1 dec. 2012

Att köpa julstjärnor?


Jag funderar mycket på det där med julblommor... Det är länge sedan jag har köpt julblommor över huvud taget och det är av flera anledningar. Jag gillar julstjärnor i grupp, det är himla vackert. Men en av anledningarna till att jag inte har köpt några på många år är att jag har försökt reducera köp-och-släng-handlingen hemma hos oss. Man kan säkert ha julstjärnor efter jul också men de tappar nog lite av sin glans när man kommer till april ;-).

Ett annat skäl har varit att till exempel julstjärnor har varit kraftigt besprutade med gifter. Gift för att stoppa tillväxten så att de ska vara små och knubbiga. Gift för att de inte ska angripas av skadedjur. Och kanske ännu fler skäl som jag inte vet om. Nu är frågan, hur ser det ut nu, 2012? Är det fortfarande samma visa eller har detaljhandeln tagit till sig att vi är fler som inte önskar växter med gift? Och då tänker jag på dessa blommor som krängs i vanliga matvaruaffärer... Kan jag köpa några sådana och veta att jag slipper gift? Och att de som har fått driva upp dem har sluppit gift? Att min kompost slipper gift när de inte orkar längre? Att mina grönsaker i sin tur slipper gifter från komposten? Någon som vet?

Har plockat in lite tallris och ställt i ett krus som jag brukar göra. Enkelt och utan onödiga gifter. Ganska vackert också men skulle gärna ha en blomma... Har i och för sig två orchideer i en plantering men de är inköpta lääänge sen. De fungerar ju också som julblommor...

Hur tänker du?


23 kommentarer:

 1. jo, numera är många blommor, även de i kruka, engångsblommor. Sticklingar som håller några veckor. Tänk, för kunde man sköta en amaryllislök 50 år, nu hamnar de i sopor (kompost) före nyår... (Erkänner att jag köpte julstjärnor av siden till barnens rum, slapp vattna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte så mycket erfarenhet av julblommor men min mormor hade några amaryllisar som skötte som småbarn.

   Radera
 2. Och som du säger, dessa med hormoner (?) behandlade växter, som ska passa i moderna hem... sedan börjar de växa normalt och blir för stora... Själv köper jag mindre växter.

  SvaraRadera
 3. P.P.S.
  köpte några en billig amaryllislökar (de är också kraftigt behandlade för att blomma med flera knoppar)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte jag har tålamod eller kunskap för amaryllisar...

   Radera
 4. Har faktiskt ingen aning om hur blommorna har det med gifter nu. Det jag vet är att jag gillar mossa och granris och jag köper sällan julstjärnor. De håller för kort tid tycker jag. En amaryllis eller två blir det och även hyacinter.
  Mossan hämtar jag från skogen hos en som vi känner. Granris köper jag på torget.
  Ibland (ofta?) är det inte lätt att ta reda på om man gör rätt eller fel när det gäller inköp av alla de slag.

  Ha en trevlig lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt det där med gifter...
   Här brukar det finnas tallris inne och gran ute.

   Radera
 5. Det kallas retardering när man håller ner tillväxten för att plantan skall bli knubbig och "fin", dessutom blommar den tidigare med kemikaliebehandlingen och blir lättare att transportera. Dethär vill nog branschen inte tala så högt om eftersom det vid djurförsök visat sig vara cancerframkallande.

  Slit och slängblommor är inte min melodi så jag avstår...

  Hälsningar

  Gunilla/Hagtorpet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är en sann frende Gunilla! Men med en massa kunskap om många ting som jag saknar.

   Hälsa han där hemma! ;-)

   Radera
 6. Håller just på med att ta besprutningscertifikat ( inte för att jag Vill, utan för att man är tvungen att ha det här i Danmark om man ska bli trädgårdsmästare som jag studerar till), och kan säga så mycket att alla blommor behandlas med hormoner när man gör sticklingar av dem så att de inte skall ruttna och för att de snabbare ska få rötter. Sedan har de blommor som är besprutade ( vilket är så gott som alla!) i handeln gått igenom en väntetid innan de får säljas ( detta gäller för alla grödor också), den tiden beror på t.ex. hur snabbt de gror ( tomater och gurka får säljas tre dagar efter besprutning, äpple 3 veckor och jag har för mig att svarta vinbär är en månad). Så nej, man kan inte undgå att köpa besprutade julblommor, men att gifterna skulle komma med i komposten är en extremt liten marginal. Själv har jag, och de flesta av mina klasskamrater, blivit rejält skrämda av det vi läst de sista 2 månaderna och köper numera ytterst lite som inte är ekologiskt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna för ditt långa och intressanta svar. Tänk vad bloggande ger med sig... mera kunskap!
   Sedan många år tillbaka köper vi för det mesta ekologiskt om det är möjligt och säsongsbetonat. Men det är klart, jag äter äpplen under vintern och en och annan paprika också... Det är svårt att äta säsongsbetonat rakt igenom. Men ett stort nej tack till gifter!

   Och intressant med besprutningscertifikat. Om inte annat så lär du dig en massa som är viktigt att kunna om man ska ta ställning för och emot!

   Radera
 7. En julgrupp kan bli mycket vacker med några äpplen på pinnar, som är instuckna i riset. Det såg jag häromdagen och har bestämt mig för att ta efter som julpynt. Pinnarna syntes inte utan äpplena låg tätt mot riset med blomfnaset uppåt
  Sedan får jag erkänna att jag köpte tre små julstjärnor idag, för att plantera i en grupp. Har avstått i många år, men nu behöver jag pynta upp litet extra då vi får många gäster till jul. Men visst är man kluven inför den där hanteringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg en gång för länge sen, kanske 7-8 år sedan en bild i tidningen som jag har som modell... den dag det känns okej att köpa julstjärnor. Det var en stor zinkspann med vita julstjärnor. Så enkelt och snyggt. Jag har två stora zinkspann eller vad jag nu ska kalla dem... men jag har inte än köpt några julstjärnor...

   Radera
 8. Nix, inga julstjärnor hos mig. Har inte köpt någon på säkert 15 år, ända sen jag fick reda på det där med retarderingen. Om man släpper ut ämnen i naturen som syftar till att saker ska stanna i växten...hur bra är det när det kommer ner i vårt grundvatten som vi ska dricka ??? Tyvärr är det nog lika illa vilka julblomor man än har tänkt sig. Lökväxterna är ju behandlade med svampgift för att man ska slippa röta. Min svägerska hade köpt sidenjulstjärnor till sin kalla glasveranda, de var riktigt fina, var tvungen att nypa i dem för att känna om de var riktiga. Själv brukar jag pynta med pyttesmå nypon från Japansk klätterros. Sätter man dem ihop med lingonris så ser det ut som lingon. Och jag håller med Hannele, rödlök och mossa är fint ! Och röda äpplen på grillpinnar i buketten.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen eller hur? Grundvatten och kompost med gift...? Nja inte min melodi!

   Jag hade faktiskt japansk klätterros i rosenpergolan som jag har tagit bort och ersatt med mitt stora Glädjehus. Då, tidigare använde även jag de små nyponen... Kanske att ta tillbaka en ros någonstans i trädgården....?

   Röda äpplen på grillpinnar! wow! Snyggt...

   Radera
 9. Jag behöver inte ens fundera på julstjärnor. Jag tycker de är skitfula (om man får säga så)Däremot köper jag hyacintlökar som sen i vår planteras ut runt torpet : ) Men det mesta julpyntet kommer från skogen runt omkring. Bara att lämna tillbaks till naturen när man tröttnat : ))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å nja inte tycker jag att de vita är skitfula... men smaken är ju delad ;-) men visst, naturen har vackra julpynt.

   Radera
 10. ..och vad tycks om detta då? Jag kan nästan gråta över blåfärgade ljungplantor som står i långa rader i stora gardencenters på höstarna men detta är ju helgerån!
  Är det verkligen såhär vi konsumenter önskar oss "utveckling"?

  http://www.atl.nu/lantbruk/glittrig-trend-en-god-aff-r

  SvaraRadera
 11. Ojdå...glömde signera..

  Det var jag som skrev ovanstående inlägg.

  Kram

  Gunilla/Hagtorpet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, färgade blommor är inte min melodi (men som sagt, smaken är ju som...). Finns säkert de som tycker att det är urtjusigt, annars skulle det ju inte finnas någon marknad för dem. Har sett färgade orchideer, blåa, de ser ju för knasiga ut.

   Radera
 12. Jag läste nånstans, vet inte var, att de finns såna som är märkta med "Svenskt Sigill" eller nåt sådant och att de ska vara snälla. Eller i alla fall snällare. Men om de är giftfria vet jag inte. Men om man nu gillar julstjärnor kan det ju vara värt att undersöka. / Ica

  SvaraRadera