29 jan. 2018

Mina odlingshyllor som jag använder till förodling!

Finns det något som har förenklat mitt odlande fick jag som fråga här om dagen? Jo, när jag fick till det med mina odlingshyllor med lysarmaturer så blev det skillnad. Jag kommer ihåg när jag fick idén, åkte och handlade med maken och det bara blev perfekt. Känslan av vara smartast och påhittigast, helt underbart gott. Och nu, många år senare, konstatera att jag hade rätt! 

Det började med en hylla i vardagsrummet och slutade med 3 likadana som sedan förra året flyttade  ut i Vita huset. Vita huset blev ett så kallat potting shed, ett odlingshus där jag kan förodla mina tomater, chilin och andra värmeälskande växter. Ja dessutom kan jag övervintra växter i Vita huset. Nu skulle det inte handla så mycket om Vita huset utan mina favoriter sedan långt tid tillbaka, mina odlingshyllor!

Det började faktiskt med en hylla som jag köpte på ett stort byggvaruhus med tysk ursprung och även lamporna är från samma ställe. Helt vanliga lysrörsarmaturer av billigt slag och en timer gjorde hela grejen. Även om jag inte är något fan av plast så i vissa sammanhang är det helt oumbärligt! Jag valde mina odlingshyllor av plats och det är också fiffigt att de är som en byggsats och behöver inte byggas med skruvar.




Eftersom jag hade först ena hyllan, sedan andra hyllan i vardagsrummet var det viktigt att kunna plocka ner och upp eftersom jag behövde dem endast några månader på våren. Jag avskyr omständiga saker så det var ett måste att det var enkelt att plocka upp och ner. Att jag gillar att de är av plast kan ju tyckas är lite dumt men det är sååå enkelt att göra rent dem!

Den första hyllan är nu över tio år gammal och fortfarande i gott skick. De första lysarmaturerna börjar se lite sackiga ut, på någon har skyddsglaset spruckit och så har de gulnat lite. Men helt klart sin lilla investering. Om jag skulle rekommendera något som förenklar odlingen är det just odlingshyllor som är praktiska och relativt billiga. Köper man en i taget så blir man inte helt ruinerad och man får också chansen att se hur behovet ser ut innan man köper för många.




Att förodla med ljus är bra för då får man inte rangliga plantor. Om man dessutom kan reglera värme är det ännu bättre. Inomhus i boendehuset kan jag inte experimentera med värmen för då säger familjen ifrån om det blir 14-16 grader på natten. Men i Vita huset kan jag ha det kallare på natten än på dagen och får jättefina och knubbiga plantor!

Till en början har jag två rader med krukor men innan säsongen är klar för hyllorna brukar det vara fyra rader i bredd. I slutet april brukar det vara hysteriskt trångt både på bredden och längden för att inte tala om majmånad. Förra året fick jag faktiskt flytta flera ner på golvet med extra belysning hängandes i taket. Puh... det var svettigt!


Lysrören är ditsatta med kedja och enklare anordning som en skruv att hänga i. Skruven är inborrad i plasten och på den hänger jag kedjan. Superenkelt och bra, framförallt för att reglera avståndet mellan planta och ljus. Det blir knepigare längre fram på säsongen när plantorna blir stora och avståndet inte räcker till.

Lysrören är kopplade till ett grenuttag och en timer för att inte behöva komma ihåg att tända och släcka. Det är bra om plantorna får vila lite, ljus dygnet runt stressar växterna och du får dåligt resultat. Mina plantor brukar få cirka 14 timmar ljusorgie!

På hyllplanen har jag odlingsbrickor som passar som handen i handsken. Gissa om jag blev glad när jag förstod att brickorna passade perfekt som jag hade beställt från Lindbloms fröer och var till mina pluggbrätten. Året därpå beställde jag faktiskt så att jag hade till mina pluggbrätten OCH till dessa hyllor. Hållbara brickor av bra kvalitet.

Jag försökte titta tillbaka i bloggen om jag hittade en bild från första hyllan i vardagsrummet för att jag är ganska säker på att jag har dokumenterat det hela med tanke på hur nöjd jag var. Tyvärr kom jag inte så långt då jag började inse att det är många inlägg på den här bloggen och uppenbarligen har jag haft bloggen sedan 2009! Fatta! Nästa år ska det firas med pompa och ståt!

Ja ja, jag ska leta vidare någon kväll så får vi se om jag hittar året då odlingshyllorna kom in i Bondjäntans liv!




21 jan. 2018

Odla egna grönsaker?


Jag får ibland frågan om det är värt att odla egna grönsaker och framför allt egna tomater? Affärerna är ju fyllda med grönsaker, vanlig och ovanliga. Mitt i vintern hittar en jordgubbar, finaste meloner och kanske den krispigaste isbergssalladen i välsorterade matvaruaffärer. Det finns olika sorters sallad på påse, färdiga salladsmix som är till att bara äta, det finns små gulliga tomater, stora tomater, ekotomater från Spanien och ibland även någon spännande körsbärstomatblandning som är prefekt för salladen.


Jag förstår att alla inte har tomater som en passion eller att en går igång på odlingsjord och kompostering. Eller att en inte förstår tjusningen i att så i kyla eller springa ut sent på kvällen med pannlampan på för att skörda grönsaker. Jag kan också förstå att en inte tycker att det är spännande att välja ut tomatsorter från olika kataloger och sitta kväll ut och in och bestämma sig, även om jag tycker att det är otroligt roligt och spännande. 

Så varför ska en odla egna grönsaker? Det finns faktiskt flera bra skäl till att odla sina grönsaker och sina tomater! Kanske kan en inte ha samma utbud året om utan behöver tänka något mer säsong och laga mat utifrån de grönsaker som finns under de olika säsongerna. Dessutom kan en zonknäcka om en har tillgång till någon form av odlingstunnel eller växthus. Det betyder att en kan odla senare på hösten och tidigare på våren än en kan normalt odla utomhus. 


Ett mycket bra skäl till att odla sina grönsaker är att näringsvärdet har minskat i grönsakerna i affären. Produktionen av grönsakerna som säljs kommersiellt har producenter som fokuserar på högavkastning, det vill säga oftast är kvantitet i stället för kvalitet i produktion. Det vill säga att många av grönsakerna växer fort och kanske även i utarmade jordar och därför saknar samma näringsvärde som tidigare. Det finns flera studier på senare år som visar samma sak, sämre näringsvärde i dagens grönsaker.  Om du odlar grönsaker och särskilt kanske gamla sorter får du mer näring i dina grönsaker än köpegrönsaker. 

Förutom grönsaker med mycket näring får du också goda bakterier som påverkar din hälsa. I jorden finns det massor av mikrober, svampar och bakterier. Det finns en specifik bakterie som heter Mycobacterium vaccae som finns i jorden som påverkar oss positivt och stimulerar hjärnan att skapa hormonet serotonin. Så ut och gräv, ut och så i jorden och må gott! 

En annan bra anledning att odla sina grönsaker och tomater är miljöpåverkan. Många av de grönsaker som finns i affären har skickats hit långa vägar och det påfrestar på miljön. Även om du köper ekologiska tomater vintertid eller höst, vinter och vår så är de allra oftast från Spanien. Bra att det är ekologiska men mindre bra att de transporteras till Sverige. Du kan odla vanliga tomater och spara gröna omogna tomater i rumstemperatur under hösten och så mognar de sakta men säkert. Du kan också odla så kallade vintertomater som har lång hållbarhet inomhus och kan njutas av ända fram till mars-april om du har tur. 

Nuförtiden är vi vana att ha ett stort utbud av frukt och grönsaker och jag kan väl undra om det är värt det? Kanske borde vi inte förvänta oss att hitta krispig vacker ljusgrön isbergssallad i januarimånad i affären? Vi borde kanske om vi nu ska handla grönsaker äta mer säsongsbetonat så som exempelvis vitkål under vinterhalvåret. Det innehåller i allafall mer näring än isberg och frakten är närmare. 

Då kommer vi till nästa fråga som också är vanlig; handlar du aldrig grönsaker? Jo det gör jag faktiskt. Jag odlar grönsaker och jag köper även grönsaker. Till exempel så brukar jag köpa vit- och rödkål och salladskål, morötter och ibland lök under vinterhalvåret . För tillfället lyckas jag inte odla den mängd som vi äter utan kompletterar. Dessutom går det i vågor vad vi är sugna på. Och handen på hjärtat, ibland köper även jag en ask med små tomater när jag inte kan motstå. 

Jag tror att om vi kan reducera köpandet och öka odlandet så kan en handla hållbart och smart. Och då kan vi också äta grönsaker som har högre näringsinnehåll och må bättre! 

Och tomater kan en odla bara för att det är alldeles underbart! 

🍅 🍅 🍅


Om du inte har lyssnat på Matens pris så gör det, mycket intressant avsnitt om näringen och grönsakerna! 

/Bondjätnan