2 jan. 2012

Litteraturönskelistan

Under 2012 kommer flera trädgårdsböcker ut som jag är nyfiken på. Förutom nykomlingarna så har jag även några "gamlingar" på önskelistan. De som har följt mig ett tag vet att litteratur är en passion och svår att låta bli. Böcker ger ju så mycket och jag återkommer till dem om och om igen! I april fyller jag år och då är det ju himla bra att ha en önskelista klar. ;-)

En nyhet som jag verkligen ser fram emot är Tyra Hallenius Lindhes bok Året i köksträdgården: Odlarglädje månad för månad. Känns som en intressant bok för den som alltid undrar när allt ska sås. Jag skulle verkligen behöva den nu när jag håller på att planera årets köksträdgård! "För varje månad presenteras smarta planeringstips och lämpliga projekt att ta itu med just vid den aktuella tidpunkten på året, som egen jordberedning, frösådd, förkultivering, snickring av kallbänk, tillverkning av pilstaket och insamling av fröer. Oumbärliga att göra-listor avslutar varje månadsavsnitt." Den kommer ut 2012 i mars, lagom till min födelsedag! (Hoppas att den inte blir sen.) Jag kan också rekommendera Tyras blogg som jag är en ihärdig grupie av: Tyras potager.

Önskar att jag var tio år äldre och hade upplevt Gröna rum med Gunnel Carlsson på riktigt. Jag upptäckte programmet sista säsongen och då var liksom det goda över. Hann inte med när det var aktuellt... Nu kommer hon ut med Min gröna passion och kanske att den blir årets "måste"?! "Varje säsong är ett kapitel och i det skriver jag om det som jag gör i trädgården just då. Tidig vår handlar om förberedelser, om vårstädning, om sådder och varmbänk. Till varje säsong hör också porträtt av växter som tillhör tiden."

Odlarens handbok av André Strömqvist är också en nyhet. Klart man behöver ha kompostförespråkarens bok när man är en kompostnörd. "Kort och lite förenklat kan man säga att allt i trädgården börjar och slutar med komposten. Trädgården blir som ett eget kretslopp där komposten är hjärtat, eller ännu mer levern, som rensar och städar kroppen. Jag vill skriva en grundbok i trädgårdsodling som tar avstamp i de här tankarna och tar upp jorden, komposten, förökning plantering och hur man löser problem som kan uppstå."

The home cookbook av Monty och Sarah Don är ju inte en trädgårdsbok i sig men jag tror att den innehåller många trevliga recept med anknytning till köksträdgård och självförsörjning av grönsaker. Kan även lista upp the Complete Gardener och Fork to Fork av samma författare på min önskelista. Jag skulle gärna se deras serie Fork to Fork som gick för några år sedan. Har letat efter den men finner tyvärr inte den...

Sarah Raven har också skrivit några böcker som vore roligt att ha. The great vegetable plot och Garden cookbook kan också finnas på önskelistan. Känns som helt rätt i tiden, alltifrån mina mål att äta mer vegetariskt till att jag vill odla för självförsörjning.


Har ni någon favorit att rekommendera som borde upp på önskelistan?
Jag vore himla glad för olika tips!
till Er!

3 kommentarer:

 1. Vad gullig du är om du har lust att skicka ett par fröer av någon sort du rekommenderar. Jag har också en massa frö kvar från förra säsongen (min frölista ligger fortfarande uppe på bloggen), så skrik till om det är något du vill ha. Har du kvar min adress? Kram Mimmi

  SvaraRadera
 2. Åh, vad härliga boktips! Riktigt gott nytt år till dig också, så fortsätter vi hålla kontakten under året:)
  Kram och lycka till med de första sådderna,
  Charlotta

  SvaraRadera
 3. Gott nytt år till dig också ! Oj, de vill jag ha allihop ;-)Fast jag beställde 4 böcker igår, så jag får nog ta och lugna ner mig lite...men jag fyller i mars, bra tips att sätta dem på önskelistan ! Tyras bok hade jag redan tänkt köpa.
  Ser att jag har mycket att läsa ikapp hos dig, mycket intressant......Ha en fin dag !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera