I år har jag gott om nypon! Jag är så glad att jag köpte några rosbuskar 3 år sedan och planterade in i trädgården även om det fanns ett varningens finger. Jag planterade rosen Rugosa som brukar finnas planterade på allmänning, skolor och andra offentliga ställen. Den har ofta rosa eller cerisa blommor men mina har vita vackra handflatsstora kronblad och bjuder på ett härligt skådespel. Varför ett varningens finger höjdes var nog för att den är kraftfull och invasiv och vem vet, kanske ångrar jag mig om 100 år?! ;-) Men just nu? Nu är det nyponfest!
Det mesta av nyponen kommer jag nog att torka för att kunna dricka varm vitaminrik nypnte i höst och vintern samt för att göra nyponpulver och strö över frukostfilen. Men jag har redan tagit mina första nypon gjort en fermentering på dem, alltså mjölksyrejäst dem. Vi får se hur det blir men jag har goda förhoppningar om den burken. Fantasin är den som begränsar, det går faktiskt att göra många ting med nypon förutom den traditionella nyponsoppan:
- nyponte
- nyponpulver
- nyponpickles
- nyponmos
- nyponketchup
- nyponchutney
- nyponpesto
- i matlagning
Det är bara att plocka för glatta livet och prisa naturen för sin produktivitet för de finns ju även ute i det vilda. Jag kommer säkerligen komplettera mina "tama" nypon med vilda. Ett tips är att inte plocka dem allt för sent på hösten för då kan de vara fulla med mask. När du kommer in från din skörderunda lägg dem gärna i blöt, det gör jag, då brukar en och en annan tvestjärt komma krypandes.
Glöm inte bort att nypon är vackra! Det går att smycka hemmet också med nypon i vas eller som ett stilleben i en skål.
Jag skall också gå på nyponrunda och försöka minnas var alla vilda nyponbuskar är i vårt område. Tidigare har jag stannat till vid buskarna när jag varit ute med hästarna, de gillar nypon, men nu har vi skaffat höns och då tänker jag frysa in nypon till dem inför vintern :) Och rönnbär. Det borde hönsen också gilla.
SvaraRaderaMin mormor planterade dessa rosor vid sitt nybyggda funkishus 1937. Plantorna uppvisar ett enastående skådespel både vid blomning och i höstskrud. Visst sprider de sig, men är fortfarande friska och fina. Blir de förvuxna eller fula kan man klippa dem vid "fotknölarna" och de kommer villigt tillbaka. Ska kanske tillägga att rosenkäcken ligger vid en fjällfot i zon 7. Så visst kan de stå i 100 år.
SvaraRadera