26 dec. 2009

B o v e t e g r ö t


Har precis kommit hem från Folkoperan och Pärlfiskarna av Georges Bizet. Även här genomsyrar miljöproblemen (min tolkning) då gamla saker och skräp var en stor del av scensmyckningen, översprayade med gråblå färg. Helt klart se och hörvärd föreställning.

Anyway, hemkommen har jag precis börjat koka bovetegröt alá Renée Voltaire. Fick boken i julklapp och blev så inspirerad av många fina och enkla recept. Mycket nytt för mig, som till exempel bovete. Har ätit det i en sallad på restaurang men aldrig använt det hemma. Nu blir det bovete för hela slanten :-)

Rizentas hemsida kan man läsa följande: Bovetet kommer ursprungligen från Centralasien och Sibirien och är med sina trekantiga frön en väldigt speciell växt. Det var en av de första grödorna som odlades i USA - av holländska kolonister som sådde och skördade bovete längs Hudson River. Än idag är bovete ett baslivsmedel i Ryssland och delar av Centralasien.

Och på Voltaires sida står följande: Bovete är en glutenfri ört som är snäll för magen. Den innehåller en hög halt av proteinet lysin, en livsnödvändig aminosyra. Vissa kan reagera allergiskt mot det röda färgämnet i bovete och därför är det bra att skölja i hett vatten eller hälla bort det första kokvattnet innan tillagning.

När bovete är blött bildas ett slem som gör det till perfekt bindemedel i vegetariskabiffar eller lammfärsbiffar. De blir fluffiga, goda och nyttiga. Om du rostar bovetet i en kastrull innan tillagning får du ett torrare bovete.

Jag hoppas att det är gott. Det vore bra eftersom det är glutenfritt och jag är något känslig i magen. Vi får se, imorgon blir det bovetegröt och sommarens bär till frukost!

Någon som har erfarenheter av Bovete?

8 kommentarer:

  1. Har köpt det för att göra gröt, men det blev en vetevärmare istället... den gör nytta var den än hamnar! :-D

    SvaraRadera
  2. Det är lätt som en plät :)

    You need a cup of buckwheat.
    Put it into a bowl and rinse it in running water until water becomes transparent.
    Put buckwheat into a saucepan and add 3 cups of cold water. Add some salt according to your taste.
    Put the saucepan on the stove. When water starts boiling lower the heat.
    When water is completely gone, the buckwheat porridge is ready!

    Ett glas bovete mot tre glasen vaten i volym.
    Äter man bovetegröten med milk och sucker eller med köttfärs-köttgryta så det är ju bara frågan efter tucke och smak.

    From Russia with love :)

    SvaraRadera
  3. Bovete låter ju spännande. Kanske skulle köpa med mig lite hem vid nästa affär-besök, för att prova. Tack för tipset :o)

    SvaraRadera
  4. Hej o god fortsättning!

    Du var med o tävlade om ett par walking trainers nu i somras o jag tänkte bara tipsa dig om att jag lottar ut såna nu igen.
    Tävlingen håller bara på en vecka nu så skynda!
    Kram Suz

    SvaraRadera
  5. Styling ala Anna: ah... vetevärmare, bra tips. Så man kan värma den i micron utan att det luktar konstigt...?

    Anonym från Ryssland: Välkommen hit! Japp, nu har jag ätit bovetegröt till frukost. Smakade okej faktiskt.

    Koola Viola: Prova, det var gott. Ska nog ha det i grönsakspytt... borde också funka!

    Suzan: god fortsättning till också! Ett par Walkingtrainers skulle ju sitta fint :-)

    SvaraRadera
  6. Verkar som du fått en härlig julklapp :-) Trevlig fortsättning önskar HomeRiver!

    SvaraRadera
  7. Mmm, jag har också den här kokboken och jag köpte ett paket Saltå Kvarns helt bovete strax efter att jag hade skaffat boken.
    Har inte hunnit prova gröten än, men nu blev jag inspirerad.
    Får prova när jag kommer hem.
    Just nu sitter jag hemma hos mina föräldrar på underbara Öland och blir ompysslad och bara har familjemysigt.
    Familj är grejen!

    SvaraRadera
  8. Homeriver: God fortsättning till dig också!

    Ekomuppen: Jag åt bovetegröt i morse och det var okej. Lite annorlunda smak men man kan nog vänja sig!
    Härligt att bli ompysslad, ha det gott!

    SvaraRadera