28 nov. 2009

Tänka till?!


Idag är det By nothing day. Är lite skeptisk till "döpta"dagar, olika dagar ämnade för olika ting. Jag tänker på mor och farsdag, alla hjärtans dag och kanske även By nothing day.

Jag tror initiativet och grundtanken är bra med många av dessa dagar men att det sedan blir något annat av det hela. I By nothing day´s fall så tror jag att initiativet är mycket bra och kanske att det får människan att tänka till.

Men jag är för hållbar konsumtion i alla lägen. Inte bara för en dag... Igår var en dag som gav många tankar i dess riktning, en hållbar konsumtion. Eller mindre konsumtion... eller hets runt konsumtion....

I lokaltidningen i den kommun jag arbetar var det en krönika som handlade just om dagen i dag. En (M) ledamot som opponerade sig mot dagen och ville att vi skulle handla mera. Mera mera med gott samvete för att då skulle vi lyfta Sverige från krisen. Vi skulle hjälpa Sverige med gott samvete. Hm... Jag läste i en stor morgontidning om det förväntas att vi ska slå rekord i julhandeln i år. Lyckliga handeln!

På vägen hem på bussen satt jag och lyssnade på vardagen. Bor en bra bit från min arbetsplats så jag hinner med en hel del. Här var det två kvinnor i medelålder som hade varit och handlat i en affär med mycket låga priser och varor från andra sidan Östersjön samt andra sortering. Anyway, de hade med sig ett stort reklamblad om vad som var på gång nästa vecka. I detta reklamblad som de diskuterade ivrigt framkom det att det skulle finnas billig köttfärs nästa vecka. 29 kr kilot! Om man handlade andra varor för mist 500 kr fick man köpa 2 kilo, om man handlade för 1000 kr fick man köpa 4 kilo för 29 kr. Hets...

Jag måste säga att jag har faktiskt svårt för denna sörja av hjärntvättning. Hjälpa krisen...? Näe men lägg ner, jag hoppas väl att folk kan tänka ett steg längre än så. Ivan bloggar om samma ämne, såg jag igår kväll och det kändes gott att läsa. På Cykel idag tar han upp ett bra exempel på vad saker och ting kostar för dig och om du är beredd att betala... "intjänandetid" Nice uträkning som får en att tänka till!

Ha det gott!

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Hittade din blogg när jag var ute och surfade på "hönor", och tittar in då och då - jättekul att läsa om ditt liv och dina synpunkter. :-)

  Min äldste son har precis slaktat tre lamm, och vill gärna ta vara på skinnen. Jag läste för ett tag sedan att du slaktat lamm vars skinn du ska ta hand om. Har du lust att berätta hur du gör med dem efter att du tagit av skinnet? Du skriver att de ska saltas i en vecka - hur? Och vad gör du sedan? Kan de ligga ett tag innan de går till beredning? Har du något tips på företag som bereder? Många frågor och jag förstår om du inte har tid att svara. Att fråga kostar ju dock inget, eller hur? :-)

  Vänlig hälsning fr Ewa på västkusten

  SvaraRadera
 2. Ewa från västkusten: Kul att du hittade hit! Du har rätt, det kostar verkligen ingeneting att fråga och utan frågor får man inte några svar.

  Är ju faktiskt en rookie på lamm och lammskin... men jag har saltat med stensalt som jag köpte på granngården. Nu har de legat två veckor med salt på och jag ska väl skicka iväg dem nästa vecka.Vet egentligen inte hur länge man kan "lagra" dem men några veckor säkert om man saltar om dem. Måste ringa och fråga hur man pakterar dem bäst för leveransen.

  Ta kontakt med Tranås Skinnberedning de är mycket trevliga. Jag har pratat med dem en gång och blev mycket väl bemött! www.tranas-skinn.se

  Ha det gott!

  SvaraRadera