24 feb. 2015

Hållbar odling


Ibland får jag frågan: Vad menar du med hållbar odling? Och det är väl intressant! För mig handlar det som med många andra saker, att inte överkonsumera, att välja med omsorg, att välja vad som bra för jorden och hälsan.

Jag tycker att alla ska odla det de behöver och vill ha, inte det som är inne att odla. Odla på det sätt som passar dem, upphöjt, djupgrävt, portager, täckodling, stora land, det finns verkligen många olika sätt. Och faktiskt så går trender i odling också, precis som i allt annat. Det behöver inte vara dåligt med trender, de kan skapa nyfikenhet och intresse för odling men det kan också skapa krav på "rätt sätt" och de "rätta grönsakerna". Pröva dig fram, testa olika metoder och få nya erfarenheter.

Eftersom jag är ganska petig med vad jag stoppar i mig är jag också petig med vad jag lägger i jorden. Helst väljer jag ekofrön om det är möjligt, när jag handlar frön. För mig känns det viktigt att lägga energi på bra val av frön. Man kan också odla sitt eget frö, för att se till att man har frön för nästa säsong. Jag blir mer och mer intresserad av att odla mitt eget frön och har gjort det nu i några år. Jag har börjat med några lätta och ska försöka ännu mer kommande säsong. Hos Runåbergs förer kan man läsa lite mer om fröodling. Där hittar man för övrigt mycket annat som är intressant i fröväg!

Att plocka tomatfrön från en god tomat är lätt, det behöver man inte odla särskilda tomater för. Dock är det bra om det inte är en hybrid (F1) eftersom de ger inte samma avkomma i nästa generation. Jag brukar välja fem tomater varje säsong som jag plockar frön från, så att jag hela tiden fyller på tomatfröbanken. Jag brukar alltid fermentera mina tomatfrön för att slippa skadade frön och sjukdomar. Det är enkelt och behövs inga större kunskaper. Här kan du läsa om hur jag gör.

Och apropå fröer... att byta till sig frön är en himla bra idé! Jag gillar verkligen att byta frön, det är ett mycket hållbar odling! Att samla frön och byta till sig något annat, kan det bli bättre? Eller vem behöver 20 köpe-gurkfrön av samma sort om man inte odlar i större skala? Byt hälften till nåt annat! Jag har faktiskt startat en grupp för Fröbyte - hållbar odling på face book! I dagsläget är det i form av kedjebrev och fungerar än så länge himlabra. Men det krävs att alla läser förhållningsreglerna om och om igen, att man tar sitt ansvar.

I hållbar odling begreppet lägger jag även in hur jag tar hand om jorden och skadeinsekter. Jag besprutar inte jorden eller grödorna med traditonella kemiska gifter. Jag konstgödslar inte och jag arbetar aktivt för att inte utarma jorden med hjälp av bland annat skiftesodling och täckodling. Läs gärna mer om min odlingsfilosofi.

Hållbar odling - is the shit! ;-)




2 kommentarer:

  1. Hi, Really great effort. Everyone must read this article. Thanks for sharing.

    SvaraRadera
  2. Very interesting blog. A lot of blogs I see these days don't really provide anything that attract others, but I'm most definitely interested in this one. Just thought that I would post and let you know.

    SvaraRadera