6 jan. 2011

Scovilleskala, mera chilefrön och 'chilehead' !


Om man inte orkar höra mer om mina chiliplaner så kan man sluta läsa nu för detta inlägg är bara chili... Medan jag letar information om chilisorter, hur man mäter chilistyrkan så lär jag mig att någon som "nördar in" sig på chili kallas för chilehead. Kul! Dessutom har jag lär mig att det heter inte chili som jag envisas att kalla frukten utan att det heter chile efter chilepeppar. Så från och med nu ska jag kalla den för chile för hur skulle jag annars gradera upp till en chilehead?!

Och i Allt om trädgård forum hittar jag en kvinna; Mia med bloggen Mias trädgård som verkar vara riktigt chilebiten, en chilehead. Hur roligt som helst när man väl börja söka information och man hittar andra tokar... :-) Nu är hon något mer inbiten och lärd än jag men jag ska absolut gå igenom hennes blogg och suga in all kunskap hon delar med sig!

I min förvirring letar jag efter en skala att följa om chilepepparns styrka. Varför förrvirrad? Jo i när jag letar information så finns det skala på 1-5 och 1-10 och så Scovilleskalan... inte lätt för en nybörjare att förstå sig på. Vilken skala följer du? I mitt resonemang så fastnar jag ändå för Scovilleskalan då den känns mer internationell än andra(?). Nu är bara frågan, hur omvandlar man något från styrka 3 till Scovilleskalan? Eller hur jag placerar alla mina nya chilesorter på denna storstegsskala från 0 till 16000000?

Och apropå nya chilefrön så har jag lyckan att få en massa frön från Charlotta med Cesars trädgård. Helt galet roligt att få brev med en massa frön :D Tack snälla gulliga Charlotta! Så idag blir det till att stoppa chilefröna i jorden av följande sort: Brazil, Omnicolor, Mini Bonnet, Monkeyface och Arizona. (På hennes blogg hittar man många fina bilder på sorterna!) Jag ska också lägga in dem på min sålista för 2011.

Ha en go dag!

10 kommentarer:

 1. Härligt att fröerna kom fram! Fy bubblan vad kul det här är:) Har du något tips om när jag ska så piplöken? Hade piplök i min gamla trädgård, men då fick jag smålökar att sätta... Antar att den ska sås med purjolöken, men vet du något annat så säg gärna till.
  Kram och tack än en gång för detta kuliga!
  Charlotta

  SvaraRadera
 2. Piplöken... hur gjorde jag....? Jo jag sådde i "papperskrukor" med typ tio frön i varje. Ställde dem i tomathuset (kallväxthus) i slutet av februari... Jag ska nog så fler i år igen men då kör jag nog inomhus om jag får plats. :D

  SvaraRadera
 3. Jag vet någon som inte tröttnar på det i alla fall :) Tack vare dina chiliinlägg har han äntligen fått upp ögonen för din blogg, som jag tipsat honom om ett antal gånger :)

  SvaraRadera
 4. hej, är det inte för tidigt att odla chili el chile, trodde man började i mitten på februari, får testa jag med.Kommer frukterna tidigare om man börjar nu? Brukar ta frön från färdigköpta chili

  SvaraRadera
 5. Hej " Wannnabe " - TUSEN tack för kontakten... Jag trodde att mina blogginlägg inte alls kommit vidare från min dator...Har aldrig tidigare fått någon respons och kanske därför legat på latsidan med bloggandet.
  Jag har hållit på som en blådåre med mitt kök - som fortfarande är ett enda kaos....Har idag hållit på att skruva upp hyllstöd och märker gång på annan att alla vinklarna är åt rump....Såga,skruva,borra och omvänt...Blääääh. Och så föll en kopp från en färdig hylla ner på mina älsklingstallrikar - varav en gick i kras...( Stora gula rustika "Carina" - nu bara tre kvar...
  Systematiskt osystematisk - ååååh, vad det grämer !!!!
  De första frökatalogerna har kommit - ett säkert vårtecken mitt i allt snöelände :)( som tar mer än lovligt tid...Liksom vedhuggningen )
  Oj vad det kliar i fingrarna att skicka en beställning...
  Jag har tänkt börja så paprika, chili, purjo i medlet av februari - då adventstaken byts ut mot lysrörsarmatur ;D
  Ha det bra alla frögalna medsystrar och bröder !!! Hoppas odlaråret 2011 blir bättre än fjolåret....Allt torkade bort...

  Nanne

  SvaraRadera
 6. Å, har du redan kommit igång! Jag måste nog vänta tills jag orkar städa bort julen först, så det blir plats att koppla in växtbelysningen på rätt plats, men sen så....förresten, visst kan man så perennfrön nu och sätta ut i snön?!

  SvaraRadera
 7. Växla ner: njae.. inte riktigt så det funkar.. du får snarare mer frukt. det bästa sättet är att sätta relativt tidigt och sen plockar man bort dom tidiga blommskotten för att stimulera plantan att växa sig starkare och få fler blommor. med andra ord flera frukter.. när den första frukten kommit stannar nämmligen växten av och då är det kanske inte tillräckligt varmt o ljust för att få fram bra frukt. självklart så är det bara o knippsa om en frukt kommer för tidigt så återtar växandet.
  Bondjäntan: Jag följer också scoville.. mera pålitlig, MEN det kan vara förädiskt eftersom mängden caspiscin kan variera också.. inte bara koncentratinen.. tepin är ett bra exempel. lägre scoville än habanero men minnst lika stark i smak.. kanske starkare.
  Jag odlade fram en omgång naga jolokia förra året.. fick bara fram 2 frukter.. men ändå.. det ska vara världen starkaste.. en mijon scoville.. kan skicka nåra frön om duu vill ha.. men jag är inte säker på att den inte hybridiserat eller ens är fertil.

  /jonas

  SvaraRadera
 8. My: Ja men det är ju så roligt, hur kan man låta bli att prata chili? Eller chile var det ju;-) Sen är det roligt med någon som kan lite mer så att man får bra tips! Hälsa gubben!

  Växla ner: viken tur jag har som kan bara säga: läs Jonas kommentar...

  Matte: ja det var så lovande och så bara försvann du? Hoppas du hittar tillbaka till bloggvärlden och delar med dig av dina erfarenheter.
  Och hoppas du blir klar med köket. Samt med nöjd med köket ditt!

  SvaraRadera
 9. Tant Grön: ja det är väl helt rätt med fröna ut i kylan?! Så normalt tillstånd som möjligt tror jag på.

  Jonas: Men klart att jag vill!!! Det ska bli roligt att prova. Varifrån fick du tag på frön? Kanske vi kan byta, om du vill ha nåt jag har?

  SvaraRadera