Jag gillar ju italiensk mat. Faktiskt väldigt mycket! Har tidigare, för länge länge sen arbetat på italienska restauranger i köket när jag hade den yrkesbanan. Både som kock och kallskänka. Och fortfarande än idag, bultar hjärtat för Italien och dess mat även om jag gillar närodlat och eko.
Och jag går igång på att göra kombos; Italien möter Bondjäntans odlingar! Och ibland möter Italien även ogräset som jag har gott om. ;-) Denna gång är det en matig potatissallad som man kan äta som den är eller som tillbehör. Ikväll serverades den som middag och det var gudagott!
Ingredienser:
- Kokt potatis. Jag tog gårdagens.
- Tomater - soltorkade eller färska.
- Stora vita bönor - eller andra som du har tillgång till.
- Oliver - ett måste! Så gott, det funkar både med svarta och gröna men köp gärna med lite kvalité!
- Grönsallad - nåt fluff att ha till, alltså nån bladgrönsak som fyller ut ;-)
- Lite piplök eller rödlök, smaksak. Jag gillar båda. Har inte skördat rödlök än så det blev piplök.
- Och så den mäktigaste nässelpeston som gör det hela "gudomligt" gott!
Blanda allt och förflytta dig i tanken en smula söder ut!
Nässelpesto kan man göra på flera sätt, jag har några olika varianter. Till denna matiga italieninspirerade potatissallad gör jag peston på följande sätt. Jag plockar toppskotten på unga nässlor. Om nässlorna har blivit stora, kapa dem så kommer det nya späda skott på bara några dagar! Mina händer har inte härdats än så jag använder handskar, diskhandskar som jag har namnat till nässelplock. :-)
Ingredienser till nässelpesto:
- Nässlor
- Olivolja
- Solrosfrön
- Vitlök
- Kapris
- Salt och svartpeppar
- Smakrik ost
Jag förväller nässlorna och sparar vattnet till gödsel. Nässlorna mixar jag sedan med resten av ingredienserna i peston. Smakar av så att den har en lagom sälta. Sedan blandar jag ner riven ost, i detta fall vällagrad Herrgård med mycket smak. Det ger peston en fyllighet som jag gillar.
Blanda ihop potatissalladen tillsammans med rikligt av peston.
Väl värt att slösa!
♥
Smaklig måltid!
Låter supergott! :-)
SvaraRadera/Annika
Hjälp vad sugen jag blir....en sallad helt i min smak, jag brukar alltid koka en stor gryta med färskpotatis för det är så himmla bra att ha i kylskåpet på sommaren!
SvaraRaderaHa en finfin sommarvecka.
Kram Lotta