1 jan. 2011

Plastpåsar 2011?

Det sker många konstiga förbud i världen för tillfället men Italien har man lyckats med ett förbud som jag ändå gillar. Om man nu ska förbjuda en massa saker så är väl ändå plastpåseförbudet ett av de bättre?!

I DN kan man läsa: Lagen tillåter biologiskt nedbrytbara påsar och papperspåsar. Den har tagit ett decennium att införa, men från och med nyåret blir det böter för affärer och kaféer som lämnar ut plastpåsar...

Frågan är när ska vi våga ta ställning? Jag menar man (jag) får fortfarande i de allra flesta fall tacka nej till plastpåsar när man (jag) handlar t ex kläder. I vissa fall får jag vara envis i mitt nej-tackande då det verkar vara svårt att förstå att jag kan bära i annat än plastpåsar. Jag vet inte om förbud är rätta vägen men om inget sker så kanske det är en utväg...

För att hylla tanken om att förändra och ta bort plastpåsarna så kommer här en favorit i repris: Canvas Bags av Tim Minchin!


7 kommentarer:

 1. Underbart!
  Tack för härlig inspiration och många tänkvärda ord under 2010!
  Riktigt Gott Nytt År 2011!!!
  Charlotta

  SvaraRadera
 2. Madame C, ett stort tack själv för mycket kunskap och inspiration!

  SvaraRadera
 3. Papperskassar fungerar inte för sopförbränning så plastkassar är nödvändiga för att vara naturvänlig. Problemet är mängderna. Siffrorna i artikeln är absurda. Själv handlar jag med tygkasse och måste köpa extra plastpåsar på rulle för att ens få ihop nog med kassar till soporna. De få plastkassar som klädhandlandet leder till är en hjälp, men inte så stor. Förbudet i Italien är som så mycket annat en enkel åtgärd som staten tar till när den inte orkar utbilda massorna.

  SvaraRadera
 4. Anonym (?): Välkommen hit! Funderar lite på det du säger och håller med om att förbudet är enkel åtgärd och slappt från staten.
  Vad gäller åtgång av plastkassar hemma hos oss så går det upp och ner. Jag köper avfallspåsar då jag inbillar mig att de är mer miljövänliga(?). Dock så tror jag att man kanske inte ska göra det så lätt för sig... sopsortera och kompostera om man har möjlighet, tänka till när man köper varor - hur är de förpackade och hur mycket avfall ger de? Om vi anstränger oss, en familj på fyra personer så är det max 2 påsar med sopor på en vecka! Dock så är det mycket papper, kartong, glas, plast och annat som sorteras till sina iglon.

  Jag tror verkligen inte vi behöver så många plastpåsar som tillverkas om vi anstränger oss!

  SvaraRadera
 5. Super att du skriver om detta! Kul ide med polytunnel till hönshus.Undrar om det skulle funka på våra breddgrader bara. Vi komposterar, odlar själva, handlar förpackningssmart, sorterar och får väl ihop tre påsar på två veckor av sådant som måste gå i soptunnan. För att vi saknar varmkompost, ännu. Det blir en till våren.

  SvaraRadera
 6. Boman: Ja visst är det smart med polytunnel? Förutsatt att man inte har -30 en längre period...

  Kompostering och odling is da shit!

  SvaraRadera
 7. Känns tryggt att veta att man inte är ensam om att "halvbråka" i butikerna för att man inte vill ha produkterna man handlar i en plastpåse. Gillar dina bilder på hängtomaterna ;) Ha en fin dag! Annelie

  SvaraRadera