17 maj 2010

L a m m h a g e n !

Grannes lund som vi får använda som lammhage är ju otroligt vacker i år. Tusentals vitsippor vart ögat än skådar. Så himla fina vita mattor och detta är vyn från köksfönstret! Värre utsikt kan man väl ändå ha...?

När hunden och var där i går och strosade så hittade vi en fläck lilafärgade vitsippor! Har sett lila på kronbladens baksida men aldrig helt lila... De ser lite konstiga ut men var fina på köksbordet. :-)

Nu är det dags att börja boka våra lamm. Eller blivande lamm kanske det heter. Förra året hade vi tre och en halv.... De tre musköterna och Fredag. Egentligen var de fyra men den fjärde var mycket mindre än de andra tre... och nästan ingen mat.

Ja, hur grymt den än låter så blir de till mat på senhösten. Det är en lyx att kunna "producera" sin egen mat. Både för att man vet hur djuren har haft det och köttkvalitén som är så mycket bättre än det man äter i affären.

Hoppas att jag kan ha sex lamm i år... Vi får väl se hur det går med den saken!

3 kommentarer:

 1. Lamm är söta och rara små djur....och de är väldigt goda också :)

  Innan vi skaffade höns för ägg och kött trodde jag det skulle vara svårt att nacka tupparna och äta upp dem. I synnerhet som det inte går att låta bli att "lära känna dem" och ge dem namn...vi har ju inte så många höns....

  Men så har det inte alls blivit. Snarare tvärt om. Det känns bra att få äta kött från djur som man vet har haft ett bra liv. Däremot blir det allt svårare att äta kött köpt i affären...för då vet man inget om hur djuren hade det innan de gick till slakt och hamnade i ICAs köttdisk.

  Så hellre äter jag ett djur som haft ett namn än "fabrikstillverkat" kött....

  SvaraRadera
 2. Det är verkligen himla fint med mattorna av vitsippor överallt!

  Och kul med era egna lamm, hae jag haft möjlighet hade jag gärna gjort likadant. Dock år man väl nöja sig med det eko-kött som finns i affären och till viss mån när-producerat köpt på gårdsförsäljning. Dessutom kan du ju njuta av dem "dubbelt", både som levande, glada får och som välsmakande kött. Eller kanske trippelt, då du vet ursprunget och kan styra uppväxten.

  SvaraRadera
 3. Fru Purjo: Amen! Kunde inte sagt det bättre själv. Lika fast inte samma :-)

  Katarina: ja många "njutningar" blir det på lammen. De är verkligen mysiga när de strosar runt i hagen eller springer längs med vägen och bäääar efter mat när man kommer hem :-)

  SvaraRadera