer som att jag borde köpa mina kläder i andrahandsaffärer. Så gör ju sånna som jag! Det är allt eller inget tänk som gäller!

Titt som tätt måste jag förklara mig.
Varför även jag kan köpa något på någon känd klädkedja.
Eller varför jag kan äta hämtpizza eller annan "skräpmat".
Inredningsdetaljer borde komma från loppis.
Eller som nu; varför återvinner jag inte det gamla köket utan faktiskt köper nytt?!!!

Ja, äntligen pågår köksbygget här hemma. Maken håller på som bäst att lägga värmegolvet och sen ska trägolvet ovanpå. För några helger sedan var vi på Det Stora Varuhuset som börjar på I och slutar kea och beställde delar av det nya köket. Och idag, så stannade maken hemma för att ta emot leveransen. Så roligt! Äntligen, det börjar äntligen kännas verkligt.


Nu till försvarstalet av att inhandla ny köksinredning! Först och främst, måste det verkligen vara "allt eller inget"-tänk? Kan inte jag (läs: vi) få unna mig (läs: oss) nya delar i mitt nya kök som passar mig  och mina (läs: våra) behov och önskemål? Alltså, kan inte jag få unna mig nya delar i mitt nya kök som passar mig och mina behov och önskemål? Måste jag verkligen försaka "allt" nytt då jag är en sån där som värnar om miljön? Är det verkligen så himla dåligt av mig att jag har köpt nya skåp och lådor till mitt nya kök?

Och nu när jag sitter och skriver så blir jag än mer förbannad. Varför ska jag ha ett försvarstal egentligen? Jo, jag behöver skriva av mig! Och kanske även slipa på mina argument... känns inte som om det räcker med att säga; jag vill ha det så... jag vill också ha det fint hemma hos mig...

Även om jag nu köper nya delar till mitt nya kök så tänker jag på att det ska hålla länge. Och vara praktiskt. Och så snyggt så klart! Jag är uppvuxen mer eller mindre på restauranger och är utbildad kock (även om det var länge sen jag jobbade i restaurangköket) så lockar den rostfrialooken. Eller industridesign kanske det kallas? Anyway, så har vi köpt underskåp/lådor i rostfritt till det nya köket och en bänkskiva i massivt trä. Vi ska också gjuta betongbänkskivor till köket, det blir lite gott och blandat kan man säga. 

Vad tar vi med från gamla köket då? Jo, ugnen, kylen och frysen, diskmaskinen och några skåpstommen. Delar av gamla köket kommer tjänstgöra i blivande tvättstugan så som skåp och diskbänk. Så ja, vi tar hand om det mesta som är dugligt. Gamla köksfläkten och gamla spisen får hamna i kökshimlen men resten återanvänds på ett eller annat sätt.

Detta köksbygge är inte någon flashig idé som är typ snabbt påkommen. Näe, funderingarna och planeringarna har gått bra länge. 2011 skriver jag om mitt nya kök som en mediahype. Här kan du läsa om det. Våren 2011 skriver jag om inredning och önsketänkande. Här kan du läsa om det. Vissa saker har förändrats men i grunden är det samma önsketänkande som vi arbetar på. Julen 2010 kan man läsa om mina tankar om förbättring i köket. Här kan du läsa om det. Framförallt det där med sopsorteringen har jag lagt mycket tanke runt. Våren 2010 berättar jag om mina tankar om ett helt nytt kök. Och då har jag funderat i 7 år! Här kan du läsa om det.

Så om ni vill, kan ni få följa med på min resa med mitt nya kök! Både med nya kökstillbehör men även gamla. Och lite egengjort. ;-)

Och nu känns det genast lite bättre!

21 nov. 2012

Tuppbiffar!


 För några helger sedan, en lördag morgon tog vi tag i tuppslakten här hemma. 17 ungtuppar hamnade på huggkubben och maken skötte detta galant, som vanligt. Jag har fortfarande något svårt för just dödsögon-blicket men inte själva omhändertagandet av djuren. På löpande band arbetade vi systematiskt, maken med huggkubben och jag med att ta hand om köttet. Vi börjar vara riktigt bra på detta!

Fina filéer och andra delar ner i fryspåsar och in i frysen på mindre än några timmar. De allra flesta var hönsrasen RIR och några var blandras RIR/Sussex, 3 stycken var silkeshöns. Silkestupparna ger betydligt mindre kött än de andra då de är en lätt ras och väldigt liten jämförelsevis. Men de är ju så söta... Tuppen på bilden är RIR, Rhode Iland Red ger bra med både ägg och kött.

 

I helgen tog jag fram två påsar med tuppkött ur frysen. Sen gick jag ut på långprommenad ;-) På eftermiddagen ställde jag mig och malde tupparna genom köttkvarnen. Först genom de största hålen och sedan genom något mindre men inte de minsta. Jag malde även ner kokta bönor så att det blev kanske en fjärdedel bönor och trefjärdedelar tuppkött.

Detta blandade jag med hackad gullök och rödlök, egna soltorkade tomater, dragon, rivet citronskal, ägg och cremefraiche. Geggade ihop smeten ordentligt och saltade lite och pepprade något, ganska snålt eftersom jag ville ha kvar de andra smakerna. Alla ingredienser egna förutom citron, cremefraiche, salt och peppar. Ganska nöjd över att det blir mer och mer eget....


Smeten fick stå kanske en halv timma och "smaka till sig". Sedan blev det till att steka biffar på mellan hög värme. Många goda biffar blev det, både till middag och smarriga matlådor i frysen. Känns bra att kunna plocka fram biffar de dagar men inte orkar laga mat eller när dagens middag inte räcker till morgondagens matlådor.

Var tuppbiffarna goda? Ja ja minsann, gudomligt goda! Dessa blir nog en favorit här hemma. Tidigare har vi kokat tuppkött och kryddat, gjort så kallad salladskyckling av allt förutom filéerna. Men det är mycket jobb och tar tid, det här var en bättre variant. Dessutom känns biffarna mer som riktig mat...

Idag blir det inte tuppbiffar till middag. Nä idag blir det en mustig linssoppa!

Ha det gott!



18 nov. 2012

Efterlysning av lampor



Jag behöver er hjälp! Många ögon och öron är bättre än bara ett par... särskilt om man inte är så duktig på att hitta saker. Anyway, jag letar efter liknande lampor som är på bilderna. Dessa är underbara och kommer från House doctor, jag skulle absolut köpa sådana om jag hade råd... eller kanske inte. Svårt att avgöra hur mycket pengar som är rimligt för en lampa. Den billigaste kostar 1000:- och jag ska ha tre eller fyra så det blir för stor summa.

Så min efterlysning gäller;  liknande lampor eller samma till ett mindre pris? Eller något annat fint alternativ? Sista lampan är favoriten. Vill ju så gäääärna ha....

Tar tacksamt emot tips!


Luktar JUL... Dunderglöggen är satt!



Strunta i doftljus och portpuri om du vill ha jullukt i hela huset, jag har nämligen lösningen; sätt i gång en Dunderglögg! Tänkte redan förra året att jag skulle prova denna glögg som Mimmis mammaliv gör men jag fick inte till det. Men igår slog jag klackarna i taket och köpte mig en "mathink" att göra min glögg i. Egentligen är det en murarhink men här är det mathink för att jag vill skilja vanliga hinkar från mathinken. Eller ämbar som min mormor skulle sagt...

Jag har några mathinkar som står i källaren men jag tror kanske att de kan ge smak från tidigare matpyssel så som leverpastej och annat mumsigt så det var dags för en ny. Egentligen skulle jag vilja ha några mathinkar i rostfritt stål som man har på restaurang, både för att de är hållbara men också för att smak inte sätter sig i dem. De får bli en annan gång... sen...

Anyway, igår blev det en sats Dunderglögg och det doftar jul i hela huset. Härligt att vakna, det kändes nästan som julafton... ;-) Följande recept användes från mamma mimmi:


Nu vet ju inte jag måtten på saker och ting så det blev till att gissa. Jag brukar annars gilla att ingredienserna står i vikt, då är det bara att väga. Men klart man kan improvisera också. Maken köpte lika stora påsar av nejlikor och kardemummakärnor som visade sig innehålla olika mycket. Och det var på mitt uppdrag då jag bara gick på vad som stod i receptet. Det var 11 g nejlikor och 20 g kardemummakärnor i påsarna som hade samma storlek. Funderade länge på om det skulle vara lika mycket av dem eller båda påsarna. Sen bestämde jag mig för att köra lika påsar, och inte lägga ner så mycket tänkande på vikten.

1-2 paket russin blev det inte. Vi hade en burk russin på 500 g så jag tog 100 g russin med tanke på att det är ändå mycket socker i glöggen. Ingefära tog jag mer av än fem centimeter men det är för att jag verkligen gillar ingefära! Så säga att jag följde receptet är väl att ta i... ;-)

Nu står en mathink med Dunderglögg och fräser i köket. Skulle gärna skriva puttrar men den uttryckligen fräser, så vi får se vad detta blir i slutändan. Ser fram emot avsmakningen!

11 nov. 2012

Så tokigt jag kan handla....

Jag har några favorittidskrifter som jag har valt att prenumerera på. Hade fler tidigare men bestämde mig för att hålla mig till fyra... att jag fick läsa på biblioteket om det var något utöver dessa fyra. "Tänka till före" och "konsumera smart" är några ledord som jag försöker leva efter. Men det går ju si så där ibland!

Jag fick ett erbjudande och nappade. Och jag är så missnöjd! Jag fick ett erbjudande om att prenumerera på tidningen Amelia till "ett bra pris" och jag tackade ja. Varför...? mer om det snart. Men eftersom jag har mål att inte konsumera mera så skulle jag ju välja bort en tidning som jag redan hade... Det var inte lätt men jag valde bort Camino. För jag kunde inte välja bort Åter, näe vet du vad. Det kommer aldrig på frågan!

Åter är... ja, ÅTER! Den handlar om självhushållning, självförsörjning och alternativt boende. Man berättar om sitt liv, sina försök till självförsörjning och alltifrån odling till djurhållning. Det beskrivs hur man gör verktyg, hur man jagar, bygger timmerhus och ystar ost. You name it! Allt man kan önska finns där. :-) Ja ni hör ju, hur skulle jag kunna vara utan denna tidning?

Och att välja bort ORDFRONT? Näe, det är det enda vettiga samhällsmagasin om man frågar mig. Tidningen lyfter fram alternativa perspektiv för att vara motvikt mot likriktningen och maktkoncentrationen i de etablerade medierna. Allas lika värde, demokrati och yttrandefrihet är viktiga ämnen som den tar upp.

Allt om trädgård är en kär vän som lyfter mörka och tunga dagar. Särskilt mörka vintermånader! Så Allt om trädgård med all härlig inspiration fick också vara kvar, jag menar, trädgård ligger varmt om hjärtat. Och då föll lotten på Camino. :-(

Varför tackade jag ja till Amelia är en stor fråga. Men jag ska försöka förklara. Jag har under hösten bytt jobb och det är så himla roligt och spännande. Absolut, rikligt med nya utmaningar och jag trivs väldigt bra. MEN jag är en riktig OUTSIDER med alla mina tankar om less is more; konsumera mindre, handla kvalité när det gäller mat, äta mera vegetariskt, odla själv, göra själv och så vidare.

Och ingen fara, jag trivs med att vara jag men jag har väldigt lite gemensamt med folk på arbetsplatsen... och jag behöver knyta an. I mitt uppdrag behöver jag en större kunskap om vad gemene man sysslar med på fritiden, vad man ser på tv, vad man shoppar... jag behöver kunna vara med i samtalen på fikarasten! Så jag tackade ja till Amelia, jag hoppades få mer att samtala om, att knyta an med andra. MEN shit vad jag tyckte tidningen var tråkig :-( Man har verkligen olika smak och detta var inget för mig. Så tokigt det kan bli.

Så vad gör jag nu? Jo jag står ut med mina sex nummer av tidningen och jag ska verkligen inte göra en lika dan tabbe igen. Tänker att jag tar med mig tidningen till jobbet, kanske någon annan kan uppskatta den? Vore ju helt galet med slöseri på jordens resurser om jag lägger den in i pappersinsamlingen direkt...

Sedan får vi se om det blir Camino igen... eller kanske finns det nåt annat spännande som ni läser som jag inte har hittat än? Vad är din favorittidning?

Ha en skön dag!

6 nov. 2012

Första vändningen hos hönsen


I helgen fick maken i uppdrag att vända kutterspånet hos hönsen första gången sen vi fyllde Glädjehuset med spån. Han säger att vi behöver lite mer spån...som om 26 balar inte var nog?! Ja, ja, vad är väl en bal på slottet? Anyway, så har vi ju tänkt att man ska vända varannan vecka på spånet så att komposteringsprocessen kommer igång. Hönsavföring och matrester blandas med kutterspånet, ja alltså de matrester som hönsen ratar, till exempel citrusskal, te och kaffesump.


Inne i köket blir det till att dela citrusskalen i mindre bitar så att de bryts ner under vintern. Tidigare har det inte varit så viktigt att allt har varit nedbrutet på ett halvår då vi har haft tre matkomposter som vi varvat mellan. Nu ska jag ju faktiskt använda denna blivande mylla redan till nästa sommar så det är av stor vikt att processen för förmultning kommer igång!

Blir det för torrt så avstannar komposteringen, då får man vattna vid vändningen. Det är viktigt att man får igång en kompostering som är ihållande så att det inte bildas gifter med mat som möglar. Vi vill ju dessutom komma åt värmen som processen ger, särskilt när det blir många minusgrader.


Hönsen ser ut att trivas i sitt nya hem. När solen visar sig och värmer med sina strålar blir det härligt varmt i Glädjehuset och hönsen kuttrar mer än vanligt. I söndags var en sån dag och jag stod länge och bara tittade på dem när de jobbade på i hönshuset... Sprättande och kuttrande!

Sittpinnarna är en flyttbar ställning, maken byggde en enkel och lätt variant med fyra sittpinnar a´la tältmodell. Viktigt att den är lätt och okomplicerad att flytta när man ska skyffla runt kutterspånet där inne.


Redena sitter fast på två plank och det är ju typ det enda som sitter fast i hönshuset... växthuset... jag menar i Glädjehuset!  Och det är bara att skruva ner till sommaren när växtligheterna ska flytta in. Några av hönorna har hittat till redena men långt ifrån alla. Man hittar ägg både i kutterspånet och längst bak bland druvrankorna.

Snart ska en värmelampa installeras ovanför vattenautomaten och kanske ett lysrör så att man kan fylla på mat och vatten även när det är mörkt. Vi får se om det behövs extra ljus för äggproduktionen skull, det är ju faktiskt väldigt ljust så länge det är ljust ute. Det lär märkas när det blir mörkare och mörkare.

Over and out from Glädjehuset!



5 nov. 2012

Helgens to-dos och vitlöken!


Ja då gör vi ett nytt försök med att återkoppla helgens to-dos. Något konstigt hände förra gången jag försökte skriva, nästan som ett virus i hela inlägget... Ja Ja, hur gick det då?

Plantera vitlök
Yes, jag har planterat nästan två kilo vitlök. Först rensa rent i odlingsbädden, vända på jorden och fylla på med kompostmylla så att det blev luftig och fin jord att plantera i. Vi har ganska lerigt så det behövs alltid påfyllnadsmaterial. Men jag såg massor av maskar så odlingsbädden verkar må bra! Planteringen av lökarna påbörjades på lördag men jag fick avbryta när det började skymma och för att ryggen sa ifrån. Tror att jag börjar bli gammal (?) eftersom kroppen gör sig hör titt som tätt.

Jag plantera två sorter, Sprint och Thermidrome. Jag hade beställt två andra sorter men de var slut. Tyvärr. Hade ju beställt en mörkt lila och en vit för att lättare se vilka lökar det var om hönsen skulle vara i farten igen. Det blev 2/3 av odlingsbädden med Sprint som har ett lila skiftande skal och var stora klyftor. Den ska vara tidig, medelstor, svagt lila ca 9-15 jämstora klyftor enligt information. Den för tidigt stjälk och bildar en topplök. Skördeklar 15-25/7 och är inte lämplig för flätor.

Thermidrome var också en stor lök med många mindre klyftor. Det blev 1/3 av odlingsbädden med denna sort, jag tror jag gillade Sprint mer... Detta är också en tidig sort, stor ca 100 g med många klyftor. Den ska vara svagt lila men jag tyckte nog att den var mer vit än lila. Den har en flätbar blast så då får jag lära mig att fläta lök... Ena sorten kan jag fläta och den andra får bli knippen. Thermidrome ska också bli klar i mitten av juli till slutet av juli. Bilden ovan är på Thermidrome.

Hade ju tänkt att det skulle vara en vit och en kraftigt lila lök så att jag kunde lätt se skillnad om hönsen gjorde en repris och bökade runt klyftorna. Förra årets skörd blev ju attackerad av hönsen och låg huller om buller... inte blev det en stor skörd heller. Undrar om det var hönsens framfart eller brist på sol?

Sen har jag en massa groddknoppar som väntar på plantering som jag har fått. Tack ännu en gång snälla Lisa! Det är Leningradsij, Sabadrome (som jag hade beställt som sättlök) och Pterovskij som ska ner i jorden. Vi får se om jag hinner med innan tjälen... Lisa skriver; Jag sådde på vår och skördade hösten 1 1/2 senare. Höst - höst blir nog en rund lök. Obs. sätt i riktigt välgödslad jord med bra avstånd för bästa resultat. Ja, jag måste ju inte slå knut på mig själv om jag inte hinner, jag kan ju faktiskt så dem i vår.

Jag fick ju i alla fall ner sättlöken tidigare än förra året. En hel vecka tidigare! Om jag fortsätter så här två till tre år så blir det nog perfekt! :-)

Hur gick det med de andra sakerna på listan då?

Jo jag har promenerat med hunden, lekt godissök och busat. Ikat skönhetsvård, klippt klor och borstat pälsen. Jo, vi har haft det bra. Riktigt bra. Och tulpanerna och narcissena blev planterade i fjärilsrabatterna. Resten hann jag inte med. Får se hur det går med dem, i värsta fall lägger jag dem i ett kärl och fyller på med jord så kan jag plantera ut dem var jag vill ha dem senare i vår.

Alla frösådda plantor hann jag inte ta ha hand om men några. Dessutom hann jag gräva ner några bukar, omplanteringar och sjukstugeplanteringar. Känns bra även om jag inte hann med allt. Bokläsning blev det inte men en jag knåpade ihop en önskelista på litteratur ;-) Och så hann jag ju hälsa på några av er!

De provisoriska komposterna är inte ihopsatta än men jag kanske hinner med det under veckan. Det ligger komposthögar lite varstans som väntar på att få flyttas. Dessutom så har träden släppt sina löv och jag ska ju göra en lövkompost!

Japp, en skön och fin helg har jag haft med pyssel, god mat och familjen. Och några andra saker har hunnits med som jag återkommer om. 

Vad har ni hittat på i helgen då?
Ha det gott och på återseende kära ni! 
KRAM


Konstiga saker händer

Hm.. försöker skriva ett inlägg om helgens to-dos men hela bloggen blir som en enda stor länk... skumma grejer. Jag får nog börja om från början...

4 nov. 2012

Torkugns-mantra...

Så kära läsare, nu kommer ni få vara med om ett torkugnstjat eller ett så kallat mantra om torkugnens vara eller icke vara. Jag har nämligen varit på kurs ;-) och blivit påmind om ett och annat. Bland annat att hålla fokus på målet, vad som än händer! Hålla siktet på det som är bestämt, tappa inte fokus och ändra gärna vägen dit efter nya förutsättningar men glöm inte vart du är på väg!


Så nu applicerar jag det på min önskelista! Nr ett på önskelistan är en torkugn av märket Tribest Sedona eller kanske Exalibur 4000. Ja jag vet att det är överkurs men jag har ju storartade planer för min torkugn. Bilden är lånad från råvarobutiken.se.

Har faktiskt haft torkugn på önskelistan ett bra tag men har prioriterat annat. Tex fick jag bidrag i våras till att köpa torkugn eller plommonträd till min plommonlund. Valet var svårt men det blev flera plommonträd till plommonlunden. Jag resonerade att jag behövde ju plommon, att om jag ska torka dem i min torkugn så behövde jag rent konkret en massa plommon. Dessutom tänker jag göra härliga goda plommonremmar, naturgodis alá Rene Voltaire. Så som hon gör med blåbär och hallon.

Och apropå hallon... så köpte jag 5 gula hallonbuskar i somras med tanke på hallonremmar. Nåja, inte bara därför men bland annat därför. Jag vill ju ha både röda och gula hallonremmar när jag väl har min torkugn! Nu måste man ju inte ha någon torkugn för att göra godisremmar men det underlättar en hel del. Samt så är det nog mer ekonomiskt i längden...

Och med tanke på alla tomater som jag kommer att odla i framtiden! Denna sommar har väl inte varit någon riktig tomatsommar och ändå har jag fått en ordentlig skörd. Jag har torkat tomater i ugnen... och det har ju tagit en evighet. Så kan man ju inte hålla på?! Det blir mycket dyra "sol"-torkade tomater... och så tror jag att det blir bättre konsistens med torkugn. Men det är ju bara en gissning.

Ja, ugnen har ju fått jobba hårt vad gäller torkning... svampen har torkats även om det inte är det bästa med tanke på svampsporerna. Man ska egentligen undvika ugnen för svamptorkning men om man har mycket trattisar så är det nästan ett måste.

Och så har vi chilin! Det sticker lite i ögonen och kliar i halsen när man torkar stora mängder chili i varmluftsugn... Sen får vi inte glömma all annan frukt och grönt... torkade äpplen, rotfrukter, bär till muslin ja, som ni förstår så tror jag minsann att en torkugn vore på plats!

Nästan så jag undrar hur har jag kunnat leva utan en torkugn? Man undrar ju! ;-) Om ni tror att detta var sista gången jag pratar om min blivande torkugn... ja då misstar ni er. Jag kommer inte att tappa fokus! För ser ni, jag har ju gått på kurs. Nu blir det torkugns-mantra...

Har ni något på önskelistan?

3 nov. 2012

Söt het chilisås för flera år...


Jag ska ju inte klaga men lite trött på tomater är jag nog allt. Här om kvällen bestämde jag mig för att plocka bort de allra flesta tomater från bakplåtsstället. Jag hade fyra plåtar med tomater som hade blivit "färdiga", de låg och eftermognade. Jag plockar ju till maten och så men nu hade de verkligen blivit färdiga, alla på en samma gång. Och jag behöver inte oroa mig, nya gröna tomater las upp igen!

Så nåt behövde jag hitta på med tomaterna. En stor kastrull med mogna tomater ställde jag på spisen och fyllde på med chili. Hade inget recept som jag följde utan det blev till att improvisera. Jag ville ha fyllig och "tung" chilisås som kan vara grund till både marinader, chunky och annat gott.

Jag rev en stor bit ingefära och la i, gul lök och ordentligt med vitlök som fick koka med i grytan tillsammans med senapspulver, socker och ättika. I dryga timmen fick det puttra på spisen innan jag mixade allt med en mixerstav. Jag gjorde ju det lätt för mig då jag inte skar tomater eller chili utan kokade dem hela... och sedan mixade!  Fyllde på i varma burkar och stängde igen. Jag gissar väl på att jag har chilisås för hela året, om inte fler, det blev nämligen 4,5 liter söt het chilisås! 

Hade hot!