8 nov. 2009

Vems dag?

Något känsligt har jag förstått att det är men, ännu en dag som vi i vår familj inte vill vara med och fira. Vill inte, vill inte. Ändå är det svårt.... eller var svårare när barnen var mindre... Redan på dagis fick de lära sig att göra fin gulliga kort till mor eller far... i skolan samma sak... det ska pysslas och det ska handlas. Kommer det på tal att vi inte firar detta tittar man snett på oss... vi gör inte rätt.

Klart man kan visa uppmärksamhet till någon men måste det ske på en speciell dag och med en slips? Vems dag är detta? Handelns skulle jag tro?! Och vi strävar efter att inte delta.

Wikipedia kan man läsa lite om dagen idag: "Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där mor i huset medverkar. Något vackert läses upp utantill, och hjärtats tack bringas Far, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig Fars förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Far sorg, suckar, bekymmer och svårigheter."

Förstår mig inte riktig på dessa olika dagar... alltifrån kanelbullens dag till farsdag. Vad är de egentligen till för i dagens samhälle? Och för vem?

Temadagar att titta på och i många fall att förundras över....

10 kommentarer:

 1. Bra reflektioner som får mitt fulla stöd!
  Vi avstår också från att fira fars och mors dag. Tycker det sänder ett väldigt tveksamt budskap. Att fira en person för att denna spelar en viss roll väl fokuserar på det ytliga och oäkta. Och om man tänker sig att uppmärksamma kärleken till mor och far sådana de är, så vore det rysligt om man bara gjorde detta en gång om året! Istället borde var dag betraktas som fars och mors dag, och givetvis även barnens dag.
  Barnens små kort och teckningar får man väl ta emot med öppna armar och hoppas att de skapat dem med äkta glädje snarare än på kommando från fröken.

  SvaraRadera
 2. cykelidag: Skönt att höra att det finns fler... sitter precis och tittar på tv4 morgon och skriver matsedel och handlingslista (suck) och det handlar om fars dag fram och tillbaka på tv... något magstarkt!

  SvaraRadera
 3. Är med dig i teorin, föll dock dit med buller och bång som förstagångsförälder... Tänk att man är någons far (eller mor) - det är ju mer det underverket man vill/borde fira. Vi får se hur vi ställer oss till det hela jippot i framtiden. Väl talat! Kram Mimmi

  SvaraRadera
 4. Mamma Mimmi: Ja, lite mer av ett jippo är det nog än något annat.... kanske att vissa människor har lagt in en djupare betydelse men det är inte vad jag ser.... och kanske är det behov hos andra...men inte hos oss...

  Man kan bara förändra sig själv :-)

  SvaraRadera
 5. Kollade din länk till fars dag med anvisningar om hur det ska "firas" och det var ju intressant. sen tittade jag på mors dag och det var ju inte alls lika högtidligt beskrivet även om det var samma-lika. Efter det kollade jag barnens dag. Hmm, jag minns inte att barnens dag blivit uppmärksammat på samma sätt under min uppväxt. Om Det nu ska läsas något vackert och barnen ska be om ursäkt för sin existens på mors/fars dag så borde ju föräldrarna rimligtvis göra något roligt med barnen och "utbedja sig /---/ förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat /---/ sorg, suckar, bekymmer och svårigheter" för barnen. Nu när jag tänker på det borde barnens dag vara en helgdag. ;)
  Det är också lite intressant att det behövs 199 temadagar. Jag kanske är lite naiv me jag tycker inte att det borde behövas "Internationella dagen för tolerans", "Världsdagen mot barnmisshandel" men det är ju jag det.

  SvaraRadera
 6. Jo, jag håller med om att många högtider haussas upp maximalt av handeln och i sak håller jag med dig.
  Samtidigt blir människor glada av att uppmärksammas. Så ett telefonsamtal brukar det i alla fall bli för min del.

  SvaraRadera
 7. Hejhej.
  Nybliven läsare av din blogg. Kommer garanterat att bli långvarig. Den är underbar och full av idèer och nyttiga tips. Även mycket tänkvärt.
  Tack för en mysig läsning i höst/vinter rusket.

  SvaraRadera
 8. Drutten: ja, bra sagt! "förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet" hahahaha En bikt på barnens dag vore väl nåt?! :-)

  SvaraRadera
 9. Ekomuppen: Jag har inget emot att nära och kära uppmärksammas men om man måste ha en dag för att komma ihåg dem då behöver vi nog omvärdera lite i vårat hektiska samhälle....

  SvaraRadera
 10. Maria: HJÄRTLIGT välkommen hit! Vore ju roligt om du trivs och återkommer...alltid härligt med nya inslag!

  SvaraRadera