I morgon ska göra egen smakförstärkare och det är INTE något E eller glutamat :-) Nej det blir örtsalt med egna kryddor från landet och havssalt. Tidigare har jag använt flingsalt men nu hittade jag detta natriumreducerat salt. Jag har i och för sig ganska mycket örter till min örtsalt, typ 2 delar örter och 1 del salt.
Man kan nästan ta vilka örter som helst och det blir god smak. dessutom kan man variera sig och göra olika. Jag kommer att göra två olika sorter:
Örtblandning 1
rosmarin
persilja
dragon
libbsticka
salvia
timjan
salladslök
vitlök
Örtblandning 2
citrontimjan
citronmeliss
persilja
dragon
libbsticka
röda krasseblommor
rosmarin
persilja
dragon
libbsticka
salvia
timjan
salladslök
vitlök
Örtblandning 2
citrontimjan
citronmeliss
persilja
dragon
libbsticka
röda krasseblommor
Mixa allt och blanda med saltet om du vill ha fuktigt salt. Jag brukar torka örterna efter mixning i ugnen på låg värme och sedan bland med saltet.
Tack för finfin inspiration - dags att skrida till verket nu när örterna nästan skenar iväg. Har också "gått över till" havssalt, då jag läste att bergssalt är mindre fördelaktigt till bak - smakmässigt.
SvaraRaderamen jod är nyttigt, struma är allvarligt.
SvaraRaderaMamma mimmi: help your self!
SvaraRaderaHannele; jo jag vet, därför köper jag med tillsatt jod! Enda gången jag har salt utan jod är när maten ska rökas....
Gör det själv på bästa vis, tycker jag! Bra där! :)
SvaraRadera