8 jan. 2012

POFF!


Jag tog fram min påse God Helg och tog fram surkålsburken för att inspektera. Jag har ju bestämt mig redan för att göra en omgång till men jag ville ändå se hur det går men den satta kålen. Burken såg ut som den gjorde när jag gömde den i påsen. Jag öppnade burken även om jag tror att man ska låta bli... men eftersom det kändes som jag hade gjort flera fel ville jag se om någonting pågick i burken.

Och POFF sa det när jag öppnade! Och som det puttrade och bubblade! Ja men någonting är det på gång, alla gånger. Snabbt på med locket och låta det puttra vidare. I morgon får burken komma ner i källaren som är ganska mycket svalare.

Men jag fortsätter med mina planer. Jag gör en till utan vassla och salt utan jod. Har ju skickat i väg maken för att handla salt. Det ska bli spännande och se vilket som blir bra och om det är stor skillnad på resultatet.

Jag lär mig nog...

5 kommentarer:

  1. jod är bra, om man inte bor vid havet, stuma kan man få av jodbrist, min kompis fick

    SvaraRadera
  2. Öppna aldrig en pågående jäsning! Om vitkålen blivit skördad under en regnig period är det bra med lite vassla, eljest behövs den inte för surkål. Själv använder jag bara havssalt i mina inläggningar. Syrningen behöver också mogna efter att den är färdig, själv föredrar jag att börja använda den först efter tre månader för då har smakerna utvecklats perfekt och den är mer lättsmält. Mjölksyrade morötter på hösten är helt underbara att äta på våren. Syrningen ska helst stå kallt och inte över 8 grader för att det inte ska fortsätta att jäsa. Själv älskar jag att blanda alla möjliga grönsaker; massor av vitlök, chili har jag i alla syrningar för det ger en pikant god smak, pepparrotsbitar, ingefärabitar, broccoli, blomkål, grönkål, mangoldstjälkar, gurkor, morötter, selleri, squash, kryddor av alla slag, bönor som först måste förvällas m.m. Det finns ingen bättre smak att uppleva, helt ljuvligt. Har upptäckt att det är super att lägga i ett ekblad i syrningen, det ger en bättre hållbarhet. I år syrade jag 140 liter och äter varje dag av det. Det är sann rikedom. Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Det låter som om du har framgång. Jag har länge funderat på att syra, men .... ja det finns ju en del projekt på listan. Denna vintern kanske?

    SvaraRadera
  4. Hej igen!

    Ja, man kan drabbas av struma pga jodbrist. När man gör surkål, eller mjölksyrar överlag används mycket lite salt, och eftersom det är en bakteriekultur så startar den bättre utan jod. Den lilla mängd jodfri salt man använder är inte hälsovådlig.

    Jag låter syrningen stå i rumstemperatur tre veckor för att sedan flytta till svalen för vidare lagring. Som du märker är syrning lite av en religion, så välj mellan alla tips efter eget huvud. Om allas syrningar blir bra har alla rätt:)

    Lycka till igen!

    SvaraRadera