7 nov. 2009

M a n d o l i n


På önskelistan finns en Mandolin sen länge. Och då menar jag inte instrumentet mandolin som min man så envist påstår... Nej det är en grönsaksrivare eller skärare skulle man kunna säga. Det finns många olika varianter och de i plast är billigast.

Själv skulle jag vilja ha en i rostfritt... Har intalat mig själv att det skulle vara mer hygienist, mer miljövänligt, mer hållbart osv. Vet inte om det stämmer...

Om man söker på nätet så hittar man olika varianter och olika prisklasser. Själv har jag fastnat för denna på bilden. Enkel men stilig. Går att hitta på Clean Cut som för övrigt har en uppsjö av knivar som jag också skulle kunna tänka mig!

Varför då en Mandolin? Ett till redskap i köket när jag försöker minimera och inte leva med i konsumtionskarusellen? Det är klart att även jag konsumerar men jag försöker se över vad jag egentligen behöver och vad jag kan tänkas avstå. Jag "behöver" inte en Mandolin men det skulle vara en "bra att ha sak". Ett redskap som underlättade min matlagning.

Kanske att jag även skulle ändar matlagningen en aning...till exempel göra egna rotfruktschips? Äta mera rotfrukter i rå form då man kan skära dem i fina strimlor och i tunna tunna löv. Mums vad gott det låter. Så, Mandolinen står på önskelistan och kanske att jag får den i julklapp?!

4 kommentarer:

 1. Håller med dig om att en mandolin skulle vara toppen i köket. Redskap som verkligen tillför något till matlagningen och som används frekvent känns ju som en god investering. Har du en Microplane grater/rivjärn för citrusskal, parmesan, ingefära etc.? Sååå bra och skönt att slippa ta fram och diska stora rivjärnet. Grattis till dina 1000!

  SvaraRadera
 2. Klokt. En mandolin är ett universalredskap som kan ersätta många andra. Köper du en med kvalitet som håller länge så tror jag det spar resurser totalt. Det finns också keramiska mandoliner, fördelen att de håller sig skarpa. Köpte själv en Kyocera-mandolin då jag har Kyocera-knivar sen tidigare. Keramik är en förnybar råvara.

  http://shopping.kelkoo.se/ssc-100410023-kyocera-mandolin.html?sortBy=totalprice&view=List

  SvaraRadera
 3. Mamma Mimmi:jag tror faktiskt att Mandolin skulle användas i detta hus... men en Microplane grater/rivjärn har jag inte heller....

  SvaraRadera
 4. Cykel idag: så du tror att keramiska mandoliner är ännu bättre? hm.. måste jag omvärdera mina funderingar... det här börjar bli svårt :-)

  SvaraRadera