15 jan. 2012

Det kom ett mail om fröfrosseri och lyxshoppande!

Jag fick ett mail för ett tag sedan. Eller, jag får ofta mail men det här var lite speciellt... Många skickar frågor som inte alls är svåra att svara på men lite då och då kommer något annorlunda. Jag vet inte om det var illa ment men jag upplevde ändå att mailet var lite syrligt.

Men eftersom jag vet att det är svårt att kommunicera med mail (skrift), att det lätt kan uppfattas fel tänkte jag att jag släpper det. Men det har gått några veckor nu och jag kan inte riktigt släppa det. Känner att jag har behov att förklara mig. Och jag gör det här, för det kanske finns andra som undrar...?

Personen i fråga undrade om mitt lyxshoppande och fröfrosseri inte rimmade illa med min profil; "Är för en hållbar och kvalitativ konsumtion, det vill säga att jag inte är emot all konsumtion utan snarare har en återhållsam tanke och handling vad gäller att konsumera."

Min förklaring skulle kunna mynna ut i ett långt ramaskri här på bloggen men jag ska undvika det. Jag ska verkligen försöka förklara på mitt bästa pedagogiska sätt. Kanske bara någon liten spydighet. Jag ska inte lägga mig på golvet och skrika som ett barn, nej jag ska... vara lugn.

Nummer ett: jag antar att det ÄR lyx att äta egenodlade grönsaker som smakar mycket, är näringsrika och inte är besprutade med gifter. Dock behövs det något att odla ifrån - frön.

Nummer två: det är mycket jobb bakom goda härliga grönsaker som man kan skörda från sensommaren till senhösten. Dock kommer de från - frön.

Nummer tre: i år ska jag dessutom öka mitt odlande både i mängd men också i tid och det betyder att jag måste köpa mer - frön.

Nummer fyra: dessutom kommer jag att lyxa till det med blommor i år som jag sår från - frön!

MEN jag åker inte utomlands i stup i kvarten, jag kör ingen lyxig bil, jag köper inte dyra fina kläder, jag köper mycket sällan smycken och dyrt smink, jag går inte på krogen och när jag handlar försöker jag handla ekologiskt och miljömedvetet!

19 kommentarer:

 1. Att fröfrosseri skulle rimma illa med din profil? Jag vet inte jag. Hur mycket egenodlade grönsaker (som man då inte behöver köpa i butik) kan man få ur en fröpåse? Man behöver inte åka fram och tillbaka till affären och på så vis tära på miljön. Grönsakerna man INTE köper är INTE odlade i växthus eller besprutade med bekämpningsmedel. Ja, det går väl att göra listan lång.
  Lyxkonsumtion. Jag vet inte vilka lustar du hänger dig åt men det är väl inte mycket värre än alla andra.
  Jag tycker att du verkar hålla dig på en realistisk nivå vad det gäller din livsstil. Syrliga mail är väl dessvärre en risk man får ta om man ägnar sig åt offentligt bloggande. (Jag går själv och suger på kommentarer om att "tid är inte något man har, det är något man tar" Det kommer kanske ett inlägg om det också. När jag tar mig tid);-)
  Jag tror nog att du med din blogg och din livsstil är en förebild för många. Man behöver väl inte bo med jordstampat golv och äta barkbröd för att vara övertygande?
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att min blogg är en förebild och framförallt inspiration! Men jag förstår ju att den kan även provocera... Men nä, jordstampat är det inte här även om man kan tro det när jag sår frön i köket! ;-)

   Radera
 2. Oj vilken märklig fråga....Hur skulle man odla grönsaker UTAN frön? Är det lyxshopping att köpa morötter i affären också?

  Jag köper också mycket fröer..men byter mig också till fröer i frökedjor osv. Eftersom jag vill att maten jag odlar ska vara gratis försöker jag få frö/jordkostnaden att gå jämnt upp genom att sälja de plantor som jag inte själv behöver. Förra året gick jag plus ganska många hundralappar och köpte fler odlingsboxar och sådant för de pengarna. Om plantorna drabbas av djuksomar något år kanske det går minus, men det blir ju fortfarande billigare än mat från affären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gav bort lite plantor förra året men i år tänkte jag sälja överskottet. Har faktiskt fått förfrågningar om jag kommer att sälja chiliplantor i år :-) Smart att investera i nya grejer, tex pluggboxar skulle jag vilja ha.

   Jag byter även frön, himla bra när man har gott om nåt och fattas annat!

   Radera
 3. Fniss, gillar ditt svar på tal. Go, girl!
  Kramis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, har ju tänkt några dagar för att inte låta allt för sur och bitter ;-)

   Radera
 4. Allvarligt? Fröfrosseri, jag skrattar ihjäl mig!
  Om de var menat som kritik så skakar jag bara på huvudet. Att själv odla maten till sig och sin familj - om det är frosseri så är det inte mycket som inte är det.

  Heja dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men eller hur?! Du förstår varför jag har gått grunnat på det där... skumt.

   Radera
 5. Fortsätt med att lyxa till din vardag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp!
   Och hur ska det gå om jag går på massage? My god då blir liv i luckan!

   Radera
 6. Lyxshoppande??? Var i hela friden har personen fått det ifrån....?

  SvaraRadera
 7. Hahaha! Bra skrivet! Hittade precis hit från "det goda livet" som klagar på att hon inte kan öppna din blogg, men det kunde jag...och jag tror minsann att jag kommer göra det igen!

  2010 började jag ha som nyårslöfte att handla med mer eftertanke, dvs jag handlar fortfarande men jag tänker efter mer före om det är något jag verkligen behöver. Det jag verkligen unnar mig är att handla på loppis, är faktiskt ännu roligare än att köpa nytt!


  Mvh
  Frida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjärtligt välkommen! Vilken tur att hon hade problem och klagade ;) All reklam är bra reklam!

   Visst kan loppis vara både roligt och spännande?! Tyvärr så sker det allt för sällan att jag handlar på loppis, får liksom inte till det. Ibland handlar jag på röda korsets second hand.

   Du är så välkommen åter igen!

   Radera
 8. Jag kan bara tycka att det är lite okunnigt att tycka att fröinköp skulle vara frosseri. Jag tänker att det är ganska få som sitter där med alla sina fröpåsar och bara gillar att lägga dem i mönster på golvet eller hänga dem på väggen för att de ser fina ut eller ... äsch jag vet inte. Det känns skumt att inte köpa fröer som man odlar från, så vari finns frosseriet. Lägg på teflonytan och låt det rinna av. Okunnighet och dumhet kan man inte argumentera emot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, planen var ju från början att ignorera. MEN tankarna gnagde sig fast :-( Man börjar ju undra!

   Radera
 9. Om nu frön skulle vara lyxvaror, är det väl ändå en ytterst miljövänlig och billig lyx?! Så frossa på, säger jag:)

  Roligt att du kikat in till mig och lämnat en hälsning!

  Ha en finfin vecka,
  Rebecca

  SvaraRadera
 10. jo, lyx är personligt, för mej är sovmorgnar LYX

  SvaraRadera
 11. Haha, jösses! Nog för att man kan definiera överkonsumtion på olika sätt, men ditt "fröfrosseri" (vilket himla bra ord förövrigt) faller inte under den kategorin!

  SvaraRadera