14 maj 2010

Sir Jan

Ja, då är man hemma igen och tillbaka till vardagssysslorna. Jag ska faktiskt göra ett nytt försök med surdegsbakningen. Har provat flera gånger tidigare men jag har liksom inte fått till det... allt som oftast så stupar det redan vid att jag ska sätta en surdeg på tre dagar.

Denna gång gör jag det något svårare för mig och ökar dagarna till fem dagar med rörande och grejande med degen. Varför det skulle gå bättre när det blir mer att komma ihåg kan man ju undra över?!

Förresten hur många olika sätt kan man sätta igång en surdeg? Jag blir inte riktigt klok... kan alldeles för lite om det här med surdeg känner jag. Det här är proceduren med denna surdeg:

Dag 1 Blanda 1 dl vatten, ca 40 grader och 1dl grovt rågmjöl i stor rostfri bunke. Rör ordentligt och täck bunken med handduk och låt bunken stå i rumstemperatur i 3 dygn. Dock ska man röra varje dag i "sörjan"... hm.... sörjan får heta Sör-jan (Sir Jan).

Dag 4 så börjar man avancera. Man tillsätter 1 liter vatten och 1 liter grovt rågmjöl. Nu rör man ihop den till en "deg" som får vila 1 dygn till.

Dag 5 är Sör-jan färdig. Man delar upp den 10 burkar eller påsar och fryser in 9 av dem. Den tionde bakar man på. När man sedan ska använda den infrysta Sör-jan tar man fram den dagen innan så att den tinar.

Det här känns spännande och lite annorlunda. Jag vet att visar har sin surdeg i en burk som de tar av och som man matar...

Hur gör du?


6 kommentarer:

 1. jag lägger alltid pytteliten bit jäst i, annars kan det ruttna.. gärna ekologiskt mjöl. Jag gör bara sån där liten 3-dagars surdeg, nytt varje gång. Mjölet är ju inte heller som det var förr, raffinerat nu..

  SvaraRadera
 2. Vi har en kille i kylen som ständigt lever, han matas vid varje bak som sker ca 1-2 ggr veckan. Den är en blandras på vete och råg som nu bott i vår kyl ja iallafall ett år.

  SvaraRadera
 3. Hannele: smart knep det där med jästen! Ja, ekologiskt mjöl borde ju vara något bättre i kvalitén inbillar jag mig. Det känns bättre.

  Vi får väl se vilken metod passar mig bäst...

  HolzDesign: Kan du inte berätta mer... hur går det till?! I många recept står det ta 145 GRAM surdeg...är det så för dig eller använder du dl mått?

  SvaraRadera
 4. Vi har en label som heter baka, där finns lite om hur vi gör. Skrolla ner lite så kommer recept på surdeg och bröd.
  http://holz design.blogspot.com/search/label/Baka

  SvaraRadera
 5. HolzDesign: Tackar ödmjukast!!!

  SvaraRadera
 6. Gör ungefär som du men matar degen varje dag och använder mindre mängd. Man kan tillsätta en tesked honung eller ett rivet äpple för att förbättra starten.
  Kommentar till Hanneles råd om jäst: vill absolut avråda från detta! Jäst och surdeg är olika processer som konkurrerar om
  näringen i mjölet. Det blir bara mer jäst. Vill man ha större volym på surdegsbrödet så kan man blanda den färdiga surdegen med en deg på vetemjöl special och jäst vid själva bakningen.

  SvaraRadera