8 jan. 2012

Omgång 2: mjölksyrejäsning av grönsakerOmgång 2
Ja , nu har jag satt igång omgång 2 och gör ett nytt försök. Samma princip som tidigare och samma recept men utan vassla och salt utan jod. Värmen är också ökad så nu har vi 20 grader i köket. Om någon nu undrar varför jag måste skriva om detta på bloggen så är det himla bra minnesanteckningar som jag knappast tappar bort om de ligger på bloggen istället för ett papper liggandes någonstans. Nu står det 8 januari på den senaste burken som också står i en papperskasse! :)Recept:
1,5 kg ansad vitkål
1/2 tsk enbär
1/2 tsk kummin
1 syrligt äpple
20-25 g salt
ev. 2 msk vassla

Litteratur:
Mjölksyrejäsning av grönsaker av Annelies Schöneck innehåller många olika recept på grönsaksblandningar, kuriosa, hälsoeffekter och fakta. Går att beställa t ex hos Alternativ.
Stefans Lilla Gröna innehåller också lite om syrning; Mura Tura, Surkål och Kim Chi och många härliga bilder. Skrivet på enkelt och lättsamt sätt.

Läsvärda artiklar:
Trend: syra hemma
Hippihäxan gör surkål
Syre i syrningen

Att tänka på:
Att ha salt utan jod.
Inga kärl av aluminium.
Pressa ner vitkålen i syrningskärlet.

9 kommentarer:

 1. Jag gjorde ett försök med att mjölksyrejäsa chilipeppar. Jag hade läst om det på ett amerikanskt chiliforum. Där är det det populärt att jäsa chili för att göra chilisås. Tyvärr så fungerade det inte för mig och jag vet inte varför. Jag ska följa din jäsning med stort intresse och förhoppningsvis lära mig något så jag kan göra det själv till hösten.
  /Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jag ska träna nu så att jag kan till hösten. Det är ju meningen att jag ska göra det med andra grönsaker än vitkål... Nu är ju två olika jäsningar på gång så jag hoppas att någon av dem lyckas.

   Radera
 2. så intressant!!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Berit.
   Jo det är verkligen intressant och jag hoppas att jag får till det!

   Radera
 3. Spännande att följa dina mjölksyreprov ! Själv gör jag enligt ett recept med kokt avsvalnat saltvatten, speciell saltkoncentration. Jag har använt vanligt salt med jod och det har funkat. Istället för vassle tillsätter jag vinbärsblad och körsbärsblad, bladen innehåller mjölksyra. Men det är ju lite svårt den här årstiden :-)Men du får inte öppna burken, när mjölksyran bubblat ut ska det nämnligen bli vacuum i burken, som när man konserverar. Fast du verkade ha bra fart på jäsningen, så det löser sig nog ändå.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå Lisa!
   Det där med saltvatten är ju bra. Det har jag läst om. Och vinbär och körsbärsblad är ett bra tips till höstens syrning! Jag förstår att jag inte borde ha öppnat burken.. men jag ville veta om nåt pågick... och det gjorde det :-) Vi får se om det lyckas ändå.

   Radera
 4. Ojoj, surkål är verkligen det bästa jag vet och tänk att få göra det alldeles själv. Ska ta en titt på dina lästips. Tummen upp för all bra information man hittar i din blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt Anna att du gillar bloggen! Alltid skönt att höra när man ibland upplevs som en argbigga :)

   Radera