14 nov. 2009

K o n s u m t i o n s m o t s t å n d a r e ?

I förrgår blev jag kallad för konsumtionsmotståndare på jobbet. Visserligen med glimten i ögat men nog var det lite allvar i påståendet. Upplever mig själv inte fanatisk inom detta område, snarare lite mer försiktig vad gäller "shoppa för livet". Jag tror på kvalitet framför kvantitet!

Har läst och hört om programmet Ullared men har inte titta på det. Vill liksom inte. Vill inte uppmuntra. Så jag kommer prata om något som jag inte sett.... Huvaligen :-) Anyway, så himlar jag med ögonen för mig själv bara jag tänker på de olika diskussionerna om detta Handlingsmecka. Kan liksom inte förstå. Förstår inte detta scenario, åka många mil, stå i kö för att handla, handla och handla till öronen faller av, fylla plastkasse efter plastkasse av "måste ha saker"...

Vilket behov tillfredsställer man när man åker till Ullared? Kan någon förklara för mig? För jag ser bara problem med detta. I och för sig så är det ett antagande av mig att det finns många lågbudgetmärken som produceras av många mindre lyckligt lottade människor och i värsta fall av barn. Alltså att vi utnyttjar dessa för att få handla billigt?! Detta skulle jag kunna spinna vidare på med frakten till Ullared av alla varor... hur miljövänligt är det? Och människorna som åker dit för att handla...hur miljösmart är det?

Är man verkligen en konsumtionsmotståndare om man inte gillar tanken med Ullared? Ja, jag vet, nu sticker jag ut hakan igen... men kom igen!

4 kommentarer:

 1. Nej, möjligtvis slöserimotståndare. (Den titeln använder jag själv med stolthet.) Begreppet konsumtionsmotståndare är befängt, alla måste konsumera för att överleva.
  Det strider mot allt sunt förnuft att köra tiotals mil och slösa både bränsle och många timmar av sitt liv för att köpa varor som finns tillgängliga några kilometer och minuter hemifrån. För att motivera slöseriet och transportkostnaden drivs man att köpa mycket mer av varorna än vad man egentligen behöver. Varvid man måste upplåta plats i sitt hem till lagring av de överflödiga varorna. Och eftersom man ofta felberäknar sin förbrukning eller helt enkelt byter smak så blir många av varorna aldrig använda utan måste slängas. Tycker detta är ett osunt ekorrliknande beteende. (Har själv handlat på Ullared några gånger som ung och oförståndig.) När oljetoppens konsekvenser slår till blir det nog en brysk korrigering.
  PS. Se programmet på Kanal 5s hemsida, du kan snabbspola igenom det. Att se valfria 15 minuter är klart intressant.

  SvaraRadera
 2. Jag är (också) konsumtionsmotståndare!
  Helt rabiat och stolt över detta. (Så varsågoda och klipp till - jag har stuckit ut hakan!)

  Såhär skrev jag i ett blogginlägg i juli i år;

  "Det finns inga billiga kläder.

  Det finns inga billiga skor.

  Någonstans finns det människor som måste betala ett mycket högt bris för att vi ska få ha ”förmånen” att överkonsumera billigt skräp av dålig kvalitet som vi inte behöver."

  Jag har aldrig satt min fot på Ullared och jag tänker inte göra det heller.
  Det är jag också stolt över!

  Och jag har inte och tänker inte se det jävla tv-progarmmet heller.
  Så det så!

  Om du har en åsikt så hoppas jag att du vågar stå på dig.
  Jag har märkt att man kan ta udden av retsammheter i stil med "konsumtionsmotståndare" genom att lugnt och vänligt hålla med.

  (Om jag blir kallad "bakåtsträvare" brukar jag köra med "Jo, det är ju ett populärt skällsord. Men om man till exempel har kört in i en återvändsgränd, så är det ingen dum idé att backa")

  Efter denna svada måste jag dessvärre erkänna att jag inte kan ge dig någon förklaring till varför man åker till Ullared. *rycker på axlarna och slår ut med händerna*
  Sorry!

  SvaraRadera
 3. Cykel idag: Nu har jag titta på Ullared-programmet och tja... tummen ner. Jag gillade inte programmet som sådant och inte "shoppingen" heller. Usha mig vad trött jag blir...ibland känner jag mig som ett ensamt UFO här på planeten och då är det skönt att veta att det finns fler än jag som tänker lite längre fram....

  SvaraRadera
 4. Ekomuppen: jag dansar och jublar, bockar och niger, DU har så rätt!!!Sköööönt uppfriskande. Önskar bara att jag hade vågat :-)

  SvaraRadera