15 nov. 2009

A l t e r n a t i v


Idag blir det egentillverkning av Bars. Försöker hålla igen med godsaker till vardags och äter gärna bra mellanmål. Ibland åker det ner en bar, en måltidsersättningsbar som faktiskt är ganska goda. Det finns en uppsjö att välja mellan men de har något gemensamt, en massa E.... Och det är ju inte konstigt att de innehåller alltifrån smakförstärkare till konserveringsämnen - de ska ju hålla, vara "nyttiga", goda, lättillgängliga osv osv.

Men om man nu vill ha ett alternativ till detta? Man kan göra egna bars i flera olika varianter. De blir nästan som godis :-) Kanske ett bra alternativ till julgodis också...

Jag tror att det är bara fantasin som sätter stopp för olika varianter. Jag tror att man kan göra de så lätt till och med att man kan ta en färdig musliblandning. Hos oss blir det två varianter, den ena med en massa torkad frukt och den andra med bara lite.

1/2 dl pumpakärnor
3 dl havregryn
1 dl russin och tranbär
1/2 dl solroskärnor
2 msk olivolja
2 msk honung
rivet citronskal

Till den den andra varianter lägger jag till hackade (torkade) aprikoser, plommon och lite kokosflingor. Blanda allt "torrt" i stekpanna och rosta en stund, lägg till honung och olivolja och häll upp blandningen på bakplåtspapper och låt svalna. Skär i lagom stora bitar.

Min fundering är hur paketera dem väl? Kanske i smörgåspapper och förvara i kylen. Nåt annat förslag?

4 kommentarer:

  1. Detta ska jag göra, verkar så gott.....
    Kram

    SvaraRadera
  2. Mums vad gott det lät! Enda faran är väl att man sätter i sig hela satsen i ett nafs när sötsuget slår till. Ska absolut prova! Hälsningar Mimmi

    SvaraRadera
  3. Bars ÄR godis... med innebörden allt som vi äter för att det är gott utöver den lilla mängd kalorier som behövs för att överleva ;-)
    Men visst är det bättre med nyttigt godis än onyttigt! Ang. förvaring, inget av det du har i ditt recept ovan kräver kylförvaring. En vanlig burk i skafferiet borde duga fint. Barsen blir ofta för hårda i kyla. Jag bakade energibröd (typ bars fast i limpform) till Vasaloppet och det blev något hårdtuggat.
    Två tips att variera med:
    - en gnutta hackad mörk choklad och hackade hasselnötter/jordnötter (mer energi för dagar med mycket fysisk aktivitet)
    - koncentrerad äppeljuice och kanel

    SvaraRadera