28 juli 2010

Smakförstärkare


I morgon ska göra egen smakförstärkare och det är INTE något E eller glutamat :-) Nej det blir örtsalt med egna kryddor från landet och havssalt. Tidigare har jag använt flingsalt men nu hittade jag detta natriumreducerat salt. Jag har i och för sig ganska mycket örter till min örtsalt, typ 2 delar örter och 1 del salt.

Man kan nästan ta vilka örter som helst och det blir god smak. dessutom kan man variera sig och göra olika. Jag kommer att göra två olika sorter:

Örtblandning 1
rosmarin
persilja
dragon
libbsticka
salvia
timjan
salladslök
vitlök

Örtblandning 2
citrontimjan
citronmeliss
persilja
dragon
libbsticka
röda krasseblommor

Mixa allt och blanda med saltet om du vill ha fuktigt salt. Jag brukar torka örterna efter mixning i ugnen på låg värme och sedan bland med saltet.


4 kommentarer:

  1. Tack för finfin inspiration - dags att skrida till verket nu när örterna nästan skenar iväg. Har också "gått över till" havssalt, då jag läste att bergssalt är mindre fördelaktigt till bak - smakmässigt.

    SvaraRadera
  2. men jod är nyttigt, struma är allvarligt.

    SvaraRadera
  3. Mamma mimmi: help your self!

    Hannele; jo jag vet, därför köper jag med tillsatt jod! Enda gången jag har salt utan jod är när maten ska rökas....

    SvaraRadera
  4. Gör det själv på bästa vis, tycker jag! Bra där! :)

    SvaraRadera