17 jan. 2015

Hibiskusförälskelse och inspiration till örtagården!

Eftersom det blev en ny köksträdgård, typ. Det är ju lite svårt att förklara för det är en del av köksträdgården som har flyttat medan vissa saker är kvar på samma plats. Anyway, en del av köksträdgården har flyttat och på kvarvarande plats blev det en örtagård. Eller ska bli.

Jag har några ständigt återkommande inspiratörer om hur jag vill ha det i trädgården och i hemmet, Ulf Nordfjell med sina vackra anläggningar och briljant design, platsen Ytterjärna och Arne Klingborgs form och färg och så Ulla Molin. Jag snöar verkligen in på saker och ting och har upptäckt att jag må ha kort tålamod men jag vet vad jag vill även om det tar flera år innan det blir som jag har tänkt.

 Foto: Viktoria Skoglund

En annan som inspirerar är Viktoria Skoglund och hennes handelsträdgård är en underbar oas. Det är nog enda stället som jag kan säga att jag kan hitta energi och återhämta mig samtidigt som man kan shoppa! Jag är egentligen ingen som gillar shopping och affärer men på Zetas finner jag ro. Viktoria har en blogg där hon berättar delar om sitt liv och bjuder även lite bilder från sitt hem. Bland annat bilden ovan som är en stor inspiration till min blivande örtagård! Det är helt rätt färg och form, plötsligt fanns det en bild som satte ord på mina tankar om örtagården jag tänker mig. Ja, jo, det är återkommande färg, tema och blommor som finns med i mina planeringar även om det blir lite nyheter nu.


På min blogg hittar man ju faktiskt inte lika vackra bilder som på Viktorias. Här är den råa verkligheten innan det vackra infinner sig en vardag. Den blivande örtagården är dessa 4 nya lådor fyllda med massor av god matjord. Bakom ser ni en hallonhäck och fyra varmbänkar som allt som oftast används som kallbänkar. Får se hur det blir i år. Till höger kan man skymta Glädjehuset och pricken över i:et är väl slangen som går rakt igenom. Det kallar jag design! ;-)


Jag har ritat fram och tillbaka på hur lådorna ska se ut. Det finns mängder med förslag men så här långt har jag bestämt mig. Det ska vara mängdeffekt, det vill säga noga utvalt och några få växter som dessutom ska vara gånge 2. Alltså diagonalt ska två lådor se lika ut, eller nästan i alla fall.

Det gråa på bilden är salvia som jag flyttar från en befintlig rabatt som inte ska vara kvar. Stora gråa fina buskar med kryddsalvia, nästan som lammöron. Mörk mörk lila, det som är nästan svart ska vara  mörkbladig silverax och det ljuslila intill är anisisop. De små runda ringarna i lila eller purpur tänker jag mig buskluktärt om jag hittar i den färgskalan. Jag är inte så bra blomfrön så jag får nog leta.... De små gröna är klotbasilika som jag odlade med framgång förra sommaren. Ett måste! Ser nästan ut som buxbom om man kisar ;-). Övre högerkant har jag inte bestämt mig än, kanske piplök och nåt annat spännande. Samt de två andra lådorna... återkommer om dem! Ge gärna förslag som inspirerar!

Foto: Kenneth Nilsson

Något annat Viktoria har på bilden är en Hibiskus som jag blev totalt förälskad i när jag googlade. Jag är inte lättflörtad vad gäller blommor eftersom jag gärna vill ha det ganska avskalat och minimalt. Men ack så enkla, sköra och vackra dessa damer är.

Foto: Kenneth Nilsson

Tror inte att jag ska hibiskusen i någon av lådorna däremot hoppas jag på några buskar runt om kring som binder ihop örtagården tillsammans med det övriga i trädgården.


Foto: Kenneth Nilsson

Jag skulle ju inte ha något emot om de blev stora och vackra exemplar.  Jag har sått några olika varianter nu, hoppas att de gror, jag är ju helt nybörjare i min nya förälskelse!

Det är så himla roligt att drömma och planera. Om det bara blir hälften så lyckat som i mina drömmar är jag supernöjd. Det kommer bli sååå läckert!

Ägarna till bilderna är tillfrågade om lån och ska inte spridas vidare utan deras tillåtelse. Tänk på upphovsrätten. Tack Viktoria och Kenneth!Idag blir det en skön långpromenad ute i solen, gäller att passa på när den tittar fram! 

Ha en skön lördag gott folk!

4 kommentarer:

 1. Så roligt att få ta del utav dina tankar om kryddträdgården. Jag blir så imponerad över konsten att kunna se hur det kommer att bli via några färgfläckar på papper, något jag är usel på då det blir för många dimensioner och faktorer för mig att greppa. Ska bli spännande att se resultatet så småningom.
  /Lotta

  SvaraRadera
 2. Det är tur att man vet att det blir finare och finare ju längre våren kommer, annars skulle man lätt kunna deppa ihop. Just nu är det ju dötrist när man tittar ut. Planera och drömma är livet!
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 3. Det kommer bli så fint och din blogg passar mig mycket mer än Viktorias även om jag beundrar hennes arbete såklart.
  Citrontemynta är en fantastiskt fin höjdare som kanske skulle passa in i din kombo. Mycket lätt att få fram från frön. Kinesisk gräslök är väldigt fin men det vet du säkert redan.
  Hibiskusen är ju bara döläcker. Ja att drömma är bra för själen.
  Kram på dig

  SvaraRadera
 4. Ibland kan jag nästan känna att det roligaste är att planera. Trädgården ser ju aldrig så vacker ut som just i drömmarna... :) Bästa sysselsättningen så här års. Ja, det och att läsa vackra bloggar. :)
  Ha en finfin helg! Kram!

  SvaraRadera