FLÄDERBLOMSDRYCK
Ca: 2,5
liter färdig saft/dryck. Receptet kan dubbleras. Själv brukar jag göra i
10 liters hinkar. Jag minskar på sockret och fryser in så blir det mer som en måltidsdryck. Eller rättare sagt, jag dubblerar receptet men inte sockermängden. ;-)
10 liters hinkar. Jag minskar på sockret och fryser in så blir det mer som en måltidsdryck. Eller rättare sagt, jag dubblerar receptet men inte sockermängden. ;-)
• 20 klasar fläderblom
• 1,5 liter vatten
• 2 kg strösocker
• 2 påsar citronsyra 40-50 gr
• 2 st citroner.
Rensa blomklasarna från allt grönt.
Lägg dem sedan i lättsaltat vatten ca: 15 minuter så att allt småkryp lämnar blommorna.
Skölj dom sedan under rinnande vatten.
Lägg blommorna i en stor kastrull eller hink. Jag använder en "mathink" då jag gör dubbel sats.
Koka upp vattnet och blanda i socker och rör tills det har lösts upp.
Ta lite av det varma sockervattnet och blanda i citronsyran. Rör om så det löses upp. Häll lösningen i sockervattnet.
Riv skalet på citronerna och rör ned. Om du har möjlighet kan du köpa obesprutade citron. Eftersom man använder skalet föredrar jag ekologiska citroner. Man får nog med gifter i sig ändå...
Pressa citronerna och häll i saften. Slå sockerlagen över blommorna medans den är het.
• 1,5 liter vatten
• 2 kg strösocker
• 2 påsar citronsyra 40-50 gr
• 2 st citroner.
Rensa blomklasarna från allt grönt.
Lägg dem sedan i lättsaltat vatten ca: 15 minuter så att allt småkryp lämnar blommorna.
Skölj dom sedan under rinnande vatten.
Lägg blommorna i en stor kastrull eller hink. Jag använder en "mathink" då jag gör dubbel sats.
Koka upp vattnet och blanda i socker och rör tills det har lösts upp.
Ta lite av det varma sockervattnet och blanda i citronsyran. Rör om så det löses upp. Häll lösningen i sockervattnet.
Riv skalet på citronerna och rör ned. Om du har möjlighet kan du köpa obesprutade citron. Eftersom man använder skalet föredrar jag ekologiska citroner. Man får nog med gifter i sig ändå...
Pressa citronerna och häll i saften. Slå sockerlagen över blommorna medans den är het.
Sätt locket på kastrullen och låt den stå i fyra-fem dygn.
Sila sedan saften genom silduk och tappa upp på väl rengjorda kalla flaskor. Eller gör som jag gör, fryser in drycken i frysaskar/påsar. Men man kan nog inte spara på flaskor om sockermängden är reducerad eftersom socker inte bara sötande utan också konserverande.
Sila sedan saften genom silduk och tappa upp på väl rengjorda kalla flaskor. Eller gör som jag gör, fryser in drycken i frysaskar/påsar. Men man kan nog inte spara på flaskor om sockermängden är reducerad eftersom socker inte bara sötande utan också konserverande.
Fläderblomssaft är bland det godaste jag vet! Brukar köra ett mer koncentrerat recept med mindre socker och gott om syra:
SvaraRadera20 klasar blommor
1 liter vatten
0.5 kg socker
2 citroner
50 g citronsyra
Skulle nog tippa på att blanda 1+2, men man kan ju koka den mer. Bara att hälla i en plastlåda och in i frysen. Då går den utmärkt att karva med en sked/glasskopa och direkt ner i glaset :) Jag brukar dock göra en fyrdubbel sats i en 10-litershink *gott*