15 jan. 2011

Tomater tomater tomater


Japp, det finns annat än chili i mitt huvud, nämligen tomater! Just nu bläddrar jag i Tomatklubbens medlemsblad och sortlista och är helt salig. Hur ska man välja? Det finns ju så mycket att välja på....

I år blir det nog odling i tomathuset och på friland, ska bli spännande och se om friland funkar. Tomathuset (enklare hemmabygge) står och väntar på att rengöras. Borde gjort mer i höstas men det blev inte av... Jag fick i alla fall in alla trädgårdsredskap in skjulet innan snön. Men att göra rent krukor och växthus fanns inte i min värld då.

Förutom att jag funderar och drömmer om olika tomatsorter tänker jag mycket på själva odlingen. Att odla med samplanteringar, att odla "nyttiga" växter för att förhindra angrepp av sjukdomar och skadedjur och så allmänt hur gör man för lyckat resultat? Jag återkommer med mina planer angående skyddsåtgärder ;-)


På min önskelista så hamnar många ryska sorter från Tomatklubben och enstaka ungrare. Det blir lite som att ryssen anfaller på tomatlistan. :-) Växthustomater, frilandstomater, coctailtomater och stora härliga bifftomater har jag prickat för... Kanske att jag behöver fler tomathus? Hahahahaha Helt sjukt! Hur ska jag kunna välja?

Har ni några favoriter?

6 kommentarer:

 1. Körsbärstomater absolut, har haft en sort som heter Supersweet men den finns inte kvar i Impectas sortiment iår, och så har jag haft gardeners delight, oxå den jättebra.
  Jag längtar sååååå till vår och takdropp så det går att sätta spaden i jorden igen !!!

  SvaraRadera
 2. Min (och alla som fick plantor av mig) absoluta favorit förra året var busktomaten Taxi (gul). Fröerna kom från Runåbergs och kan varmt rekommenderas. Tyvärr har jag inga extra fröer kvar (korkat att jag inte tog massor - man lär av sina misstag!). Däremot har jag en del annat på min frölista om du är sugen på ett byte http://mimmismammaliv.blogspot.com/p/odling-och-froer-2011.html Jag är på jakt efter chilin Mini Bonnet och Cantaloupemelon om utifall du har några fröer extra och är sugen på något jag har. Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 3. Jag glömde att skriva upp vilka sorter jag odlade i fjol så jag har inga namn på mina favoritet. Jag drar upp en del plantor av några få sorter och byter mig sedan till resten.

  I år är första säsongen med färdigt växthus så det kanske blir andra sorter som trivs bäst då ändå. Tar tacksamt del av andras tips.

  SvaraRadera
 4. Det där tomathuset såg fint ut. Har ni byggt i trä ? Visst blir man alldeles hagalen när man läser i frölistorna ! Min favorittomat är Ildi, en gul oval cocktailtomat som kan få över hundra tomater i en klase. Sen gillar jag Black Plum, rysk plommontomat också. De är duktiga på odling därborta ! Ha en fin helg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 5. Black sweet cherry! Svarta cocktailtomater, fantastiskt goda och annorlunda smak! Överhuvudtaget gillar jag olika små tomater bästm tycker de smakar mkt mer... I år blir det nog bara små sorter för min del...

  SvaraRadera
 6. Så härligt att ta del av dina odlingsplaner och drömmar! SOm motvikt till att titta ut genom fönstret....

  SvaraRadera