16 dec. 2011

Förslag önskas till mina "gröna" rabatterBilder : Impecta

Nu har fröerna kommit till min "gröna" fjärilsrabatt, växterna går i grönt, ljusgult och vitt. Detta är ett stort projekt, 2 långa lådor på ca 5 meter ska bli mina fjärilsrabatter. Så många plantor behövs om lådorna ska fyllas. Det betyder stora utgifter om jag skulle köpa färdiga plantor, så nej, det blir att driva upp alltihopa själv. Därför tänker jag att jag blandar perenner med lättsådda ettåringar.

Anisisopen heter Liquorice White, härligt namn va?! Det är en 60 cm kryddväxt och blommar redan efter 12 veckor efter sådd. Jag vet inte om den är perenn men den lila som jag har redan förökar sig villigt. Den tänker jag bredså i en sålåda i februari och ställa in i tomathuset (kallväxthus).

Pionvallmon är ettårig, 70 cm hög och jag vill ha med den egentligen för frökapslarnas skull. Men det är bra att den blommar om inte temyntan och rudbeckian blommar första året. Pionvallmon sår jag på plats, kastar ut den lite här och där. Enkelt och bra. Borde köpt två påsar...

Den vita prickiga temyntan, Monarda punctata är också en kryddväxt med doft av mynta och timjan. Det står att den har gula-ljusskära blommor med lila fläckar...vi får se - mycket spännande. Den ska vara flerårig och ståtligt 80 cm hög. Frågan är hur jag sår den bäst? Breså i sålåda, i krukor eller kanske i pluggbräten? Vad tror ni?

Vit Rudbeckia White Swan har jag beställt två påsar av. Vill vara säker på att jag får ganska många... hoppas hoppas. Det står att lägsta garanterade grobarhet är 60 % och en påse innehåller 75 frön så med två påsar borde jag få ca 90 plantor! Den är perenn och 70 m hög. Vore roligt om den blommade första året... tänkte sätta igång med den redan efter jul. Här är samma fundering...hur sår jag den för bästa resultat?

Kanterna funderar jag på fylla med vita petuior eller kanske ännu hellre vit krasse om jag hittar. Vore ju bra med krassen som man bara kan peta ner och vips kommer det upp härliga små plantor som tar stor plats så småningom. Finns det vita blommor på krasse? Jag vet att det finns gula, men finns det vita?

Nu till min egentliga fundering: ska jag bryta av med annan färg i rabatten? Det kanske ger en större effekt om man har några avstickare i rabatten? Kanske något mörk-brun-rött? Eller? Vad tycker du? Kom gärna med vilda och djärva förslag eller varför inte något gulligt? Hur ska jag få till det så att det ger en härlig effekt men fortfarande en "grön" rabatt?

Har ni några förslag?

till Er!

7 kommentarer:

 1. Så skumt Bondjäntan. jag trodde alldeles bestämt att jag var följare... när jag såg din kommentar idag så klickade jag på dig och skulle se varför det varit så tyst från dig. och så är det jag som inte har lagt till mig somföljare... jisses.

  Din trädgårdsmästarsalva som jag vann i höstas är så skön. Går in snabbt och doftar gott och gör nytta på mina trädgårds- och husmorshänder.

  kramar från Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Åh det kommer att bli snyggt det där ! Anisisopen är perenn och fröar gärna av sig precis som den lila. Både rudbeckia och anisisop brukar jag så och ställa ute över vintern, men det kan nog gå lika bra med direktsådd för dem också. Vill du ha såråd har du en bra länk här: http://tomclothier.hort.net/
  Den vitaste krassen är väl egentligen ljusgul, har inte sett någon riktigt kritvit än. Mitt förslag är att du provar rabatten helt i vitt och sedan testar med att ställa dig krukor eller buketter av olika slag för att se om du vill ha mer kontrast eller trivs med den som den är. Ha en fin adventshelg !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 3. Jag tänker spontant lila/ceriste som avstickare. Kanske Rudbeckia "Magnus" som koplement? Och ett bestånd av blå bolltistel (också fjärilsväxt).

  SvaraRadera
 4. Hej där!
  Nu var det ett tag sedan..
  Hoppas allt är väl med dig, jag ser att du är i full fart med sommarplaner för nya rabatten. Fint!

  Jag älskar limefärgat till vitt. En växt som är härlig och blommar länge är kaukasisk daggkåpa -Alchemilla epipsila. Den har jag gärna som kantväxt. Det är en mindre variant av jättedaggkåpan, och inte lika "dammig" som denna kan vara i rabattsammanhang.
  Annars är ju resedan en av de bästa nektarblommorna, ettåring. Och kamomill....

  Vit lavendel, vit anisisop, vit kantnepeta är andra fjärilsmagneter.

  Om man vill ha något som lockar med nektar tidigt och läänge, så kanske en ljusgul Primula elatior, en kusin till den vanliga gullvivan, men med större blommor. Den självsår sig friskt och är heeelt underbar med de vita gammeldags pingstliljorna:-)


  Till det vita och limefärgade skulle jag sätta några ruggar med mörklila. Kanske Salvia Caradonna, som blommar länge länge....


  Ojojoj, det finns så mycket härligt när man börjar drömma om sommaren!

  Ha det gott, och Gojul så småningom!
  kramkram H.

  SvaraRadera
 5. Ser att du redan fått en massa bra förslag. Lime är väldigt snyggt till och något lite rödbladigt tex.alunrot men inga rent röda blommor, det blir lite för hårt till tycker jag. Lycka till med sådd och plantering.

  SvaraRadera
 6. Låter verkligen toppenfint och så spännande. Jag tänkte också spontant alchemilla av olika slag. Men de är väl inga "doftare" förstås... Det finns fina blomstertokbak i lime. Det kanske kan vara något?
  Kramar!

  SvaraRadera