Jag fortsätter med del 2: Gamla köksträdgården i ny design! Fortfarande har jag inget bra namn på platsen och kanske behöver jag inget? Eller så kommer det i sinom tid när det faktiskt är verklighet med denna nya del. För det du läser om är ju drömmar, planer och ett påbörjat projekt.
A,B,C är växter som finns på plats redan nu.
A
Äppelträd finns, ljusa är ett nytt äppelträd
B Skuggig rabatt under äppelträden
- finns
C Japanskt körsbärsträd – står
plats
Växter som är inköpta för att forma den blivande trädgården:
D Måbär som ska klippas som klot –
3 st
E Rysk kornell – röda stjälkar och
gröna blad under sommaren. 3 ex
F Magnolia Susan 1st
G En grön Berberis Thunbergii för att klippas
som klot 1st
F Rysk kornell med gula
stjälkar och gröna blad, Cornus sericea Flaviramea 1st
H Rysk brokbladig kornell: Cornus alba Elegantissma 1st
I Vide, uppstammad: Salix Helvetica 180 cm 1st
K Vide, uppstammad Eukalyptusvide Salix integra Hakuro Nishiki 120 cm 2st
Inköpta växter |
Ja hur är det tänkt då?
Det är svårt att sätta ord på mina tankar men jag önskar egentligen avskalat och stillsamt intryck med färger, blommor och former. Lyckas jag så finns det en "asiatisk" känsla över platsen som för tankarna till japan eller kina på ett eller annat sätt. Dock ska det inte vara en japansk trädgård med allt vad det innebär utan jag vill endast fånga intrycket och känslan.
Jag börjar med den ryska kornellen som har röda stjälkar och är relativt vanlig både i trädgårdar och allmänna planteringar. Den ska vara mot ett svart plank som vätter ut mot åkern där våra stora fläderbuskar står nu. Det vill säga, jag skapar ett helt annat synintryck med denna förändring. Det röda stjälkarna ska förhoppningsvis plocka upp den asiatiska känsla jag är ute efter. Många japanska trädgårdar har en bro i lysande rött, jag har ryska korneller mot ett svart plank!
Det kommer vara enhel del jobb att få till den delen:
- Flytta staketet och bygga ett plank som är tillräckligt högt och lång.
- Såga ner fläderbuskarna som är ca 4 meter höga, gräva upp rotsystemet.
- Jämna ut marken och skapa rabatten med kornellerna.
Måbär Ribes alpinum 'Schmidt' |
En helt ny grej för mig är det här med klot. Jag har inte någon erfarenhet att beskära klot men det är väl bara att lära sig! Jag har titta runt på olika klot och bestämt mig för att inte ha buxbom, dels för att den grips av en sjukdom samt för att läget är full sol. Istället blir det 3 stycken Måbär som ska få bli stora fina formklippta klot. Detta är sorten Ribes alpinum 'Schmidt' och blir från 50 cm -200 cm.
Jag blev så förtjust när jag läste Inger Palmstjärnas text om Måbär: ”Måbär har en gigantisk fördel jämfört med andra lövfällande växter. Den grönskar först av alla häckväxter och är samtidigt härdig. Bladen har en riktig fräsch, lockande ljus grönska som mörknar något under sommaren och kan få fin höstfärg.”
Berberis Thunbergii, |
En annan variant som jag tror också blir rolig som ett klot är Berberis Thunbergii, härligt stickig och grön med en höstfärg som går i oranget... Den kan bli 2-3 meter hög och klarar sol väldigt bra. Nu är den typ 40 cm så det dröjer innan jag kan klippa den om jag vill ha den lite större variant av klot.
Här hittar du mer inspiration av formklippta klot!
En skönhet som har fått flytta hem till oss är Magnolian Susan. Har googlat lite och det finns lite olika bud om vad hon klarar för zoner och inte. Jag räknar iskallt med att hon fixar zon 3 om jag pysslar om henne. Då borde hon så småningom bli en stor buske med vackraste vårblomster.
Tänker att hon ska vara nära växthuset så man kan sitta därinne och njuta av henne samtidigt så kommer man likväl se henne från köksfönstret. Win - win. Jag valde en mörk rosa för att binda samman och lyfta det japanska körsbärsträdet som blommar i ljust rosa. Dessutom sticker den ut lite extra då jag inte har så många färglada blomster i trädgården.
Vide, uppstammad: Salix Helvetica |
Jag ytterligare 2 korneller som är så snygga; Rysk brokbladig kornell: Cornus alba Elegantissma! Denna kan bli upp till 200 cm hög. Jag vet inte än var den ska stå men den får bo i en kruka tills jag hittar en bra plats. Det blir lite till att känna efter, flytta runt den och matcha med allt annat.
Samma gäller egentligen den rysk kornell med gula stjälkar och gröna blad, Cornus sericea Flaviramea Så fin och läcker!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar