8 mars 2012

Bön-planering


Nu sparas det mjölkförpackningar och toarullar här och förberedelserna för vårsådder är i gång. Tänker att jag förodlar bönor i toarullar så att jag har härliga stadiga plantor att sätta ut i landet som är moståndskraftiga mot skadeinsekter. Jag gjorde det första gången förra året med mycket bra resultat.

Bönor som jag tänker odla i år:
  • Vaxböna Rocquencourt
  • Vaxböna Dragons Tongue
  • Spritböna Borlotto Lingua Di Fuoco Nano
  • Brytböna Marion
  • Blomsterböna White Emergo Snowy

Vi brukar frysa och torka bönor när vi förvarar dem. Men jag letar efter flera sätt... ni vet. Och så hittade jag den här häromdagen som jag tycker låter spännande:

Lacto-fermented “Pickled” Green Beans

These pickled green beans make a tasty snack anytime of the day…they have a wonderful garlicky taste and are a great little “finger-food”. I like to grab a few straight from the jar and munch on them….betcha’ can’t eat just one ;)

  • 3/4 to 1 pound fresh green beans
  • 1 large clove garlic, sliced
  • pinch red pepper flakes
  • 1 teaspoon dried dill
  • 1 1/2 Tablespoons unrefined sea salt
  • 2 cups filtered water

Other Items you will Need:

- 1-quart sized wide-mouth jar
- Pot of boiling water
- Bowl of ice water

Place half of the sliced garlic to a clean quart-sized mason jar, followed by the red pepper flakes and dill.

Snap off the stem-end of green beans. Blanch green beans in boiling water for 2 minutes, then immediately transfer to a bowl of ice water until no longer hot. Drain the blanched beans well and pat dry with paper towels.

Add green beans to your jar, stem-end down, packing them close together….it helps to lay the jar on its side at first. Fill the jar completely with the green beans, but do not pack them in too tight. Sprinkle remaining garlic slices on top of beans in jar.

In a bowl, or large glass measuring cup, mix together the water and salt. Pour this mixture into your jar of beans to cover, being sure to leave 1-inch space from the top of the jar for expansion. (If the brine does not cover, simply make up another batch using the same ratio of salt to water.)

Place lid (preferably air-lock lid) on the jar tightly. If using air-lock fill with water according to instructions. Allow to ferment (culture) for 3 days at room temperature, checking after day 2. When they are done, the beans will smell and taste “pickled”, but they should still be slightly crisp.

Remove air-lock lid, if using, and replace with storage lid — transfer to cold storage.

11 kommentarer:

  1. Hej, det där med picklade bönor tror jag på. Men jag har en fråga ang. din bönsådd. Fyller man hela rullen med jord och sen planterar eller ska den vara halvfull????
    Ha en bra dag.
    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lotta!
      Jag brukar fylla toarullen med 2/3 jord. Man kan säkert göra olika, jag har hört att vissa delar toarullen och fyller hela halvan med jord...

      Radera
  2. Det där tricket har jag också testat. Toarullar är en klar vinnare.

    SvaraRadera
  3. Den där vita blomsterbönan får jag nog ta och leta upp.
    Perfekt att odla i rullar.
    Ha det gott
    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blomsterbönan är både snygg och god! :-)

      Toarullarna är bra. Har även en krukmakare men då måste man ju "göra" krukorna, toarullarna är ju färdiga krukor!

      Radera
  4. Men jag fattar inte, vaddå odla i toarullar? I vilket skede, och varför inte i kruka? Jag ska själv sätta bönorna inom kort så svar vore ovärderligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lisa!
      Ja, jag fyller toarullen till 2/3-delar med jord. Petar ner bönan, täcker fröt och vattnar! Ställer på en bricka eller ett tråg och väntar :-)

      Varför? Jo, bönplantor som är dryga dm klarar sig mycket bra när man planterar dem i landet. Jag planterar hela toarullen ner i jorden! Mycket praktiskt då bönorna har lite känsliga rötter så behöver man inte peta i dem, toarullen förmultnar finfint i jorden.
      Lycka till!

      Radera
    2. Toppen, det ska jag genast anamma! Tack för hjälpen!

      Radera
  5. Gud så smart med toarullar. Mjölkkartonger kom jag på själv, och tidningspapperskrukor har jag också lärt mig, men toarullar var nytt. Nu ska jag inte kasta en enda längre. Dessutom älskar ju ungarna toarullar. Måste nog sy mig en toarullesamlare. Super!

    SvaraRadera
  6. I think that is how I felt so awful that I will go out
    into the category of having Emetophobia are referred to as
    Montezuma's Revenge. I would get sick from gastro. Seriously, I kind of bummed because I am thinking that whoever visited a stall, someone else who feels sick. It has been effective even in preventing vomiting after eating only a small handful of foods which are all linked to illness. I hated the fact that she should stay on this spring.
    Also visit my web site ; emetophobia treatment Russell

    SvaraRadera