Förra årets kålodling.
Tanke är att förlänga säsongen för senare skörd för att kunna förvara grönsaker längre. Det är klart att jag kommer odla för direktkonsumtion också men om man ska ha något grönt i januari så får man nog tänka till. En fundering är att faktiskt anlägga varmbänk på senhösten också och inte bara på våren. Där skulle ju flera grönsaker kanske kunna övervintra med en bra täckning? Att odla i upphöjd bädd och med fiberdukstunnel borde ju också vara ett bra alternativ, om inte annat så för att slippa fjärilslarver!
Och när vi ändå pratar om fjärilslarver så har jag samla ihop knep för att klara mig så bra som möjligt. Ja det finns ju annat att oroa sig för så som jordloppor och ja så har jag ju höns som gillar kål! Förra året var de på mina kålplantor efter fjärilslarverna så det blev inte mycket kvar. Hönsen får klara sig i stor inhängnad i år, de hittar på för mycket bus... Andra strategier för att få kålen att överleva i år blir:
- Att förodla kål i varmbänken - ett tips från Anna med bloggen Vita rosor och förgätmigej. Jag odlar olika sorter i pluggbrätten som jag ställer i varmbänken i ja, kanske i slutet av mars eller början av april blir nog bra. På det vis behöver jag inte tänka på platsen innomhus, för det är det galet ont om.
- Att gödsla med nässelvatten - en kvinna som jobbde på samma ställe som jag (hon är pensionär nu) berättade för mig att hon gödslar med nässelvatten på sin kolonilott och då får hon inga nässelfjärilar som lägger sina larver på kålen. Jag har ingen aning om det stämmer MEN om det nu gör det så får man ju två flugor på smällen; gödsel och insektsmedel. ;-)
- Tyvärr luktar det illa att framställa nässelvatten på vanlig väg men om man häller varmt vatten på nässlorna så har man nässelvatten utan odören! Så min tanke är ju, jag förväller ju nässlor för nässelpesto, nässelsoppa, paj med nässlor och så fryser jag in nässlor... det blir lite nässelvatten av alla nässelrätter jag gör. Himla bra!
- Täckodling och fiberduk. Som sagt; odlingstunnel med fiberduk borde ju vara nåt.
- Tagetes - har börjat så tagetes för att få blommor till trädgården som ska förvirra skadedjur med sin lukt.
- Mikrobiologisk bekämpning och alla mina tilltag inte räcker till! Nyttodjur som är bra utan att vara giftiga. tyvärr är det dyrt men som sagt, om inte de andra åtgärderna räcker då blir det hårdhandskarna.
- Kanske odla lite palmkål i korgar? Gela har korgodling som är värt att efterapa, både vackert och nyttigt.
2012 s kålsorter:
- Kålrabbi Azur Star -skörd efter utplantering: 50 dagar ekofrö
- Kålrabbi Noriko - skörd efter utplantering: 50 dagar ekofrö
- Kålrabbi Superschmelz ekofrön
- Rödkål Red Express- ekofrö tidig men även lagringsbar vid sen sådd
- Grönkål Westland Winter- Såtid: april-slutet av juni Så inte förrän i början av juni
- Grönkål - palmkål Nero di toscana precoce - kulturarv
- Asian All Green Mix - blandade asiatiska kålväxter
- Kinesisk salladskål Wong Bok (tål lite frost)
- Broccolirybs Quarantina -italiensk kålväxt
- Broccoli Green Magic
- Brysselkål Brigitte
- Savoykål Marner Grufewi ekofrö
- Vitkål Castello
- Joy Choi, Japansk kål
- Salladskål Kasumi
Hur odlar ni för bästa resultat?
Men åååååååååå så inspirerad jag blir!!!! Jag tänkte bara vrååååla när du undrade om jag hade några tips KÅÅÅÅLRABBBBIIII Supersmeltz men sen såg jag att du har det redan. Jag kommer detta år att försöka få till mera broccoli, upplever att de ger skörd väldigt långt in på hösten och är rätt problemfria. Sen skall jag odla min huvudkål mest i mina korgar och med mycket tagetes det brukar ju fungera bra. Som det känns nu så ska jag odla mindre huvudkål än jag brukar men vi får se sen hur det blir=). Varför då... jo för att jag är så less på att jag tycker att det är rätt jobbigt med alla kålfjärilar... men det fungerar ju bra med fiberväv om de små marodörerna inte hittar under den... då ger man ju dom ett paradis som heter duga där under. Ser att du hade rödkålen Red Express den skall jag odla i korgarna blir ej så maffigt stor och passar bra där. Vacker att se på är den med.
SvaraRaderaÅååå gud vad jag gick igång med ditt kålinlägg. Men tror att jag skall försöka så en del kål senare detta år för jag tycker mig ha märkt att det inte händer så mycket på försommaren ändå utan att de växer som bäst på hösten. Men för korgarna gäller det att så tidigare. ÅÅÅ vad mycket planer det finns skulle kunna fylla spaltmeter med kålfunderingar!!! Men nu ska jag sluta surra kål och få nåt gjort istället. Ha en fin fin söndag./Gela
Ja men visst måste man ha Superschmelz i sin köksträdgård?! I år ska jag även prova två andra sorter, bara för skojs skull. Knasiga nöjen va? hahaha
RaderaVad roligt att du gick i gång på inlägget, kanske för att vi har samma/lika tankar och intressen... tror du? Men det är roligt att ha en bra plan som man förverkligar, oftast i alla fall. Jag tror på min kålgrej och hoppas på stora skördar nu när jag även har lärt mig att mjölksyrejäsa. :-)
Spetskål - kanske något att börja med?
SvaraRaderaJag har små plantor som skall ut i varmbädden snart.
Återkommer med mer feedback på detta härliga inlägg. Hela morgonen har det varit kattförlossning här - sex små underverk - så jag måste sätta fart ut.
Tack vare dig hittade jag nu även Gela... Skall läsa in mig senare - ser ut att ha en superfin blogg hon med.
Ja spetskål kanske är nåt också. Hm ...tål att tänkas på. De är ju både vackra och goda.
RaderaGrattis till nykomlingarna, superbra musfällor! ;-) Jag har två...
Angående Gelas sida, absolut värt ett och två besök. Finns mycket gott att läsa där, rekommenderas å de varmaste!
Jag gör som du, förodlar i pluggbrätt, ställer ut när värsta frostrisken är över. Sen behandlar jag med bakterier, firmanamn Turex. det håller skadorna på ett minimum.
SvaraRaderaHar ju också kommit igång med varmbänk igen, men tycker den ör fasligt trög i starten? Minns inte från förr om åren hur många dagar det brukar ta?
Förra året anlade jag varmbänken i början av april och om jag tittar i min anteckningar så tog det nästan en veckan innan den var redo så att säga. Och då vattnade jag i mellan åt och hade glasskiva ovanpå! Fyra dagar sol gjorde susen på slutet, då var det över 25 grader om jag inte vädrade lådan. Planen är att starta lite tidigare i år, vi får se om jag hinner med... måste ju knacka på hos bonden också ;-)
RaderaJag frössår oftast direkt i landen, det brukar bli fina skördar ändå. Det enda som jag inte lyckats lika bra med är blomkålen så dem tänker jag förodla i år för att se om det ger mer blomkål...nu har jag mest fått blast.
SvaraRaderaSen använder jag alltid täckduk...och kollar noga så ingen fjäril lyckats ta sig in i "tältet" och lagt ägg.
Det där med nässelvatten och nässelfjärilar. Tror inte det har någon betydelse. Jag kanske är helt ute och cyklar, men nässelfjärilar lägger väl aldrig ägg på kål?! Deras larver vill väl äta nässlor...därav namnet.
Kål känns så svårt så jag står över i år och iakttar dina sådder som fortbildning :-)
SvaraRaderaHa det bäst!
Kram Hélena
Jag täcker alltid min kål också. I fjol köpte jag kålnät från Olssons frö, det var suveränt bra istället för fiberduk där det ofta kan blir för varmt för kålen under. Håller med frk Dill där, nässelfjärilen lägger inte larverna på kål vad jag vet, de lever på nässlor. Men kanske kan du förvirra kålfjärilen och kålflugan med nässeldoften ! I vilket fall är det säkert till nytta som gödning. Jag brukar odla asiatiska kålsorter typ Pak choy och Mizuna tidigt också, jag sår inne nu eller ännu tidigare,sen åker de ut i ouppvärmda växthuset i mars någon gång, lite beroende på temp. Jag brukar också så rädisor direkt i kallhuset när tjälen släppt, de tål mycket kyla och gror vid låg temp, det gör även sallaten. Vintersallat kan du ju skörda tidigt om du sått den på hösten.
SvaraRaderaHärligt att läsa om dina planer ! Kram !
Lisa/Lisas trädgård
Tack va snällt! Vet dock inte om jag kommer kunna läsa dina inlägg på ett tag... De ger mig alldeles för mycket odlarinspiration då jag egentligen har bestämt att ligga lite lågt med det i år haha :P Fast ganska kärt besvär ändå ;) Och förresten kommer jag inte kunna hålla mig härifrån.
SvaraRadera